Владе Дивац написао писмо кошаркашима...

Легенда југословенске и српске кошарке отвореним писмом истакао предности новог ФИБА календара, који ће у мушкој кошарци заживети од јесени.

Кошарка 07.07.2017 | 21:30
Владе Дивац написао писмо кошаркашима...
Револуционарна кошаркашка 2017. година у пуном је јеку, а њен други део донеће "тектонске" потресе и досад неопробане промене.

Увођењем чувених ФИБА прозора - квалификационим утакмицама репрезентација и током сезоне, кровна "Кућа кошарке" направила је велики заокрет и учинила националне тимове присутним и мимо летњег периода.

У каквим ће саставима "А" селекције наступати у "прозорима" - још је неизвесно, с обзиром на то да у њима неће бити НБА играча, као ни кошаркаша који наступају у Евролиги, а можда одсуствују и учесници Еврокупа.

У знак подршке идеји и концепту новог календара, наш легендарни кошаркаш Владе Дивац написао је отворено писмо кошаркашима, које је објављено на сајту ФИБА. 

Први оперативац Сакраменто Кингса у личном обраћању је истакао погодности новог система и своју чврсту веру да ће промене донети значајно побољшање кошарци у глобалу.

Прочитајте Дивчево писмо:

"Када сам почео, као клинац, у родном Пријепољу, инспирисало ме је посматрање нашег националног тима и наших најбољих играча"

"Никад нећу заборавити узбуђење које сам осетио гледајући репрезентацију Југославије у акцији и знао сам од раног доба да желим да будем као они и да ми је циљ да стекнем прилику да представљам своју земљу на Еуробаскету, Светском првенству и Олимпијским играма. Био сам благословен да то и успем".

"У облачењу дреса репрезентације постоји нешто магично. Ту се ради о тиму који није заједно само на терену, већ и шире од тога. Представљање своје земље је највећа част и знам да многи од вас осећају исто"

"У свим деловима света, утакмице репрезентације стварају амбијент какав ништа друго не може да изазове. Оне изазивају интересовање и охрабрују младе да играју кошарку, каналишући тако таленат, који је изузетно важан за будућност спорта".

"Ипак, посматрајући дужи период, утицај националних тимова био је ограничен, јер су могле да прођу године, а да репрезентација не одигра меч код куће. Навијачи нису имали прилику да виде локалне звезде и да осете узбуђење које доносе утакмице 'А' селекција пред домаћом публиком. Највећи турнири били су одигравани само у неколико земаља и само једном годишње, лимитирајући на тај начин медијско и јавно присуство тим догађајима".

"Нови формат такмичења, који почиње у новембру, био је креиран тако да не раздвоји Светско првенство од летњег периода, али и да осигура утакмице репрезентација на домаћим теренима. Овај систем ће створити заједништво са клупским такмичењима, помажући тако читавој кошаркашкој породици"

"Што се тиче играча, нови календар значи да ће први пут имати једно слободно лето у четворогодишњем циклусу, што ће смањити притисак и омогућити им време за одмор и опоравак, у заиста згуснутом распореду. Све то, заједно са могућношћу да се састави репрезентација мењају током квалификација и ограничењем припрема за велико такмичење од 28 дана, донеће генерално мање напоре играча када бораве у националним тимовима"

"Заиста је важно да нови, глобални календар такође ствара шансе и пружа прилике за развој нових талената, тако што младим играчима из више земаља омогућава да играју међународне утакмице. Више мечева против добрих противника значи и шансу да повећате вештине и да повећате генерални играчки стандард"

"Видим нови календар ФИБА као 'wин-wин' и за играче, навијаче, националне федерације, лиге, клубове... За све актере ове игре и на крају, за спорт који сви волимо. Због свих тих разлога, охрабрујем све играче да подрже (овај календар), како би искусили јединствену кошаркашку каријеру попут оне у којој сам ја имао прилику да уживам", написао је Дивац.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар