ОБА добила лажне закључке

Чланови парламентарне Комисије за надзор над ОБА-ом констатовали су да су закључци који су почетком маја из Парламента БиХ упућени у ОБА-у – измишљени. Документ са лажним закључцима потписао је предсједавајући Комисије – Никола Шпирић.

Босна и Херцеговина 05.07.2017 | 07:37
ОБА добила лажне закључке
Никола Шпирић ухваћен је на дјелу. Чланови парламентарне Комисије за надзор над ОСА-ом констатовали су да су закључци који су почетком маја из Парламента БиХ упућени у ОБА-у – измишљени. Документ са лажним закључцима потписао је предсједавајући Комисије – Никола Шпирић.

Према информацијама Журнала, Шпирић је у понедјељак члановима Комисије признао да је потписао спорни документ, иако је претходно покушао да одговорност пребаци на двоје службеника Парламента БиХ. Међутим, разоткрили су га записници са сједнице Комисије, из којих је било видљиво да закључци које је потписао Шпирић никад нису ни усвојени. А, ево, о чему се ради.

КО ПРАТИ ЗВАНИЧНИКЕ СРБИЈЕ

Када је почетком ове године на површину испливала афера „Ушће“, односно повјерљива документација ОБА-е која се односила на праћење србијанских криминалаца у БиХ, Никола Шпирић је сазвао хитну сједницу Комисије. Тада је устврдио да ОБА прати званичнике Србије, али је његова прича убрзо раскринкана.

Челници ОБА-е, након интерне истраге утврдили су да званичници Србије нису праћени, али и то да је повјерљиве документе из ОБА-е изнио Драган Савић, возач бившег замјеника директора ОСА-е Ристе Зарића. Документи су прво предати посланику у Народној скупштини РС Ненаду Стевандићу, који је потом одржао конференцију за медије и документацију из операције „Ушће“ прослиједио Николи Шпирићу.

Међутим, након што је Комисија за надзор над ОСА-ом одбила Шпирићев приједлог да се отвори истрага против директора ОБА-е Османа Мехмедагића, услиједио је покушај рушења ОБА-е изнутра. На сцену тада, према информацијама Журнала, ступају кадрови ХДЗ-а БиХ. Недуго након афере Ушће, главни инспектор ОБА-е Дамир Беванда шаље  Комисији за надзор над ОСА-ом пријаву против директора  Мехмедагића. У пријави је наведено да директор ОБА-е забрањује Беванди да води истраге на подручју Херцеговине, док је у одговору директора ОБА-е, који је такође достављен Комисиј, наведено да је Беванда дјеловао самостално, те да је уцјењивао особе које је обрађивао. 

НЕ САМ ШПИРИЋУ

Комисија је у неколико наврата расправљала о овом сукобу челника ОСА-е, али закључци никад нису донесени. Међутим, без обзира на то, Никола Шпирић је одлучио да дјелује самостално. У име Заједничке комисије на надзор на ОБА-ом 8. маја ове године шаље допис челницима Обавјештајне агенције.

„Поштовани, Заједничка комисија за надзор над радом ОСА-е БиХ је на својој 15. сједници започетој 7. марта 2017., настављеној 5. априла 2017., а окончаној 25.4. 2017 године, разматрала  и тим поводом усвојила сљедеће закључке“, написао је Шпирић, те приложио закључке који никад нису усвојени.

Углавном, у оквиру првог измишљеног закључка, Шпирић наређује главном инспектору (не генералном директору ОБА-е) Дамиру Беванди да истражи да ли је било „процедуралних грешака у поступку код завођења документа „ Ушће. Из овог је јасно да Шпирић покушава истрагу у случају Ушће преусмјерити са Зарићевог возача на друге службенике ОБА-е.

ЈОШ ЈЕДАН НЕПОСТОЈЕЋИ

Осим овог измишљеног закључка Шпирић додаје још један непостојећи. И опет задужује Дамира Беванду да истражи и Комисији достави комплетну документацију „поводом представке М.Т.“. Из истраге је поново изостављен генерални директор ОБА-е.

Када је у питању закључак који се односи на сукоб Беванде  и Мехмедагића, Шпирић констатује да Комисија по том питању није одлучивала. Као што, уосталом, није одлучивала ни у претходна два случаја. Но, то Николу Шпирића није спријечило да напише неистину.

(зурнал.инфо)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Овом Спирицу

05.07.2017 05:54

Дајте један козур и вратите га у Дрвар да цува овце. Стада оваца у Врховини плацу за њим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

05.07.2017 06:01

ШПИРКАН ЈЕ "0" ! НИКАДА У ДРВАРУ НИЈЕ БИЛО ЧОВЈЕКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаос у правосудју

05.07.2017 06:24

Наслусали смо се довољно о преварама госп. Спирица. Ако је све то тако засто се не стави пред лице правде? Има ли ико способан да то питање покрене? Питање одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.07.2017 07:44

Све си написао у наслову свог коментара! Хаос да то није нормално они су се толико укоптили у правосуђе на свим нивоима почевши од општина, градова преко ентитета све до врховног суда ове несретне државе! Док се ту стање не промјени нећемо задуго изгледати на нормалну државу!

Name

Сара

05.07.2017 14:05

Ја лоповлука, рекла казала, а човјек на функцији и има плату десет хиљада, а ти куцкај за кафу! Не осуђују никога без везе

Name

завјера

05.07.2017 06:40

Ово су све подметања из разноразних кухиња Насем тренутно највецем и најпродуктивнијем писцу. Завиде нам дусмани сто те имамо.Не дамо те књизевнице Нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

капетан

05.07.2017 07:06

Људи моји ови изСнсда једнога дана це нас увјерити да они нису ни постојали као политицка партија и да никад нису били на власти него да смо то све ми само рузно сањали.Толико су способни да сам увјерен да це и у овоме успјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спирке а

05.07.2017 07:13

Стари преварант спирке ,спиридрон....трзница .....мг минд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qw

05.07.2017 08:00

Ово је невероватно када ове послове раде људи који незнању шта је служба.Професионалци никоме лажне жеље не испуњавају никоме преко службе, измислити информацију је злоупотреба службе,квалитетна информација је ако се пише нема промјена у односу на претходни извештај,какво прављење афера,па има довољно афера да их не измишљамо,а управо овако високи функционер подстиче на такав рад.Како прескакање односа субординације.Искрено не могу да схватим да се људи овако играју на државним нивоима.Преко службе никада се освета не врши било коме.Дај људи манимо се више аматера на свим нивоима.Кави возачи да носају?објављивати без провере податка не могу замислити.На овакав начин нема среће ни посла.Како један оперативац да ради када му се нађе неко ко ће његов рад девалвирати и усудити се да овако нешто пише.Све афере до афере прислускивање.Те афере чини ми се дижу рејтинг ономе ко се прислускивање.МАНИТЕ СЕ ИГАРА ЗИВОТИМА ЉУДСКИМ. НЕ МОГУ ВЈЕРОВАТИ ДА СЕ ОВАКО РАДИ.

Name

Коо

05.07.2017 07:26

И онда СЗП производи кризе и издаје РС на нивоу БиХ? :-) Надам се само да цеи Хрвати да увиде како их ХДЗ заједно са СНСДом тјера у сукобе. Није ово никаква сала, ово је подметање у тајној слузби и користење слузбеника за потребе странке и дестабилизацију дрзаве. Надам се само да це бити довољно памети да се Спирица и екипу једном за увијек уклони с политицка сцене. Иако је знао да се ради о кримосима, покусао је лазима изазвати медјудрзавну кризу. Која је то мафија брацо! Зарад не знам цега изазивати свадју са Србијом. И то од Срба из БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрварцанин

05.07.2017 07:35

Вец видјен сценарио СНСД=ХДЗ сто је тузно и залосно али истинито.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зуза

05.07.2017 07:42

Овај има хиљаду зивота...невјероватно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

05.07.2017 16:04

РЕ, НЕМА ОН НИ ЈЕДАН ЖИВОТ. ИМА САМО ГЛУПИ СРПСКИ НАРОД КОЈИ ВЈЕРУЈЕ СНСД-А И ОВАКВОМ КАО ШТО ЈЕ ОН

Name

Геј=океј

05.07.2017 07:50

Загреб и Београд не одустају од својих мокрих снова, изгледа да нису ништа научили из историје. Додуше, њихова данашња историја/повијест нема везе за здравим разумом, мртва трка чији је споменик усташама/четницима већи. Могли би Лакташи скупа са Лиштицом на тракторе и пут Војводине, да се друже са "владом" тзв РСК у егзилу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

05.07.2017 10:31

НИКОЛА ПОГЛЕДАЈ ФИЛМ ПРОФЕСИОНАЛАЦ.

Name

Спирке Зна

05.07.2017 16:59

Да ко саље лазне извјестаје тај и лазе,а ко лазе тај и краде,а ко краде има стан у Бецу. Па ви видите о цем се ту ради

ОДГОВОРИТЕ