Мјештани се буне због злата

Компанија ББМ из Сарајева обуставила је до даљњег активности истраживања злата на истражном простору у Баковићима код Фојнице због немогућности нормалне и континуиране допреме репроматеријала и опреме неопходне за наставак истражних радова јер мјештани МЗ Баковићи и даље блокирају пут.

Босна и Херцеговина 03.07.2017 | 17:16
Мјештани се буне због злата
Позвали су надлежне да се укључе у рјешавање овог проблема, а уколико до тога не дође, најавили су подизање тужбе. Упркос свим дозволама надлежних институција, мјештани МЗ Баковићи им не дају да раде.

Из компаније подсјећају да је Министарство првиреде СБК расписало Јавни конкурс за додјелу концесија за истраживања злата на истражном/концесионом простору Баковићи 2012. године у којем су били наведени сви услови које заинтересовани понуђачи морају испуњавати и доставити доказе уз понуду.

Урадили су Студију о економској оправданости и Идејно рјешење за истраживање злата којим је дефинисан истражни простор и начин истраживања злата. Након што су потписали Уговор о концесији за истраживање злата у Баковићима, израдили су идејни пројекат детаљних геолошких истраживања злата и поднијели захтјев за Урбанистичку сагласност за извођење тих истраживања. Након годину дана добили су дозволу.

Када су требали добити и Одобрење за извођење детаљних геолошких истраживања злата од Федералног министарства енергије, рударства и индустрије, при самом крају су мјештани МЗ Баковићи поднијели тужбу надлежном суду у СБК против Министарства просторног уређења СБК на рјешење о Урбанистичкој сагласности. Одобрење је стопирано до пресуде Кантоналног суда СБК који је одбацио тужбу као неосновану.

Након што су добили дозволу, обавијестили су надлежне инспекције и почели с истражним радовима, али су им мјештани блокирали пут који води до тог простора због чега нису у могућности да наставе радити.

"О овом проблему обавијештене су и надлежне институције СБК, Федерално министарство енергије, рударства и индустрије као и Федерална индустријска инспекција од којих очекујемо активно учешће у рјешавању овог проблема, јер они су дали концесију и одобрења на истражне радове и уколико нам се не омогући наставак даљњих активности бићемо принуђени да своја права и интересе бранимо судским путем због до сада значајно уложених финансијских средстава у наведене пројекте и истражне радове. Изражавамо жаљење да се оваквим и сличним поступцима шаље обесхрабрујућа и негативна порука инвеститорима у нашој земљи", поручили су из компаније ББМ д.о.о. Сарајево.

Компанија ББМ досад је уложила близу два милиона КМ само за папирологију како би добили дозволу за истраживање.

Мјештани су их најприје оптужили да експлоатишу злато, а потом су се почели бунити због евентуалних штета за околину, те тражити корист у смислу запошљавања локалног становништва. Из компаније ББМ тврде како не постоји опасност за здравље људи, као ни загађења питке воде у Баковићима.

Подсјећамо, насеље Баковићи је до 1939. године било свјетски познато по једном од највећих налазишта злата и сребра у овом дијелу Европе.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Индијанац

03.07.2017 16:05

Изненадили се у ХДЗ Фојница када им је дошла фирма из Сарајева са свим потребним дозволама, мислили су да ће твртка из Крватске експлоатисати злато из "Столног" Крватког села Баковићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

04.07.2017 06:27

Ако су за дом спремни нека иду преко Уне па нека раде ста им је воља.