Постала мајка у 60. години

Са бебом у наручју, с осмијехом на лицу и супругом поред себе јуче је из београдског породилишта изашла Атифа Нокић (60), друга најстарија породиља у историји Србије.

Србија 03.07.2017 | 11:46
Постала мајка у 60. години
Она и супруг Шериф Нокић (68) са нестрпљењем и великом срећом дочекали су дан да са својом бебом дођу кући у Нови Пазар.

- Након петог покушаја вантјелесне оплодње, успјела сам да затрудним и родим бебу. Знала сам да ће бити велики ризик у овим мојим годинама, али жеља ми је једина у животу била да имам дијете, и она ми се остварила. Уопште се нисам плашила за свој живот. Храброст ми је бог дао, судбина ми је таква била и све је ишло како треба - прича  за "Блиц" Атифа, која је 20. јуна царским резом на свијет донијела дјевојчицу Алину.

Шериф је на почетку био против ове идеје. Он има четворо дјеце из првог брака и, како каже, вријеме је за унучиће, а не за дјецу.

- Противио сам се томе јер је ризик велики, али сам попустио, видјевши њену велику храброст - каже он.

Поносни родитељи спремни су да, подмлађени рођењем дјевојчице, трчкарају за њом, иако, како и сами кажу, имају и неких здравствених проблема: Атифа с крвним притиском, а њен супруг с дијабетесом, уз уграђена три бајпаса. Уз најшири осмјех, причају да им је беба удахнула снагу за нови живот.

- Имаћемо довољно и елана и снаге да трчкарамо за бебом. Осјећам се одлично, боље него икада у животу - срећна је Атифа.

Проф. др Небојша Радуновић, који је бринуо о Атифи током трудноће, а затим јој помогао да на свијет донесе бебу, каже да је то била прва трудница са 60 година у овом породилишту и да је овај јединствен случај помак у медицини.

- Овакви поступци су, условно речено, позитивни јер се пружа шанса и људима који су закаснили да добију дете. Оно што је необичност је да организам после 50 година своје ресурсе пребацује на друга места, а репродуктивни систем почиње да се гаси. Ризик постоји из више разлога у овом случају, проблем је са срцем, бубрезима и плућима, који су радили доста дуго, а сада добијају оптерећење, па раде и за бебу. У тој целој причи има једна позитивна ствар - беба своју мајку подмлађује својим хормонима. Ризик је по мајку, а по бебу није уколико све то добро тече. Сигурно је да ћемо имати све више оваквих случајева, мада то није решење јер је боље рађати у млађој доби - објашњава проф. Радуновић.

Иначе, најстарија породиља у Србији је Љубинка М. из Смедерева, која је у 61. години на свијет донијела здравог дјечака након тридесет година борбе са стерилитетом.

Расим Љајић честитао сестри

Атифа каже да ју је министар Расим Љајић, брат од амиџе, након порођаја позвао и честитао јој на рођењу бебе.

- Сви су срећни, али смо ми најсрећнији - каже Атифа.
 
 (Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ф

03.07.2017 10:01

Недај Бозе Па коме це остати Та Беба кад они умру Ти це Дијете свако Искориставати Страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qw

03.07.2017 11:01

СРЕЦНИ РОДИТЕЉИ НЕКА ВАМ ЈЕ ЗДРАВО И ЗИВО НОВОРОДЕНЦЕ ВАСА РАДОСТ.БУДАЛЕ ГОДИНЕ БРОЈЕ.НЕКА ВАСУ БЕБУ И ВАС ПРАТИ СВАКА СРЕЦА.

Name

Крк

03.07.2017 12:30

Па дочекаће можда да је испрате у први разред основне, можда... ал наравно нек им је са срећом.

Name

винка

04.07.2017 15:18

Ја вам зелим пуно среце и здравља са васом бебом зивели

ОДГОВОРИТЕ