Преминуо аутор серије Отписани

Ноћас је у 79. години преминуо Миливоје Мића Марковић, кларинетиста, саксофониста, композитор, аранжер, публициста, дугогодишњи уредник Радио телевизије Београд и ПГП РТБ, јавља портал СЕЕбиз.

Србија 05.07.2017 | 10:04
Преминуо аутор серије Отписани
Миливоје Мића Марковић рођен је 20. марта 1939. у Загребу, а гимназију и Музичку школу „Фрањо Кухач“ похађао је у Осијеку, пише даље СЕЕбиз.

 
- Директорка Гордана Гојковић казнила ме је укором пред искључење јер сам са Владиславом Фридрихом из Загреба, свирао џез 1956 - изјавио је својевремено Марковић.

У Београд долази 1957. године и након положене аудиције постаје члан Удружења џез музичара Београда. Уписао је студије права и паралелно наставио школовање у музичкој школи „Јосип Славенски“ где је 1959. године дипломирао у класи проф. Фрање Партлића.

Истовремено наступао је на игранкама у Земуну где је свирао са Мирком Шоуцом и по први пут узео у руке тенор саксофон. Први је дипломац џез одсека Музичке академије у Грацу. Предводио је Биг бенд у Београду. Био је музички уредник на Телевизији Београд, а током рада на телевизији био је и аутор и водитељ низа емисија, међу којима је најзанимљивија сарадња са Мићом Орловићем као коаутором бројних квизова.

Године 1972. године написао је музику за филм и ТВ серију „Отписани“.



- Александар Ђорђевић, редитељ серије „Отписани“, замолио ме је да напишем модерну музику, у координатама теме из филма „Шафт“. Обишао сам их на снимању и попричао с Војом Брајевићем и Драганом Николићем, које сам познавао од пре. Рекли си ми да снимају динамичну серију и на основу тога осмислио сам чувену бас деоницу која је давала ритам играма клинаца широм Југославије. Музика је снимљена на миксети која је ручно прављена и имала је керамичке цеви. Зато и данас тако грми музика када се „Отписани“ емитују на телевизији - рекао је једном приликом Марковић.

Заједно са Стјепком Гутом основао је Марковић-Гут секстет са којим је наступао на европским џез фестивалима и снимио пет самосталних ЛП-ја. Са Милошем Петровићем оснива „М&П Соутх Qуартет“, етно-џез оријентације, који је снимио два ЦД-а. Аутор је плана и програма наставе за џез кларинет и саксофон, објављен у Просветном гласнику Републике Србије. Држао је класу саксофона и кларинета на Музичкој школи „Станковић“ у Београду. Током каријере стекао је више награда и признања. Био је у браку са певачицом Радмилом Микић.

(Блиц/СЕЕбиз)

Коментари / 0

Оставите коментар