Билт за Бошњаке постао "четник"

Да се од муве направи слон специјалитет је у Босни и Херцеговини, уверио се овог пута бивши виоки представник БиХ Карл Билт, који је претоходних дана боравио у БиХ као копредседавајући Одбора Европског савета за спољне односе. Буру је изазвао твит са мапом Републике Српске, са пратећом поруком: „Разговори у Републици Српској о томе како убрзати реформу и програм ЕУ за Босну. Економски раст и запошљавање”.

Босна и Херцеговина 06.07.2017 | 14:07
Билт за Бошњаке постао "четник"
Желећи да искаже познавање прилика у земљи у којој се тренутно налази у посети и у којој је од децембра 1995. до јуна 1997. био високи представник, објавио је низ твитова са и без фотографија.
 
Бошњачком националном корпусу су његове добронамерне опаске засметале из једној јединог разлога - помињања имена Републике Српске.

Тако је на објављену фотографију Козарца Билт ставио опис: „Село Козарац у српском делу Босне. Желео сам да га посетим пре политичких разговора“.



Уследила је рафална паљба:

„Српски део Босне? Шта за..баваш, Карл?“

„Криминалци се увек враћају на место злочина.“

„Минарет на крају улице... То је православна џамија, зар не?“

„Стиди се. Козарац је босанско село, смештено у мањем ентитету РС, насталом на геноциду.“

„Дошао си опет у БиХ да бацаш људима камење под ноге. Карл Билт је доказани четничић.“



Још више буре изазвала је објављена мапа Републике Српске, са пратећом поруком: „Разговори у Републици Српској о томе како убрзати реформу и програм ЕУ за Босну. Економски раст и запошљавање”.

Огласила се чак и Аида Хаџиалић, бивши министар за средњошколско и образовање одраслих у Шведској, која је написала: "Волела бих да сте поставили фотографију целе земље и њено цело име, то је Босна и Херцеговина".

Билт је одговорио да је фотографија занимљива сама по себи, након чега му Хаџиалићева није остала дужна.

- Слажем се с тим. Брине ме да ствара илузију о статусу Републике Српске која, након свега, произилази из злочина - написала је Хаџиалићева, која је својевремено морала да напусти министарско место због вожње у алкохолисаном стању.

Билт је мало попустио одговоривши: “Мислим да то прилично илуструје колико је крхка Република Српска”.

“Крхка или не, посебна или не - то је једина отаџбина многих од нас. Српска!”, закључила је друга твитерашица.

Оштра је била и аналитичарка Ивана Марић.

- Чудимо се чиме се све наши политичари служе да би "испали" у новинама, а онда видимо да је то стандард неуспешних и неспособних политичара - навела је она.

Колико су различита размишљања у Српској показује твит аналитичара Војислава Савића: “Да је Билт окачио карту Федерације БиХ на твитеру не верујем да би се било ко из Републике Српске љутио. Ми желимо добро својим комшијама.”

О шведском дипломати своје мишљење је изнео и Рајко Васић, члан Главног одбора СНСД.

- Један дан и скоро ноћ провео сам у Шведској, са Билтом. Ненад Баштинац и ја, Много је знао о БиХ а ништа није користио против Српске и Срба - написао је он.

Карл Билт је, током посете БиХ, разговарао са Милорадом Додиком, председником Српске, Жељком Цвијановић, премијерком Српске, Игором Радојичићем, градоначелником Бањалуке, Гораном Свилановићем, генералним секретаром Секретаријата Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ), Бакиром Изетбеговићем, бошњачким чланом Председништва БиХ, и Фадилом Новалићем, премијером Федереације БиХ.

(Блиц)

Коментари / 58

Оставите коментар
Name

ЈА

06.07.2017 12:16

Анимозитет муслимана према карл билту је одавно познат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крв

06.07.2017 12:54

Када ће(мо) схватити да је рат у бившој Југославији вођен да би се - по староримском принципу "дивиде ет импера" (завади па владај/подјели и покори) - ИСТИ народ подјелио? У посљедних пар стотина година Срби римокатолици су постали Хрвати, Срби муслимани су постали само муслимани па Муслимани па Бошњаци, Срби у Македонији су постали Македонци, Срби у Црној Гори су постали Црногорци. Да су нас разни БИлтови, Холбруци, Овени, Карингтони за своје господаре "мирили" а уствари свађали. Да су сви кључни људи који су у том тренутку били на власти (од Републике Словеније до Републике Македоније) радили за исте господаре као и Билт. Да је циљ био да се добро покољемо, да проспемо што више братске крви, да нам се смањи број, да се тако "растанемо" да остане што више неријешених питања. Да се најбројнији народ (они који се још изјашњавају као Срби) максимално демонизује - управо зато што га (још) има толико. А све то да би се посијало сјеме за нови рат. Па зар заиста мисллите да су вам Срби криви? Ево у Хрватској скоро више нема Срба. И? Како живе скоро искључиво Хрвати у њој? Колико видим, бјеже главом без обзира из земље која има (само спољног) дуга 59 милијарди евра! Исто је и у БиХ гдје се Бошњаци и Хрвати хушкају на Србе, стално се понавља прича о Републици Српској као геноцидној творевини, итд. иако су проблеми у окупационим намјесницима који нас систематски уништавају да сви бјеже одавде. Ови који нападају Билта су за сажаљење јер то чине из погрешних разлога. Нису схватили да смо сви у бившој Југославији били пијуни у партији шаха а да је потезе - и за једну и за другу "страну" - вукла једна рука. Сваком је речено да је бијела фигура а да су "они други" црне фигуре и да их треба уништити.

Name

Ре Крв

06.07.2017 13:33

Ето нека ти знаш ко је од кога постао. Сигурно ти је то рекао твој деда и ти се примио на ту фору па нам сада солиш памет.

Name

Крв

06.07.2017 14:12

Знам. Али, да су резумијемо: Немам ја ништа против да данас постоје Бошњаци, Хрвати, Македонци, Црногорци. Ако је то истинска воља народа који зна своје коријене и који хоће да буде нешто друго. На жалост, на ту "вољу" утичу господари који су далеко одавде. И који имају интерес који сам описао горе. Цитираћу историчара Салиха Селимовића: "Замислите да смо уједињени. БИло би нас 20 милиона. А онда би било другачије када наше вође преговарају са странцима и имају иза себе 20 милиона умјесто 7,5 милиона." (Говорио је за Србију)

Name

Боки

06.07.2017 14:50

Па у праву је цовјек.Није му мозда дедо рекао али која твоја теирија кад негирас његову.Инаце цињеница је муслиманима не смета Република српска него срби јер су презивјели Изетбеговицеву исламску декларацију и планове да унисти и протјера србе.Мозе да вам смета колико хоцете али Република српска је медјународно призната има територију парламент устав полицију.Све ово ви муслимани добро знате па упорно ви несто не признајете.Е па и ми упорно вам каземо да је Република српска дрзава свидјело се то вама или не

Name

ЗАЛОСНО

06.07.2017 15:25

ЈА>< Само се врати на цланак тамо гдје Рајко Васиц коментарисе и описује Карла Билда незнам онда ко је овде луд ти или Рајкан Залосно је сто вецина Срба размисља као ти А дали је нормално да се кометарисе Аиду која је попила двије цасе вина полиција стоп али то је Сведска и из моралних разлога подноси оставку А код нас у РС требало би да цин оставке Аиде буде примјер насим боговима, и народу а не иронија и овде зене цугају ниста ново

Name

Те Залосно

06.07.2017 21:00

Просјек 4 основне. Ста друго оцекиват.

Name

комедија

06.07.2017 21:30

Ко зна ста је и у којим колицинама попила Аида када је ово писала Карлу?ДОБРО ДОСЛИ У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ЕНДЕ!!!

Name

Бијељина

06.07.2017 12:18

Само један од милијарду доказа колико нас мрзе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја не мрзим

06.07.2017 14:02

Људи не мрзе али немају ни љубав према онима који "мрзе" домовину у којој зиве и покузавају да од једног дјела домовине праве засебну дрзаву.

Name

Омер

06.07.2017 14:59

А ви нас волите?

Name

карамба

06.07.2017 21:35

Ми волимо своју домовину републику Српску а остали нас не интересују пуно,неке земље волимо неке не као и остали народи.Мислим да 23%федерације генерално не волимо и ста је ту проблем?

Name

ре карамба

08.07.2017 17:42

Ментолу један, знас ли за колико босанских муслимана и католика је тај дио БиХ, тзв. ПЦ, такодје домовина? И види се из дана у дан колики сте лицемјери - у уставу писе да су како у педерацији тако и у сумској сва три конститутивна народа равноправна. Или би макар треебали то бити. Али, посто ви својатате, као да нико осим босанских православаца не полазе право на тај дио ове напацене земље, а све док вас један од највецих клептомана (Дудук) хандри а док вам истовремено продаје муда за бубреге, нецете се ви опаметити. Заносите се његовим лапрдањем и сепаративној политици, док дас тип брије ко овце хехехе...

Name

Симке

06.07.2017 12:18

Када це схватити да ми имамо своју дрзаву РЕПУБЛИКУ СРПСКУ сто се прије помире са тим бице им лаксе ето им други део босне нека се називају како хоце и нека измисљају босански језик паметном је довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

06.07.2017 13:20

РС није дрзава. То ти постане јасно када одес на први границни прелаз и покусас преци границу. Предлазем да то покусас. Поздрав

Name

Ре требиње

06.07.2017 13:58

Па ми смо зивјели заједно па нисмо могли и био је рат,сад опет треба бити Босна па опет да гинемо и једни и други,људи кад ће те сватити да немоземо заједно и нисмо ни први ни задњи који немогу

Name

Истина

06.07.2017 14:06

А како то нисмо могли, кад смо 40 година зивјели у миру? Проблеми су настали када су неки одлуцили да од других направе народ другог и трецег реда.

Name

са

06.07.2017 14:09

Па ста онда кукате за Косовом? Засто онда не пустине Сандзак и Пресево лад се не мозе заједно?!

Name

@ ре Требиње

06.07.2017 14:28

Неможемо се пише одвојено, не-можемо. Немогу се такође пише одвојено, не-могу. Послије зареза иде размак, на крају реченице дође ТАЧКА. Ријеч ПА се не користи 27 пута у једној реченици! Апсолутно си у праву, до те мјере неписменог нико не би пожелио за комшију...

Name

@Симке

06.07.2017 14:54

Још када би ти знао којим језиком говориш, то би било супер. Ријечи прије и део никако не иду у истој "реченици". Де ти још мало навјежбај тај твој ијекавско-екавски и успут нафатај покоји зарез...

Name

лазар

06.07.2017 15:08

Који не виде РС мораце на операцију оцију а своји исил дзихад турски идеала

Name

Симке

06.07.2017 17:50

Колики су коплекси код насих комсија који деле федерални део са Хрватима да не могу изговорити Република Српска него говоре мањи ентитет хвала драгом Богу да је на сваком уласку у насу дрзаву Републику Српску постављена огромна табла Wелл цоме то Репубика Српска за њу смо гинули волимо је а ви годподо комсије бујрум поззз

Name

БиХ

06.07.2017 12:19

Мамлазе,нисмо ми комсије унутар БиХ.Ми смо комсије са Србијом и Хрватском.Нас не интересују карте РС и Ф БиХ само карта БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоле

06.07.2017 13:26

Знамо да те не интересује карта РС али ипак погледај мало кад ти је досадно.

Name

Мрзим босну за бих

06.07.2017 14:35

Мам лазе бих не постоји видис да вам је И овај доказо.ми са вама нисмо висе ниста а камо комсије.ми смо са Србијом заједно И никака накарадна тзв беиха нас не занима

Name

Ре.

06.07.2017 14:52

Гледам али не примијецујем РС на карти БиХ.52% становник БиХ исто тако не види карту тзв. рс.

Name

Боки

06.07.2017 15:18

Е па те карте без Републике српске није никад било нити це је бити.А тебе мозе да занима ста год хоцес.Свако има своје зеље само не остваре се.

Name

Јоја

06.07.2017 15:20

Први Србин кад је посто слетио је с неба и био је православац. У 7 вјеку п.н.е.. Тек око 800 година касније настаје православље. Одмах посље Срба појавиле су се Амебе.

Name

Мисо

06.07.2017 12:21

Обавештавамо јавност да ће се скуп подршке једном од највећих српских јунака 20. века, генералу Ратку Младићу, одржати 11. јула на Тргу Крајине у Бањалуци, са почетком у 18.00 часова. Тога дана обележавамо ослобођење Сребренице у којој су хорде Насера Орића од 1992. до 1995. године починиле стравичне злочине над српским народом. У сусрет пресуди генералу Ратку Младићу сматрамо да је управо овај датум права прилика да се пошаље порука подршке српском генералу. У Хашком трибинулу не суди се само Ратку Младићу, већ читавом српском народу. Сребреница је политички пројекат који годинама уназад служи као инструмент за стални притисак на Бања Луку, са циљем да се Србима наметне колективна кривица, а Република Српска прогласи за геноцидну творевину. Сребреница је постала оружје за одржавање србофобичне атмосфере у западним друштвима и инструмент демонизације српског народа. Позивамо све оне који поштују велику жртву свих оних који су стварали и бранили Републику Српску да се заједно окупимо на Тргу Крајине и пружимо подршку генералу Ратку Младићу. Српски сабор Заветници – Република Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј=океј

06.07.2017 14:34

Хоћете ли сви доћи у пеленама као знак истинске подршке ђенералу, или је и даље довољан комад картона на летви са поруком љубави? Јесу ли први редови поново резервисани за ликове са три зуба у глави, или је дозвољена и парцијална протеза?

Name

Ведро

06.07.2017 15:11

Кад буде окупљање у Јасеновцу, онда би било људски и фер направити скуп прославе лика и дјела свима нам драгог хрватског јунака и хероја господина Поглавника Павелица. Вјерујем да се слаземо.

Name

Карадоз

06.07.2017 12:35

Одакле си, одкуд ти је зена...Није му ово први гаф.

ОДГОВОРИТЕ
Name

новинар

06.07.2017 12:38

А да ли би Србима сметало да је рекао за Сарајево бошњачки дио БиХ... кад спомињемо већ муху и медвједа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

С.

31.05.2020 14:23

Историјски та територија јесте Српска.

Name

Устав РС

06.07.2017 12:57

Човјек не зна шта пише у Уставу РС-а, али није једини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кијо

06.07.2017 13:24

Будимо реални, треба ли и РС бити босанска дзамахирија? Мислим да је једно Сарајево довољно. Па Босанци су завицајни назив за Србе, то свако зна из историје. Националност је једна ствар, а вјероисповијест друга. Муслим је преузео Ислам али није Арап, него ста је, ста мислите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2017 13:55

А ста си ти? Богумил који је продао вјеру и прихватио Хрисцанство.

Name

Пензионер

06.07.2017 14:27

"Муслим је преузео Ислам али није Арап, него ста је, ста мислите?" Погресно размисљање. Нису само Арапи муслимани, као сто нису само Срби православци. Како да муслиман "преузме" ислам?

Name

С.

31.05.2020 14:31

@Ре Богумилство је била јерес која се ослањала нахрисћанство тј. исповедала неко извитоперено хришћанство и која је настала много касније. Постоје историчари који оспоеавају да је богумилство било тлико раширено у Босни. Изрази који се користе у западним списима тог времена за верније у Босни се у великој мери користе и за вернике у Србији.

Name

С.

31.05.2020 14:35

@Пензионер Хтео је рећи да домаће становништво примајући ислам није постало арапско, и да не мора мењати национални идентитет и тако се разкиковати од предака и ранијих истоверних и ранијих сународника сународника с којима и даље деле исти језик, а вероватно и још шта из културе, а свакако територију.

Name

С.

31.05.2020 14:47

Историја и идентитет Срба је освештан у православној хришћанској вери, а можда је у њој и формиран (на неки на чин јесте). Зато Срби многи вероватно нису прихватали, нити мислим да треба да прихвате оне из свог народа који су напутили веру као своје једнонароднике. Али то не значи да треба се опходити према било коме без поштовања личноти и достојнства те личноти. Личност је важно поштовати, али трудити се пронаћи, спознати и говорити истину. Не треба се свађати и бесплодно расправљати. Ако се не слажемо, неморамо да будимо у себи и једни код других презир, мржњу или нетрпељивост. Хришћанин треба да у сваком и верном.и неверном, доброн или лошем види човека који је саздан по лику Божјем (не мисли се буквално да Бог има лице).

Name

Индијанац

06.07.2017 14:45

Само идиота може изненадити понашање Карла Билдта, провјереног и доказаног малог фашисте. Штета само што се његова "пика" мање него штрајкача из ЖРС који се продају за једну пиву. Неће Босна ниђе, а бога ми ни Херцеговина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

06.07.2017 15:21

Видјецемо друзе ко це куда,немој заборавит у ЕУ нико неце висе избјеглице

Name

Маја

06.07.2017 15:51

Зато Србија хоце. Има ливада по Војводини,колко хоцес.

Name

Гек=океј

06.07.2017 17:08

Нећете ви Боки на тракторима у ЕУ, зна се гдје води мост Братољуб. Салаша у Војводини по 10-15 хиљада Еура да ти памет стане, ко душа... ❤❤❤

Name

Цука

06.07.2017 14:58

Свака прица има поцетак и крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Васиц

06.07.2017 15:09

Буилд је на платној листи лобиста Реп.Српске. Никаквог искреног пријатљства ту нема. У Сведској котира као највеци љигавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Крв

06.07.2017 15:23

Кад толико знаш дај ми реци ДНК карактеристике Срба.Ако незнаш да ти кажем да Срби носе највише гена Турака.Зашто?Зато што су Турци увели обавезу "права прве брачне ночи" које су били ослободјени сви они који су примили Ислам.Твоје тврдње повлаче и овакве коментаре .

ОДГОВОРИТЕ
Name

е

06.07.2017 15:43

ХВАЛА ТИ , нисам досад знао да сам" тучин"

Name

@ ре крв

08.07.2017 12:17

Ајд дај доказе за те турске гене! То су прице које настају уз "кахву" и "севдах музику" и то је барем примјер ко је ста од кога узео и ко се коме продао....

Name

С.

31.05.2020 14:56

Да ли би то требали да увреди Србе и чак да је тако? Срамота је за оног ко то потеже да би увредио или пониио другог. Ако мислите да због злостављана неко ко је злостављан или његови потомци треба да се стиди, а нw онај који злоставља или онај који подржава злостављање на било који начин, било да је то пре, у току или после злостављана, преиспитајте себе и своје мисли и страсти и зашто тако.мислите и верујете. То за Турске гене је доказано да није тачно. Нешто мало је нађено колико знам и код муслимана (јужнословенских), али и код њих мало. Шта је уопште Турски ген? Сами Турци не личе на своје претке који су дошли у Анадолију. Турци су имали монголоидне одлике, а данас изгледају слично европљанима, бар већој мери. Погледајте како изгледају Казаси, то је ближи изглед оригиналном Турском изгледу.

Name

ОО5

06.07.2017 19:23

Овај Билт неста цесто долази у БиХ. Сигурно му се Цевапе и Пите свидјеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пакшу

07.07.2017 07:52

Осладила му се крметина са Додиком на Видиковцу код Дивича, па зато и баца бомбе.. пакшу пар екселанс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАРБАРА

07.07.2017 22:00

Није постао увијек је и био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАСА РЕПУБЛИКА

07.07.2017 22:23

Невјероватно је колико су Босњаци изманипулисани и задојени мрзњом, јер у медијима цитају да то тако треба. Покусавају од Срба да направе мањину у БиХ, која ето тек тако хоце да цијепа неку као суверену дрзаву, и онда се цуде сто се Срби буне.. Е па немозе то тако драге комсије, Република Српска је наса, створена из нај племенитијег могуцег разлога, да се одбрани Српски народ, и остаце наса ма колико то вама сметало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пп аларм

08.07.2017 09:22

Изједначавати расправу на лажном твитер налогу Карла Билта са мишљењем цијелог бошњачког народа је смијешно и није вриједно кокентара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Статистика све каже

08.07.2017 10:48

Још један који вам посреством лобиста узима лову. Постоје чињенице да сте на злочину. Можда да по старом сепском обичају да их ингноеишете и да заборавите да нити у једној општини нисте били већина осим у Дрвару и Грахову Босанскоме. Још сте слагали да сте протјерани са других подручја. Волио бих друге аргументе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

08.07.2017 15:01

Еј ко је био вецина у бањој луци, лактасима, градисци, српцу, прњавору, теслицу, дубици, целинцу, сипиву, мркоњицу, кнезеву, костајници, гацку, сековицима, угљевику, лопарама, требиње и јос 20 опстина по попису из 91