Еврокуп: Представљамо ривале Партизана...

Стари лисац Аито, руски богаташи, Људи у црном и тим који је наследио Београђане на врху Европе! Упознајте противнике црно-белих у Еврокупу. . .

Кошарка 06.07.2017 | 22:50
Еврокуп: Представљамо ривале Партизана...
Кошаркаши Партизана сазнали су имена ривала у Еврокупу на жребу у Барселони, а први утисак свакако је чињеница да црно-беле чекају озбиљна путешествија, од руског Краснодара до срца Баскије, односно Билбаа. Поред тога, јасно је да се ради о групи у којој ће Партизан свакако деловати из позиције тима који из сенке вреба шансу за пласман у Топ 16 фазу, а за то ће му бити потребни освајање једног од прва четири места.

Партизан је можда и више од осталих ривала тренутно малтене на нултој позицији, јер је тек изабрао новог тренера, а чека се и председник, као и појачања у тиму. Јасно је да је сада рано говорити како ће изгледати црно-бели на јесен, али је чињеница и да су остали европски тимови у фази стварања у овом тренутку.

ЛОКОМОТИВА

Нема дилеме да је први фаворит у групи, по буџету који је додуше мањи него претходних година, Локомотива Кубањ из Краснодара коју са приличним успехом води српски тренер и некадашњи кошаркаш Црвене звезде Саша Обрадовић. Прошле сезоне Локомотива је у Еврокупу дошла до полуфинала, а ту ју је зауставио каснији победник такмичења, Уникаха из Малаге. Када је у питању ВТБ лига, Локомотива је такође стигла до полуфинала.

Једна од узданица тима био је и амерички крилни центар Кевин Џоунс који је претпрошле сезоне носио дрес Партизана, а главна оружја били су Американци Мет Џенинг и Марди Колинс, односно Аустралијанац Рајан Брокоф. Недавно је клуб напустио Тејлор Рочести, али су стигли Крис Баб и Френк Елегар.

Београдски црно-бели и Локомотива до сада су играли два пута и то у сезони 2013/14 у Топ 16 фази Евролиге и оба пута је славила руска екипа.

АЛБА

Идемо даље. Наредни ривал по снази требало би да буде берлинска Алба, један од најтрофејнијих немачких клубова. Оно што је најважније за навијаче Партизана, екипу је недавно напустио Драган Милосављевић, бивши капитен црно-белих, који је отишао у Малагу и навијачи неће имати прилику да га поздраве.

Прошле сезоне Алба се такође такмичила у Еврокупу, а ово ће им бити укупно 11. сезона у поменутом друштву. Највеће појачање до сада за берлински клуб свакако је легендарни шпански тренер Аито Гарсија Ренесес човек који је са Хувентудом већ освојио Еврокуп пре девет година. Клуб је недавно продужио уговоре са Акимом Варгасом, Нилсом Гифијем и талентованим центром Тимом Шнајдером, мада би и даље главну снагу под кошем требало да представља Елмедин Кикановић, некадашњи центар Црвене звезде.

Партизан и Алба до сада су већ играли два пута и то у сезони 1985/86 у другом колу квалификација за међународни Куп Радивоја Кораћа. Црно-бели су славили оба пута, са 96:89 и 129:79.

Поред Милосављевића, доста је бивших играча Партизана који су наступали за Албу – Вуле Авдаловић, Дејан Котуровић, Мирослав Радуљица, Јово Станојевић, Владимир Петровић и Благота Секулић.

БИЛБАО

Сада долазимо до екипе са којом Партизан никада није одмерио снаге, Билбао. И ова екипа је једном у својој историји играла Евролигу – у сезони 2011/12, када су догурали до четвртинала. Популарни Људи у Црном прошле сезоне су поприлично разочарали своје навијаче, јер се 10. место у АЦБ лиги и играње у првој фази Еврокупа сигурно не може назвати успехом.

Најбољи резултат у Еврокупу ове ратничке и борбене екипе био је пласман у финале 2013. године, када је поражена од Локомотиве Кубањ. Тренер Карлес Дуран већ је довео осам играча у досадашњем току прелазног рока – Тима Кемптона, крилног центра, крило Переа Томаса из Андоре, бразилског плеха Рикарда Фишера, српског талента Василија Вучетића мада се он вратио са позајмице, бека Шејна Хамника и аустралијског центра Џамела Мекеја.

ЛИЈЕТУВОС РИТАС

Играће Партизан следеће сезоне и са старим знанцима из Вилњуса, Лијетвос Ритасом. До сада су се састајали четири пута. У сезони 2009/10 у Евролиги, Партизан је у Вилњусу изгубио са 78:56, а реванширао се у Пиониру са 97:67. Играла су ова два тима и у сезони 2014/15, баш у Еврокупу. Оба пута је тријумфовао литвански тим – било је 92:65 и 85:76.

Лијетувос је, иначе, двоструки освајач овог такмичења, а предводи га легендарни репрезентативац СССР-а Римас Куртинаитис. Прошле сезоне за овај тим играо је још један бивши Партизановац, Дру Гордон, али се ова екипа традиционално ослања на локалне, литванске таленте и играче. 

За сада није било много промена у Ритасу, пошто су екипу званично напустили Јулијус Јуцикас, као и Американци Кори Фишер, Клевин Хана и Тејлор Браун. Иначе, прошле сезоне је Ритас подбацио у домаћем шампионату, пошто је у полуфиналу испао од Лијеткабелса, а у Еврокупу је добацио „само“ до Топ 16 фазе.

ЛИМОЖ

Један од најтрофејнијих француских клубова, шампиона Европе из 1993. године и тим који је до пре два месеца предводио најтрофејнији стручњак у историји Партизана, Душко Вујошевић. Нови тренер је Американац са француским пасошем Кајл Милинг, а у тим је већ стигло пет нових играча.

То су плејмејкер Жан Батист Мај, крило Аксела Бутела, крилног центра Брајана Конклина, комбо бека Жана Фредерика Моренсија и још једно крило, Вилијама Хауарда.

Прошле сезоне је Лиможу измакло место у француском плеј-офу, док екипа није наступила у европским такмичењима. У купу Француске Лимож је елиминисан у осмини финала. Као и у већини француских тимова, окосницу често чине амерички кошаркаши.

Дрес Лиможа претпрошле сезоне носили су некадашњи љубимци навијача Партизана Лео Вестерман и Лестер Бо Мекејлеб. Лимож и Партизан су се састали у Купу Рајмонда Сапорте (бивши Куп победника купова) у сезони 1995/96, а оба тима су тада славила на својим теренима. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар