Посланици о повјерљивом акту

У Сарајеву ће данас бити настављена сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој ће посланици разматрати материјал са ознаком "повјерљиво" и гласати о свим тачкама дневног реда сједнице која је прекинута 14. јуна.

Босна и Херцеговина 05.07.2017 | 07:55
Посланици о повјерљивом акту
Прије прекида сједнице, посланици Представничког дома обавили су расправу о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, чији је предлагач посланик Дамир Арнаут, Приједлогу закона о допуни Изборног закона БиХ, предлагача Дениса Бећировића, Приједлогу закона о парламентарном надзору, те Извјештају о заштити личних података у БиХ за 2016. годину.

Представнички дом разматрао је тада и Извјештај о спровођењу закона из надлежности Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ, који је парламенту поднијела ова комисија.

Током сједнице није било заинтересованих за расправу о Измјени и допуни годишњег плана обуке и вјежби припадника и јединица Оружаних снага БиХ у иностранству за 2017. годину, за годишњи консолидовани извјештај унутрашње ревизије за прошлу годину и консолидовани извјештај о систему финансијског управљања и контроле за 2016. годину.

На дневном реду редовне 49. сједнице Представничког дома је, у првом читању, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о административним таксама, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Овим законом уређују се административне таксе које се плаћају у поступцима пред институцијама у БиХ и радњама које предузимају ове институције.

Административне таксе плаћају се за списе и радње у управним стварима као и за друге предмете и радње код институција БиХ. Списи и радње за које се плаћа такса као и висина таксе утврђује се Таксеном тарифом, а тарифа административних такса прописује се овим законом.

Према овом приједлогу, Савјет министара БиХ може, осим предвиђених, уводити и административне таксе, а моћи ће и да повећа и смањи административне таксе које су претходно предвиђене овим законом, а износ таквих додатних, односно измијењених административних такси које се могу увести мора бити разуман.

У дневни ред данашње сједнице, у међувремену, уврштена је и расправа о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о управи, у првом читању.

Овај приједлог закона предвиђа да се Управној инспекцији омогућава да, уз непосредни, може вршити и посредни инспекцијски надзор увидом у документацију за више од 2.200 невладиних организација уписаних у регистар Министарства правде БиХ, што, како се наводи, захтијева знатно мање времена и процес надзора чини ефикаснијим.

Измјенама и допунама овог закона, чији је предлагач Савјет министара БиХ, обезбјеђује се системска примјена Закона о државној служби у институцијама БиХ, те се на три мјесеца ограничава технички мандат и именовање вршилаца дужности, уз могућност продужења за још три мјесеца само у нарочито оправданим случајевима.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ прихватио је 30. јуна приједлог овог закона у првом читању, без расправе.

За данас је предвиђено и разматрање у првом читању и Приједлога закона о измјенама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, чији је предлагач посланик Момчило Новаковић.

У образложењу овог приједлога, Новаковић наводи допис Асоцијације ауто-школа БиХ којим се тражи да се измијени одредба да "право управљања моторним возилом категорије Д и ДЕ стиче лице који наврши 24 године под условом да има возачку дозволу подкатегорије Д1 или Д1Е најмање двије године".

Ако се то не измијени, упозоравају они, у наредне двије године нико у БиХ не би испуњавао услове за полагање возачког испита за Д и ДЕ категорију, због чега предлажу да се измјенама закона лицима која имају возачку категорију Ц омогући добијање возачке дозволе за категорију Е.

Посланик Маја Гасал-Вражалица предлагач је два закона - Приједлога закона о измјени Закона о државној служби у институцијама БиХ и Приједлога закона о измјени Закона о раду у институцијама БиХ, оба у првом читању.

Приједлози измјена оба закона односе се на начин и услове кориштења годишњих одмора државних службеника и намјештеника у министарствима и другим органима управе БиХ, службама, тијелима и институцијама Савјета министара БиХ, у складу са препорукама омбудсмана у БиХ.

Представнички дом требало би да разматра и извјештај о раду Савјета министара БиХ за 2016. годину, обиман материјал на 320 страница, као и информацију о стању правосуђа у БиХ са посебним освртом на борбу против организованог криминала и корупције, материјал Министарства правде БиХ.

У плану је и расправа о информацији о стању јавне задужености БиХ на дан 31. децембра 2016. године, материјал Савјета министара БиХ, информација о раду Тужилаштва БиХ за 2016. годину, као и Програм развоја система заштите и спашавања на нивоу институција и органа БиХ, материјал Министарства безбједности БиХ, који је посљедњих дана изазвао бурна реаговања из Републике Српске, јер је сачињен без консултација и уважавања препорука и ставова надлежних институција Републике Српске, Владе, МУП-а и Републичке управе цивилне заштите.

Представнички дом требало би да се изјасни и о посланичкој иницијативи Дениса Бећировића који тражи од Савјета министара БиХ да најкасније у року од шест мјесеци од дана усвајања ове иницијативе у Представничком дому сачини и у парламентарну процедуру достави стратегију националне безбједности БиХ.

Од Савјета министара се, путем иницијатива других посланика или групе посланика, тражи да Представничком дому достави извјештај о својим активностима у првих пет мјесеци ове године, као и информације о активностима у вези са изградњом Пељешког моста и дешавањима у вези са изградњом моста на Сави код Свилаја.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова, а по њеном окончању, требало би да почне редовна 49. сједница Представничког дома. 

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар