Прича: Историја мадридско-каталонских ратова...!

Од Ди Стефана и генерала Франка, преко Нејмара и његових прегледа у Реалу, па све до Данија Себаљоса. . .  Правило је било само да су сви били веома скупи!

Фудбал 08.07.2017 | 23:00
Прича: Историја мадридско-каталонских ратова...!
Мадридски медији тврде: Реал је победио Барселона у трци за потпис Данија Себаљоса и везиста Бетиса, најбољи играч тек завршеног Европског У21 првенства,  данас потписује за Краљевски клуб. Каталонски медији упорно понављају да је 20-годишњи играч срцем ближи Барселони и подсећају да је, пре но што је уопште доспео под скенер Мадриђана и наравно обрисао све раније уписе, јавно по друштвеним мрежама навијао против Реала. Покушавају на истоку Шпаније да изазову огорченост међу навијачима Лос Бланкоса и покваре цео посао.

Ко ће победити? Реал је ближи циљу, мада не би било први пут ако бисмо видели преокрет у циљној равнини. Уосталом, сетите се се само да је 1953. године Алфредо Ди Стефано дошао у Шпанију потписавши уговор по коме је требало да једну сезону игра у Мадриду, а другу у Барселони и тако укруг. Тек када је каталонска јавност протестовала због уговора који се противио свакој спортској логици - а који је по многима био последица притиска генерала Франка - Краљевски клуб је постао ексклузивни власник уговора легендарног Аргентинца.

Испоставило се ће Ди Стефано бити само зачетник низа дугог сада већ  више од 60 година током којих су се шпански гиганти отимали за најбоље фудбалере на планете. Дани Себаљосје последњи. За сада.

Између њих, гомила асова који су у своје време били најатрактивнији на тржишту. Ред је да се подсетимо само неких, претежно ових које памтимо из последњих сезона.

Не морамо да идемо много далеко да бисмо нашли такве примере. Баш недавно Мадриђани су успели да из Фламенга за чак 45.000.000 евра доведу Винисијуса, кога су у Барси већ уписали у главама надајући се да 16-годишњи Бразилац неће моћи да одбије прилику да заигра са својим идолом Нејмаром.

Само годину раније, Реал је био у улози пораженог. Зинедин Зидан  је у својим плановима имао уцртаног Андреа Гомеша, а онда се одједном појавила вест да везиста који је блистао у Валенсији иде у Блауграну за 35.000.000 плус још 20.000.000 у премијама. Нажалост по Каталонце, у дебитантској сезони на стадиону Камп Ноу није играо ни изблиза тако добро као на Местаљи.

Обрнута ситуација током лета 2015. године, Барселона је на нишану имала и Портовог бека Данила, кога је видела као идеалну замену за већ остарелог Данија Алвеса.  Као гром из ведра неба - 31.500.000 евра на рачун Змајева легло је из Мадрида и Данило је завршио у Реалу, али се ни он, као ни Гомес, није изборио за своје место под сунцем па се сад пише о његовом одласку у Јувентус.

Међутим, ако за Гомешом и Данилом нико није жалио то не значи да су баш сви играчи око којих су се отимали најљући ривали били само извикане звездице. Напротив.

Сетимо се само 2011. године и већ поменутог Нејмара, који је чак прошао лекарске прегледе у Мадриду само да би на последњој раскрсици “промашио скретање“ и завршио на Камп Ноу за суму од око 90.000.000 евра. Три године касније и Луис Суарез је куцао на врата “Сантјаго Бернабеуа“ - човека који је довео Ди Стефана у Реал - али је Карло Анчелоти у последњи час проценио да је Карим Бензема ипак боље решење тако да се ту баш и не може говорити о некаквој отимачини.

Са друге стране, Реал је после Мундијала 2010. године победио Барселони у трци за Месутом Озилом, једном од откровења турнира у Јужној Африци, да би можда и највећи ударац Каталонцима - не рачунајући тај већ древни са Ди Стефаном - задао 2003. године када је довео Дејвида Бекама, који је био главно обећање Ђоана Лапорте уочи избора за председниока Блаугране. Истина, ишчупао се Лапорта довођењем Роналдиња.

Варница - мањих или већих - било је и око Давида Виље, Мартина Едегарда, Данија Алвеса, Ивана Ракитића и многих других. Дани Себаљос не спада чак ни у ТОП 20 оних који су подигли највећу прашину. Једноставно није то тај педигре.

Мада како је играо на Еуру у Пољској... Можда ће се једног дана по истом принципу препричавати лето 2016...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар