''На црно'' ради 300.000 људи

На евиденцијама завода и служби за запошљавање у БиХ, закључно с 30. априлом, било је регистровано 495. 405 особа, док са друге стране, од 250 до 300 хиљада људи у БиХ ради "на црно".

Босна и Херцеговина 03.07.2017 | 22:53
''На црно'' ради 300.000 људи
Директна штета те појаве је што им се губи стаж и немају здравствено осигурање, пише ''Вечерњи лист'' издање за Босну и Херцеговину.

Од тог броја, "Вечерњи" наводи процјене да у Републици Српској “на црно” ради око 80.000 особа, што значи да је више од двије трећине непријављених радника с простора ФБиХ.

Ако се узме да једна трећина свих који раде "на црно" прима минималац, послодавцима само за један мјесец у џепу остаје око 23 милиона КМ, рачуница је поменутог листа.

"Ако увидите само да тих 250.000 људи прима плату од 390 КМ, а то је негдје 97 милиона на годишњем нивоу у 12 мјесеци губи се око 230 милиона марака кроз порезе и доприносе", рекао Миладин Јовичић с Факултета пословне економије.

Из Уније удружења послодаваца поручују да никада неће подржати рад "на црно", али тврде да процјене о броју непријављених радника нису реалне.

"Мислим да су процјене од 80.000 паушалне и нису тачне. Једноставно не могу вјеровати, а ако јесу, онда се поставља питање шта раде они који требају то контролисати", каже Драгутин Шкребић из Уније.

Из Савеза синдиката Републике Српске истичу да је рад "на црно" највише заступљен у области сезонског и теренског рада. Без уговора најчешће раде у сектору грађевинарства, трговине, угоститељства, пољопривреде, дрвној индустрији и услужном сектору, с тим да ни остале дјелатности нису изузетак.

"Сви знамо да у неким добростојећим предузећима од инжењера до чистачице добивају 390 КМ и на то се плаћа порез на доприносе. Морамо поштовати државу, а држава мора поштовати нас стварајући нам добре услове за рад. Ми морамо поштовати државу пријављивањем и плаћањем пореза и доприноса", сматра Јовичић.

Извор: Вечерњи лист

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Шампиони

03.07.2017 21:53

Интеграл, Приједорпутеви, Мг минд...милионски тендери, а 95% радника им на минималцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црнац

03.07.2017 22:35

Боље и то него никако не радити и млатити празну сламу.

Name

Ана

03.07.2017 22:46

Овдје је држава дебело подбацила. Треба ангажовати инспекцијске органе да у области радног законодавства уведу ред. Оштар и једнаки однос према свима и било би добро и раднику и држави. Није то случај само у приватном сектору, то је случај и у државном, само мало у другаћијем облику. Тјерају раднике да обављају више задатака, не поштују осмочасовно вријеме, не плаћају прековремени рад, рад за вријеме празника, не дају бар слободне дане за такав рад, закидају на годишњим одморима итд.итд..Један примјер у шумама, не узимају повремене раднике за пошумљавање, већ тјерају канцеларијске раднике и шумаре и то селективно да данима пошумљавају, док њихови послови стоје необављени и послије морају прековремено да остају да раде да би испоштовали рокове. А замислите тек шумари по десет дана пошумљавају и остављају реоне да сјече ко како хоће и нико ни за шта не одговара. Али нико од тих радника не добије рјешење о привременом распореду на друге задатке и послове. Радници са средњом спремом су на нивоу минималне зараде, јер се она повећава, а коефицијенти стоје, док су нешто мало у бољој позицији са високом спремом, али и над њима се проводи својеврстан мобинг.

Name

Има још

03.07.2017 23:35

Нпр агенција за обезбјеђење Бонд добија послове директно од власти агенција за банкарство,електропренос БиХ а држе и непријављене раднике.Баја спомену у емисији 1 на 1 да му је познато да има несавјесних послодаваца а ево примјера.

Name

робови

04.07.2017 04:30

Ради се и недељом, без иједног слободног дана у седмици - па то нема нигдје на свијету!

Name

Ре црнац

04.07.2017 06:15

Тако радио и ти и сви твоји, никад да млатите празну сламу.

Name

Хахаха

03.07.2017 23:38

Ви један дан псујете дрзаву а други дан би да се постује иста. Ви сте докторирали преваре порезног система..то вам је у крви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да, али

04.07.2017 04:48

И ови ухљеби који примају плате на дрзавним јаслама и они практицно раде на црно - јер су тамо ухљебљени искљуциво захваљујуци књизици (најцесце црвеној), а исплацују се од кредита - према томе, њихов ангазман је јос "црњи" од наведених непријављених радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шако

04.07.2017 05:45

Слажем се да буџет трба пунити јер се од тих средстава финансира држава. Али, код нас државу поткрадају њени чиновници па тако народу није ни стало до тога да се буџет пуни. Ја регрес немам уопште а чиновници добију по пар хиљада марака да оду са породицом на одмор. Ономе ко краде треба још дати а ономе ко ради за џабе треба дати још посла. То је наравоученије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

каyа

04.07.2017 06:43

То знаци да 300.000 непријављених радника неце имати пензије,а то це кад тад бити проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

04.07.2017 07:34

Овај господин сто ради на факултету пословни мен акоси ти толико паметан Миле тије обецао брзу регистрацијуфирме па паметњаковицу изволи уфатисе у костац са мафиом из које ти потицес царином разно разним врстама инспекција и разно разни полицјијасамо у овој земљи се непостује онај који ствара ниву вриједност а ти једно обицно лупетало идаље лупај даси паметан као сто ниси тиби барем предавао на дрзавном факултету то сто ви избаците студената ТИТИНИ мајстори су били образованији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рјесење?

04.07.2017 17:27

Подици минималац у пола.. Сви запослени це и даље радити за исте паре, с тим сто це послодавци опет плацати порезе на минималац, али је то опет доста висе пара..

ОДГОВОРИТЕ