Рачуне не издаје половина радњи

Дисциплина пореских обвезника у Српској је на врло ниском нивоу када је ријеч о евидентирању промета путем фискалних каса, а инспектори Пореске управе РС су у више од половине контрола обављених у склопу акције "Корак предузми, рачун узми" открили неправилности.

Република Српска 05.07.2017 | 15:50
Рачуне не издаје половина радњи
Инспектори Пореске управе су у оквиру најављене акције од 20. јуна до 2. јула ове године обавили 420 контрола и чак у 232 случаја утврдили неправилности. Порезници су у тим контролама издали 244 прекршајна налога на укупан износ казне од 155.100 марака и 92 пореска обвезника затворили на 15 дана због неиздавања фискалних рачуна.

У контролама је откривено и шест непријављених радника. Катанац је најчешће стављан на подручју које покрива Подручни центар Пореске управе РС у Источном Сарајеву, док је најбоља ситуација на територији зворничког подручног центра гдје је затворено најмање радњи.

''Подаци показују да је с правом покренута ова кампања, јер је било очигледно да је дошло до пада дисциплине пореских обвезника, што потврђује податак да је у више од половине контролисаних објеката уочена неправилност.

Међутим, како превентивна кампања одмиче и како се повећава број свакодневних контрола инспектора, уочава се све мање неправилности што би могло да значи да те активности утичу на подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна и пореских обвезника у поштовању законских прописа'', истакли су у Пореској управи.

Међу пореским обвезницима који не издају фискалне рачуне највише је угоститељских и трговачких радњи. Предсједник Удружења угоститеља РС Жељко Татић није одговарао на позиве, док предсједник Удружења трговаца РС Богдан Марјановић признаје да поједине трговине не издају редовно фискалне рачуне.

''Сви треба да се придржавају ове законске обавезе. Фискалне касе и олакшавају рад јер поједини имају велики промет и било би незамисливо свакодневно обављање послова без касе. Лакше је издати рачун него платили велику казну и затворити објекат на 15 дана'', казао је Марјановић.

Представници потрошача савјетују грађанима да траже рачуне и када им их трговци или угоститељи не дају.

''На тај начин штите и своје интересе и свој кућни буџет. Ако не узму рачун, не могу остварити права при рекламирању производа. Поред тога, ако порески обвезник не изда фискални рачун, новац који би требало да иде у буџет обично заврши у џеповима оних код којих не би требало'', каже предсједник Удружења потрошача "Звоно" из Бијељине Јован Василић.

Пореска управа је најавила да ће наставити са контролама и позвала пореске обвезнике да поштују законске прописе, а грађане да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем и-мејл адресе контакт порескауправарс.орг или бројева телефона истакнутих на њиховој интернет страници.

Извор: Глас Српске

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Каква корист

05.07.2017 13:56

Ради цега треба стампати фискалне рацуне? Да Дзомба са хеликоптером лети у кафану, да махарадзина зена лети дрзавним авионом у сопинг у Бец, да дају 7 милиона за ноц разврата.... да се километар аутопута у равници висе плаца него километар тунела у Готарду или да се квадрат болнице плаца 20 пута висе од реалног? Каква корист ситноме народу од пореске управе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ап

05.07.2017 14:51

Нема шта,тако је ал остаје нам само да констатујемо а они и даље раде шта хоће.

Name

Бл

05.07.2017 15:50

Имате моју подрску..све исправно..какав јаваслук..

Name

Никаква корист

06.07.2017 09:01

Нигдје не тржим фискални рачун. Немам га коме правдати а власник трговине неће уплатити ПДВ 17% тако да ће тај износ остати у његовом џепу. Барем знам код кога је тај новац. Кад се заврши судски процес гдје главни актер Кемал Чаушевић, и кад се буде знало ко је све опљачкао грђане у овом случају и ја ћу имати можда друго мишљење о фискалном рачуну. До тада ја не мијењам став.

Name

Томо

05.07.2017 14:35

Хаха Истоцно Сарајево цуј бр 1 и ови сто су затварани све то намјерно раде продје 15 дана и они опет по свом тако гурају годинама плате казне и наставе по свом. Сваку објекат да послије отварања обидју опет би морали затворит јер нико не издаје рацуне и тако је закљуцак да ти инспектори узимају паре. Засто их опет не обидју и затворе јасно ко дан ........

ОДГОВОРИТЕ
Name

смисљено

05.07.2017 14:44

Платис казну имас 15 дана да окрецис реновирас и онда те иснпектори не обилазе годину до годину ипо тако се будјет пуни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дартх Инвадер

05.07.2017 16:03

Опет Источно Сарајево. Кад је криминал у питању, у било којем смислу та регија увијек прва. Шта рећи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопаре

05.07.2017 16:07

Свако треба да тражи фискални рачун,од тога иду и пензије,зашто би градјани не узимањем рачуна помагали само поједине газде,који ионако имају превише,свјест трба да буде код сваког човјека тражи рачун фискалан или нетреба платити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горажде

05.07.2017 16:12

Свако треба тразити фискални рачун

ОДГОВОРИТЕ
Name

0987

05.07.2017 17:26

ФИСКАЛНЕ РАЦУНЕ КУЦАЈУ СВИ, ХЉЕБ,МАРГАРИН.ИМА КАФАНА МАСА ПАЗАР 300 КМ КАДА СЕ ЗАКЉИЦУЈЕ КАСА ОБАБЕЗНО ИСКУЦАЈ ЈОС 5700 км.

Name

пунто

05.07.2017 18:09

У Градисци на Бувљаку цовјеку затворе ростиљницу 15 дана,он за то време мало средио локал,они непријављени му радници мало одморили,и опет по старом

Name

...

05.07.2017 19:57

А каква је логика да затворе цовјеку радњу који је прокуцо 600км а насли ми 20 висака, сад је он хтјео бас да сакрије ти 20 а 600 да пријави, па нераде робити за касама , остре курац на малим радњма, а тамо дје се врте, милиони несмију ни отиц, незнам само колико це људи имати воље да отварају било сто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

05.07.2017 20:25

Акција и даље нема позитиван ефекат, јер јавно су познати они који имају порески имунитет. У сваком граду постоје такви. Велика је бесмислица спроводити акцију, и строгоцу тренирати на обицном народу који се бори да презиви, а имуне оставити да раде ста хоце. Мислим да прво треба кренути од њих. Назалост, све су то тајкуни актуелне власти и они су недодирљиви, а та неправда је несто сто највисе раздире дусу постеног цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво за коментар

06.07.2017 00:50

Зна се ко држи радње и зашто не мора издавати рачуне. Да ја имам радњу , морао бих издават рачуне. А људи блиски главном у чаршији, не морају. У малим мјестима нико не издаје рачуне нити пријављује раднике. Кад додје инспектор добро га почасте и оде он задовољан.

Name

риле

05.07.2017 20:47

У залузанима у бањалуци у кафицу који је затворен недавно због фискалних рацуна, сваки дан сам тамо и рацуна нема никако, вјероватно закон висе не вази

ОДГОВОРИТЕ