Да ли је масна храна кључ мршављења?

Многи људи се боре са вишком килограма и испробавају разне дијете без много успеха. Међутим, можда би требало да дају шансу контроверзној кетогеној дијети, која се иначе користи у лечењу епилепсије.

Здравље 05.07.2017 | 11:28
Да ли је масна храна кључ мршављења?
Аустралијска нутриционисткиња Сузи Барел каже да нема доказа да је кетогена дијета, која се заснива на екстремном смањењу уноса угљених хидрата, а појачаном уносу масноћа, штетна за тело.

"Штавише, уз њу се бележи супериоран губитак килограма и смањење запаљења у телу, као и још многе користи, нарочито код људи са високим шећером, масном јетром и великим вишком килограма", каже Барел.

Кетогена дијета заснива се на масним намирницама, попут орашастих плодова, авокада, уља и рибе, док угљени хидрати чине само пет до 20 одсто укупног калоријског уноса. Поређења ради, уобичајена исхрана садржи од 30 до 50 одсто угљених хидрата.

Када не уносите угљене хидрате, које ваше тело претвара у глукозу, свој "омиљени" извор енергије, оно прелази у стање кетозе, у ком се масноће у телу разлажу на кетоне, који потом служе као алтернативна храна мозгу, органима и мишићима.

То доводи до појачаног сагоревања масноћа и брзог мршављења.

"Кључ кетогене дијете је у драстичном смањењу угљених хидрата, јер ће се у супротном тело потпуно вратити на глукозу", каже Барел.

То истовремено значи да ћете брзо повратити изгубљене килограме, ако нагло прекинете са кетогеном дијетом.

"Било која дијета, па и кетогена, делује само ако се придржавате. Међутим, ако нисте спремни да током дужег времена не једете житарице, воће, скробасто поврће и шећер током дужег временског периода, вероватно није за вас", каже она.

Нутриционисткиња истиче и да следећег пута кад покушате да се вратите кетогеној исхрани, вероватно нећете добити исте резултате, због успоравања метаболизма, до ког долази због губитка мишићне масе, после иницијалног мршављења.

Барел упозорава и да због овакве исхране можете патити од затвора и нелагодности у стомаку, па морате узимати пробиотике.

"Ако имате већи вишак килограма или се патите са високим шећером у крви и масном јетром, вреди да је пробате, али под надзором дијететичара, како бисте били сигурни да ћете безбедно доћи у стање кетозе, а да не пореметите свој метаболизам или здравље црева", каже она.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар