Пали први људи фирме 'Фортуна'

Сафет Пјанић, директор фирме "Фортуна", Мухамед Хаџић, стечајни управник ове фирме, као и још неколико особа, међу којима су два члана Управе и два запослена  "Фортуне", те оснивач фирме "Фортунатто" ухапшени су данас ујутру у Грачаници.

Босна и Херцеговина 04.07.2017 | 17:05
Пали први људи фирме 'Фортуна'
Потврдио је то портпарол тузланског Тужилаштва Адмира Арнаутовић, наводећи да је међу ухапшенима и Бакир Пјанић, Сафетов син, а како се сазнаје, он је директор фирме "Фортунатти".

Припадници МУП-а ТК су извршили претресе на већем броју локација у Грачаници у фирми "Фортуна" и паралелним фирмама "Фортеx", "Фортоб" и "Фортунатто".

Претреси су извршени у објектима одређених физичких и правних лица повезаних с овим фирмама, те у кућама и другим приватним објектима неколико осумњичених особа по налогу Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона и по наредби Кантоналног суда.

Изузета је одређена материјална документација. Пјанић и други ухапшени осумњичени су за већи број кривичних дјела почињених од почетка 2009. до 2017. године на подручју Грачанице и Тузланског кантона.

Осумњичени су да су као чланови групе коју је организовао директор "Фортуне" Сафет Пјанић починили организовани криминал, злоупотребу службеног положаја и овлашћења, злоупотребу овласти у привредном пословању, несавјестан рад у служби и кривотворење службене исправе.

Како се сазнаје, према Пјанићевом плану, оснивали су паралелна и везана привредна друштва с истом дјелатношћу производње обуће као и "Фортуна".

У тим фирмама су, како се сазнаје, искориштавали све потенцијале и пословне везе "Фортуне" и на тај начин основаним фирмама, себи и другима прибавили вишемилионску противправну имовинску корист, а "Фортуни" причинили вишемилионску штету.

Они су осумњичени да су преузимали пословне активности "Фортуне" тако што су закључивали уговоре о пословној сарадњи са свим ранијим иностраним купцима фирме, изнајмљивали од "Фортуне" пословне и производне потенцијале по нереалним и неоправдано ниским накнадама, плаћајући само минималне трошкове кориштења простора и опреме.

Заједничке комуналне и трошкове електричне енергије у великим износима су, како се сумња, пребацивали на "Фортуну", те изнајмљивали машине "Фортуне" и другим фирмама. На тај начин су овим фирмама остваривали већи противправни екстрапрофит, настајали су стални губици у пословању "Фортуне", а као посљедица је дошло до покретања стечаја у "Фортуни".

Након протеста незадовољних радника "Фортуне" из новембра 2016. године и медијских извјештавања о томе, Кантонално тужилаштво Тузла отворило је предмет и у сарадњи са припадницима МУП-а ТК проведене су обимне провјере и истражне радње.

Припадници МУП-а ТК ће обавити криминалистичку обраду и Тужилаштву доставити извјештај о почињеном кривичном дјелу.

Највјероватније ће неколико осумњичених одмах бити предато у надлежност Тужилаштва на даље поступање.

Иначе, грачаничка фирма "Фортуна" некада је упошљавала 1.000 радника, од којих је добар дио временом распоређен у фирме "Фортеx", "Фортунато" и "Фортоб", односно у фирме којима је "Фортуна" издавала простор.

Отварањем стечаја "Фортуне" ту је 215 радника затечено у радном односу. Дио њих је прешао у поменуте фирме, а дио остао на улици без зарађених плата и 19 година неуплаћеног радног стажа.

Радници су дуго упозоравали на криминал који се дешава у фабрици и позивали надлежне да отворе истрагу.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Калабић

04.07.2017 15:10

Ови у Федерацији мало мало неког хапсе, треба њих унајмити да пречешљају и наше фирме, пошто Додина полиција нема ни му.. ни знања за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грабез Ц.

04.07.2017 15:23

На исти нацин ради вецина компанија у РС али нико никог не хапси. Дрзави се не плацају порези на основу трансферних цијена а та иста дрзава узима скупе кредите и задузује се до изнемоглости. Све у договору и сарадњи са најистакнутијим политицарима

Name

Лидија

04.07.2017 15:39

Има и код нас Фортуна, само сто су наси у талу са полицијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неписмен и збуњен

05.07.2017 15:37

..."ухапсени данас ујутро"...па цек'...јел' сањам или је до јуце (увеце) у насем језику постојала ријец "јутрос"? Или це бити да је то тако у босанском или хрватском језику?:-)

ОДГОВОРИТЕ