Мажић на удару критика због ВАР-а послије финала!

Фудбалска јавност жестоко критикује српске судије на челу са Милорадом Мажићем и видео технологију (ВАР) после финала Купа конфедерација.

Фудбал 04.07.2017 | 09:15
Мажић на удару критика због ВАР-а послије финала!
Немачка је савладала Чиле 1:0 у Санкт Петербургу, а Мажић се нашао на удару због ситуације из 61. минута када је Гонсало Хара ударио Тима Вернера.

Иако се на снимку јасно види да је Чилеанац лактом ударио у лице Немца, а Мажић консултовао управо ВАР како би имао јаснију слику, Хару је казнио само са жутим картоном.

Фудбалски критичари истичу да је Србин имао шансу да подигне фудбал на елитни ниво и уведе га коначно у 21. вик, али да је упропастио прилику. 

"Једном простом одлуком Мажић је нанео огромну штету кредибилитету систему ФИФА видео асистенције за судије (ВАР) и оставио гледаоце збуњене одлуком да не санкционише искључењем ударање лактом", наводи ЕСПН. 

Мажићу се не замера што одмах није видео ситуацију, напротив, наводи се да је већина у тренутку дуела помислила да је Вернер театрално пао, али када су видели успорени снимак, није им било јасно како то није видео и Србин иако је одлуку донео после три минута анализирања сминка камерама из три угла.

Тако се Мажић, наводи се, постарао да свака следећа употреба ВАР буде компромитована, јер ће сви памтити судију који је дозволио играчу да остане на терену након што је видео доказ да је ударио лактом противника.

"Нисам видео шта се догодило на терену, била је гужва, па је ВАР консултован. После сам видео снимак и мислим да је заслужио црвени картон. Ако је судија видео инцидент, требало је, морао је да га искључи", рекао је селектор Немачке Јоаким Лев.

Мажић није имао обавезу да користи ВАР у овом инциденту, јер је његова примарна намеда да рашчисти недоумице у вези са офсајдом, пеналима, головима и стартовима за црвени картон.

Управо та субјективност која је опет била кључни фактор одлуке је главни разлог због кога су се под ударом нашли Мажић и ВАР систем.

"Шалио сам се да ће му сигурно дати жути картон када је кренуо да гледа снимак. То није чак ни за црвени, него за љубичасти. Очигледно је. ВАР је хаотичан и смешан", изјавио је бивши енглески репрезентативац Ли Диксон.

"Шта се дођавола дешава са ВАР? Ово је хаос. Све је према протоколу, али га се судије не придржавају", огласио се на Твитеру бивши судија Премијер лиге Марк Хелси.

"И даље не схватам ВАР. Ако мораш да донесеш одлуку и прекинеш утакмицу, то мора бити нешто што потпуно мења меч", истакао је бивши играч Ливерпула и Шпаније Луис Гарсија.

"Требало је да Хара добије црвени картон. Питам се да ли је судија током паузе одлучио да оба тима морају имати по 11 играча у финалу. Нема другог објашњења", збуњен је бивши нападач Ливерпула и Астон Виле Стен Колимор.

"Куп конфедерација није била добра реклама за ВАР. Неколико пута технологија је употребљена преспоро, прекасно или погрешно. Јасно је да је потребно да се још ради на томе како би била поуздана за употребу током утакмица. Велика је грешка што се ВАР налази близу клупа два тима, супротстављених тренера и у хаосу играча који константно сугеришу судијама. Да би радио правило, ВАР мора бити измештен ван стадиона, да се комнуницира преко технологије, како би се спречили тренери да дишу за врат арбитрима који седе испред ТВ екрана. ВАР има мане, али може бити бољи и интегрални део игре једном када се реше проблеми", наводи се у чланку ЕСПН.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар