Анализа: Звездина класа од 15.000.000 евра!

Продајом Михаила Ристића у Краснодар клуб са Маракане „утопио“ и последњег изданка суперталентоване генерације. Момци поникли на Маракани матичном клубу су се више одужили материјално, него играма на терену.

Фудбал 01.07.2017 | 23:30
Анализа: Звездина класа од 15.000.000 евра!
Порасла деца, осамосталила се! Доласком Звездана Терзића у Црвену звезду, лета 2014.године, клуб са Маракане је покренуо пројекат  Звездине деце. Бисери рођени 1996 . и 1997.године, којима су придружени нешто старији Михаило Ристић, Предраг Рајковић и Вукан Савићевић, промовисани су у богатство клуба и момке који би због великог талента могли да донесу финансијско благостање у Љутице Богдана.

Трансфером последњег Мохиканца Михаила Ристића у руски Краснодар стављена је тачка на једну еру. Црвена звезда је „утопила“ и последњег изданка талентоване класе и збирно инкасирала тачно 15.000.000 евра. Финансијско благостање још није закуцало на врата Црвене звезде, али су Лука Јовић, Вукашин Јовановић, Предраг Рајковић, Марко Грујић и Михаило Ристић помогли да њихов матични клуб преживи!

Наравно, постоји и она школа мишљења (можда и исправна) да је Црвена звезда по багателној цени остала без фудбалера који су су фактички још у пеленама. Међутим, Звезда је у претходном периоду често била притерена уза зид, без могућности да манверише и постави се у улогу „тврдог“ преговарача. Поменути играчи представљали су појас за спасавање и матичном клубу више су се одужили материјално него играма на терену. Тачније, нису могли у дужем временском периоду да оставе траг.

Парчање Звездине талентоване класе почелом је продајом процената за Луку Јовића. На папиру најталентованији појединац морао је да буде жртвован због дугова према Гжегожу Броновицком и опасности да Црвена звезда буде пребачена у нижи ранга. Звезда је у мају 2015.године продала 70 посто економских права на Луку Јовићаинвестиционом фонду Пинија Захавија за 1,4 милиона евра. Касније је за остатак процената добила још 600.000. Дакле, за Јовића укупно два милиона евра.

Звезда и Звездан Терзић су испунили циљ укупном цифром од 15.000.000 евра, али продајаЛуке Јовића представља подбачај. Посебно, што је Звездан Терзић у једном тренутку веровао да момка рођеног 1997.године може да прода за шест милиона. Посебно, после гола на дебију.

Међутим, пад Јовићеве цене компензован је бингом у лику Марка Грујића. Високи везиста је као омладинац имао период стагнације, последњи је добио шансу у првом тиму, морао и на позајмицу у Колубару... Али је  прекомандо у најјачу поставу дочекао спреман. Издоминирао је у Суперлиги, одиграо бриљантних шест месеци. Довољно да Јирген Клопузме телефон и понуди му уговор у Ливерпулу. Редси су га платили седам милиона евра у јануару 2016.године, али је Грујић на позајмици до краја сезоне. Тај луксуз је плаћен милиона евра.

Можда не због термина продаје, јер Едсон и Фибел нису могли и знали да носе његове копачке, али добар посао Црвене звезде представља Вукашин Јовановић. Он до лета 2015.године није имао професионални уговор са матичним клубом, мало ко је веровао у њега. Ипак, на Маракани су прогледали после Европског првенства за омладинце у Мађарској лета 2015.године. Понудили су му уговор, а 18 месеци касније продали га Зениту за два милиона евра.

Трансфером Предрага Рајковића, који истина није Звездино дете, црвено-бели су у лето 2015.године покрили врло гломазан, али, испоставиће се на крају, и врло добар прелазни рок. Ангажовани су без покрића Луис Ибањез, Уго Вијеира, Мичел Доналд, Славољуб Срнић и Срђан Плавшић... Био је то велики ризик који се исплатио последњег дана летње пијаце. Рајковић је продат Макабију за 3.000.000 евра.

На крају отишао је и Михаило Ристић за два милиона евра и 20 процената... Рекло би се пристојна цифра, посебно што су се поједини тренери огрешили о овог момка. Није имао континуитет, није имао тачну позицију у Звезди. Истина и Ристић је осцилирао.

Звезда може да буде задовољна коначном цифром и да жали што није истрпела исписника поменутих играча Душана Живковића. Такође, руководство клуба је сада наметнуло нову обавезу. Очекује се да „класа 1999“ у којој су Дејан Јовељић, браћа Илић, Слађан Ракић, Вељко Николић, Ју Станојев уз нешто старије Рачића, Аџића и Вучићевића пробије границу од 15.000.000.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар