Западни Балкан биће дио ЕУ

Европска унија одлучна је да цијели западни Балкан буде њен саставни дио. Она наставља с интензивним ангажманом у региону управо с тим циљем – изјавила је синоћ шефица дипломатије ЕУ и потпредсједница Европске комисије Федерика Могерини.

Регион 04.07.2017 | 12:34
Западни Балкан биће дио ЕУ
Говорећи пред новинарима у Дубровнику, на крају састанка Процеса сарадње у југоистоку Европе (СЕЕЦП), она је истакла да и личним примјером показује колико је ЕУ одлучна да интегрише Балкан.

Тако је навела да је по први пута један високи званичник ЕУ на састанку СЕЕЦП-а, да на дневној бази комуницира с балканским лидерима и често се суреће с њима, те ради на рјешавању проблема овог региона.

Најавила је и да ће предводити високу ЕУ делегацију на самиту западни Балкан – ЕУ наредне седмице у Трсту.

Након одласка Велике Британије, будућност ЕУ неће се завршити на 27 чланица.

Сигурно ћемо имати нове чланице. Што се нас тиче, питање није хоће ли се или неће десити нови пријеми, већ када ће они услиједити. У региону Балкана ми видимо да постоје партнери који су одлучни да њихове државе буду чланице ЕУ – рекла је Могхерини у Дубровнику.

Додала је и да се „овдје не ради о томе да се Балкан укључи у Европу, јер су они одувијек Европа“.

"Улазак у ЕУ није само интерес Балкана, већ и наш. Нама треба јака сигурносна сарадња с свим државама овог региона – изјавила је Могхерини пред новинарима.

(вијести)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ецономиц Хит Ман

04.07.2017 11:05

Добро, и онда? Хоћемо ли живјети боље, хоћемо ли имати нормалан стандард примјерен човјеку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предсједник Пинокијо

04.07.2017 12:42

Биће нам као Грцима: Они су од 1981. у ЕУ и види како им је "добро". По диктату Европске комисије, Европске централне банке и ММФ-а: Противуставно су им срезали пензије, болнице немају најосновнији материјал па људи умиру од ситница, смртност новорођенчади је у сталном порасту, незапосленост је преко 25% и расте, све што вриједи (аеродроми, луке, итд) је продато за ситне паре њемачким, француским, енглеским и америчким фирмама. При том нису дозволили да се из банака на западу у грчки буџет врате паре које су покрали политичари и тајкуни. Када су им дали паре, онда су Грци морали за њих да купе оружије на западу: Ангела Меркел је условила добијање кредита Грчкој куповином њемачих подморница. Можда нам буде као Румунима и Пољацима који су, прије уласка у ЕУ, морали да уђу у НАТО па је америчка војска поставила ракетне силосе на њихову територију. Ракетне системе уперене на Русију па тиме тероторија (и становништво које живи на тој територији) тих земаља постаје легитимна мета за руске бојеве главе. Наравно, увијек има "оптимиста" који тврде да ће према "нама" (ко смо то "ми"?) бити другачији. Да ми нисмо Грчка. Да америчка војска неће овдје постављати ракетне силосе. Наравно!

Name

МБ

04.07.2017 12:49

Нецете самим тим зивјети боље. Али цете добити механизме и законе који це вам омогуцити да боље радите и да зарадите за бољи зивот. Морат цезе се одреци снова и митова, Воздова и дјенерала, затава и грбова, ракије и васара, Милета и осталих муљатора, и конацно се прихватити посла. Тек тада цете зивјети боље. Јал јасно????

Name

Предсједник Пинокијо

04.07.2017 13:29

@МБ: Ово што пишеш је продавање снова и магле... Који "механизми", који "закони"? Погледај Румунију и Бугарску. Јел' они имају "механизме" и "законе"? Имају. И? Корупција и криминал цвјетају, способни људи бјеже у богатије земље ЕУ, лоша радна мјеста остају. Шта је са Хрватском? Иста ствар... само са додатом огромном дозом шовинизма. Видим, поготово у Хрватској су се "одрекли" својих "снова и митова", сатника и крвника, "застава и грбова", и својих "муљатора". И видим како сви они "тек сада" добро живе. Ако мислиш да ће БиХ уласком у ЕУ постати Њемачка, или Холандија, или Белгија, или Француска, или Аустрија, онда се вараш. Јер ми, за разлику од свих њих, нисмо имали колоније па нисмо могли да убијамо друге, да тргујемо робљем, да отимамо туђе ресурсе. Чак шта више, ми (југоисток Европе) смо били и остали њихова колонија. Тај мит да су они све то створили "радом" никако да изађе из глава људи.

Name

цдблука

04.07.2017 18:52

Па наравно да цемо постати дио ЕУ. Они су то вец давно зацртали само нас зезају.ЕУ мора да има своју депонију смеца...

Name

Хећим

04.07.2017 11:24

Е ту ће им бити дефинитивни крај. Ми смо упропастили све чега смо се дотакли, а да нећемо једно килаву ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

04.07.2017 11:40

Онда цете морати прихватити Србију у ЕУ а да она непризна Косово и Метохију,инаце на Србију нецете моци рацунати.Србија тези ка цланству у ЕУ али никада нецемо пеизнати ткз. Косово...

ОДГОВОРИТЕ
Name

подрињац

04.07.2017 12:05

Надам се да це се европска унија распасти пре него сто ми постанемо чланица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирсада

04.07.2017 12:06

ЕУ је споразумна заједница у којој вазе обавезе и правила. Ако неко хоце да удје мора знати због цега. За све то имамо времена. Оно пак највазније није тај циљ него уредјење властитих економских прилика, то да нам зивот буде љепси, богатији и перспективнији. На залост по том питању не ради Влада ама бас ниста!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Германи

04.07.2017 12:34

Сви Еуропљани (већина) су Германи... Француска, Њемачка, Британија, Сјеверна Италија сви Германи.. и они једни друге помажу и најбогатије су чланице, према нама наравно неће бити равноправни и само ће нас газити и држати за робове ЧАК и кад уђемо (ако уђемо) у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опција Б

04.07.2017 12:48

Ако не удјемо? Како ћемо да се финансирамо?

Name

Студент

04.07.2017 12:47

А, Америка и Енглеска биће земља пролетерска... Жваке које нам продају већ 20 година! Ко у то више верује???

ОДГОВОРИТЕ
Name

2222

04.07.2017 15:46

Хоце 2222.Ако иког буде овде.Сви це побјеци.И арапи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

07.07.2017 05:05

хоце,хоце ал кад ми нокат израсте лидо...био би то велики ноксо.,.