Вријеме за БиХ да се реформише

Предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора БиХ Божо Љубић залаже се за БиХ три равноправна, суверена конститутивна народа и осталих грађана, који ће слободно бирати своје легитимне политичке представнике и изграђивати просперитетну и функционалну земљу у интересу њених народа.

Босна и Херцеговина 03.07.2017 | 11:10
Вријеме за БиХ да се реформише
"Надам се да ће и `пробосански патриоти` схватити да је то и бошњачки витални национални интерес, а не то да Хрвати не могу бирати своје политичке представнике", рекао је Љубић за "Вечерњи лист" издање за БиХ.

Он је истакао да је реорганизација БиХ, која подразумијева корјените промјене, неопходна да би БиХ коначно профункционисала, те нагласио да је то одавно јасно свима и у БиХ и у међународној заједници, те да се због опортунизма и бојазни од дестабилизације до сада није ишло у том правцу.

"Сада су кључни међународни фактори, укључени у успостављање и функционисање БиХ од Дејтона до данас, схватили да је много већи ризик за стабилност БиХ и њен потенцијални дестабилизујући утицај на регион и Европу `статус кво` него реформа", истакао је Љубић.

Он очекује да ће међунаородни партнери, осим подршке социо-економским реформама и подршке БиХ на путу ка ЕУ, у наредном периоду асистирати легитимним политичким представницима хрватског народа у БиХ на хармонизацији и стандардизацији позиција три конститутивна народа у оквиру уставних промјена.

Љубић је упозорио да ће из БиХ, ако се не учине неопходне уставне социо-економске реформе и обезбиједи политичка стабилност, отићи сви који могу и имају гдје без обзира на нацију.

"Хрвати у овом тренутку имају најбоље опције за одлазак па вјероватно највише одлазе, али вјерујем да ће се Хрвати враћати са стеченим знањима и инвестицијама", тврди Љубић.

(Срна)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Драго

03.07.2017 09:13

Где да се врате у васе приватне резервате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

03.07.2017 10:33

Реформиши шта и како хоћеш...а сад адио, и ко зна кад и ко зна где...а сад адио...

Name

Др

03.07.2017 20:16

Мислим да ове политиканте кои стално несто реформису треба на голи оток. То су лупези бјелосветски њима никада ниста неце одговарати ако нису на власти и немају бузете које це да лесинаре. Зато им требају торови гдје могу владати под изговорима националних интереса а виле граде по западу и по комсилуцима да могу збрисати ако крене наопако. Моји градзани дозовите се памети па за мотку и растјерат банде и ето праве реформе

Name

блбл

03.07.2017 09:23

"три народа и остали" Онда требају и "остали" да тразе свој ентитет. засто би три народа имали по свој ентитет а остали немају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

03.07.2017 09:26

Сељо без гласача и који не представља никога осим свог новчаника....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајдо

03.07.2017 14:16

Зар је овај зив.Све своје је устолицио у дрзавне институције,Санадер га погурао са солидном цифром и увјек му мало.

Name

Зоки

03.07.2017 09:26

Најбоље би били да одете сто прије из БиХ јер Вас је и тако мало остало,а Ви и тако казете да не припадате Балкану него Европи,послије Вас це се Срби и Босњаци вец некако договорити,а и тако стабилности овдје неце бити без договора та два Народа;

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

03.07.2017 11:47

Тако је Зоки, из твојих уста у Божије уши што би рекли, ми смо Балканци и припадамо источном медитерану, а Хрвати се гурају са Њемцима па нек иду код њих.

Name

пензионер

03.07.2017 09:31

тТко је, хапси све који су на власти, одузимај украдено,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усора

03.07.2017 09:31

Једноставно,Љубицу једи внаго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поликитант

03.07.2017 09:32

"легитимни политички представници" не постоји у парламентарној демократији, рецимо то ће те ријешити у федерацији(наравно да неће) а како то ријешити у РС, рецимо два српска политичара имају идентичну подршку али бошњачких 10 % гласова ће дати побједника, Божо ортопед жели да рецимо Хрвати гласају искључиво за Хрвате, или Бошњаци морају да гласају само за Бошњаке, па то је смијешно и неспроводиво. Пошто си ти Божно наш'о ухљебљење и у хрватском сабору, оном правом у Загребу, дај ти буди праведан као што јеси па покрени иницијативу да се српком народу у хрватској врати силом отета конститутивност, ајд жив био

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажне реформе

03.07.2017 09:36

О реформама причају људи који су годинама у заједничким институцијама примајући плату од 6-7 хиљада.Овај камелеон никада није изашао са идејом о реформи правосуђа,о смањењу плата свим запосленим у заједничким институцијама, а истовремено о повећању плата запосленим у СИПИ.Па не могу људи истраживати дјела о најтежем криминалу а имати плате 600 км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

03.07.2017 09:40

Вратице се Хрвати као сто се врацају и у Хрватску. Ко је блесав своје паре доњет таквим лоповима као сто сте ви????

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

03.07.2017 09:59

Требали би да и Срби тразе констутивност коју су им Хрвати одузели,и то у току рата у Хрватској.Сто се се тице Хрвата у БиХ,нигдје на свијету нема народа који има толико власти у односу на бројност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиго

03.07.2017 10:58

Нисам видио већег шу...увлаковића од овог Боже Љубића.Тај да има карактера посветио би се часној струци љекара,а не да смрада по политици и завађа народе,а Хрвате дијели и зна само за Хеццеговце који су прије пљачке из овог рата били сиротиња.Кад "сиротињи"даш да влада добијеш Божу.

Name

латини-патеници

03.07.2017 20:13

Латини- патеници зиви лафо!! Вазда само кукају, а најбоље зиве у БиХ.. гледајуци онако безвезе онда би и Роми требали тразити ентитет, њих има висе него ових латина

ОДГОВОРИТЕ