Вучелић: И ми хоћемо титуле од '41. до '44. године!

О захтеву ФК Црвена звезда да му се припишу титуле из 1946. и 1986. године, Мондо је попричао са председником Партизана Милорадом Вучелићем.

Фудбал 03.07.2017 | 11:15
Вучелић: И ми хоћемо титуле од '41. до '44. године!
Није се играо фудбал у Србији више од месец дана. Терени су били пусти, лопте мировале...

Али, није престало да кува у односима између Црвене звезде и Партизана. Пирче о судијама, "пријатељским" утакмицама у Суперлиги, сменила је борба око титула. Не једне - већ две!

Веровали или не - старе 71 и 31 годину!?

Председник Партизана Милорад Вучелић добро је пратио последња дешавања на Скупштини "вечитог" ривала и све што се касније дешавало, после покретања захтева да се Звезди припишу титуле из 1946. и 1986. године.

"Звезда има ту добру особину да добро ради ван терена. Само на терену има проблем", одмах на почетку пецнуо је Вучелић највећег противника.

Титуле?

"Никакве трагове државности Србија нема од другог заседања АВНОЈ-а до Милошевићевог устава деведесетих. Имамо проблем што се јављају наши бројни стари чланови и траже да ми исто полажемо право на титуле из 1941, 1942, 1943. и 1944. године, када су се партизани борили. Та 1945. је спорна, јер ми нисмо играли у то време фудбал, јер смо гинули на Сремском фронту и ослобађали Јасеновац. Кажу, није то моја идеја, већ ових старијих, што дуже памте, да је то неопходно", узвраћа ударац председник Партизана.

Али, онда би Црвена звезда могла да се позове на неке титуле пре Другог светског рата.

"Можемо ићи у недоглед, али ми не полажемо право на то пре рата, јер појам партизан потиче од 1941. То је постало бесмислено!"

Чему та прича сада?

"Видите, кад се тога нису сетили људи што су водили Звезду: Бугарчић, Ћосић, Миљан – који је био и члан Савеза комуниста и друштевно-политички радник... То само говори о нивоу људи који то сад покрећу. Имају претходнике за поштовање, на пример др Обрадовићу, којима то никада није пало на памет."

Да ли Партизан има аргументе да обори Звездине захтеве?

"Како се позивати на елементе државности, кад је ту био и Спартак? Србија као држава не постоји од капитулације Краљевине Југославије као правни субјект, све до Устава 1990. Ово је несумњива чињеница међу историчарима. Да ли се они уздају у то што су углавном помрли сви који то памте", пита се Вучелић.

А, титула из 1986?

"Кажу, тај суд више не постоји. Шта то сад значи? Колико судова на свету више не постоји? Хоћемо ли да им оборимо све пресуде? Хоћемо ли и Сократу да оборимо пресуду (да попије кукуту)? То је бесмислено! То су чисте глупости, служе за забаву у празном периоду. Ако хоће ФСС, нека им и да!", наставља председник Партизана.

Да ли постоји могућност да седнете са људима из Звезде и покушате да угасите ватру између два клуба?

"Шта, да седнемо, да изгледа да смо пријатељи и да је све добро, па да се дешава све то с навијачима. Није фер да ми седамо и будемо пријатљи, испада да је лицемерје. Неко може да каже: они једу, пију, седе заједно, баш их брига, а овде људи иду крвавих глава. Боље да се невиђамо ако ћемо слати овако лудачка саопштења."

"Свака наша ствар је била реактивна, у односу 3:1. Морамо да реагујемо, то траже навијачи, играчи, озбиљни људи. Ваљало би то да престане! А те лудости, немам им краја... Они не знају ништа о томе, у свађи су са чињеницама и то им не смета. Нама смета то што причају, јер су глупости! Шта, сад треба да срушимо историју, комплетна историографска дела, књиге, да би неко имао титулу више. А и ту ћемо да освојимо следеће године и да се изједначимо!"

Али имаће две?

"Али ми имамо и 1941, 1942, 1943. и 1944! Четири!", завршава Вучелић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар