Крше ли нотари цјеновник?

Иако је Нотаријат успостављен прије деценију, грађани БиХ и даље имају дилеме у вези с услугама које нотари пружају те разликама у цијенама, будући да има прописан цјеновник услуга, али у пракси се срећу с различитим цифрама.

Босна и Херцеговина 01.07.2017 | 08:43
Крше ли нотари цјеновник?
"У једној нотарској канцеларији телефонски ми је речено да ће ме одређена услуга коштати око 370 КМ, а када сам дошао, израчунали су ми да ће то бити преко 400. Ништа ми није јасно", каже један старији Бањалучанин.

У удружењима потрошача наводе да ова чињеница не изненађује, јер доста грађана не зна зашто им уопште треба нотарски печат, иако одлазе по њега.

"Грађани се жале да су цијене овјере нотарских услуга скупље у односу на општине. Поред тога, дилеме им стварају конфликти с адвокатима јер се међусобно жале једни на друге", кажу из Клуба потрошача Тузланског кантона, те наводе да цијене услуга нотара нису ни приближно онакве какве су најављивали прије Нотаријата.

Слада Ивелић, предсједник Нотарске коморе РС, сматра да грађани нису довољно упућени у рад нотара и углавном имају предрасуде о њима.

"Наша основна улога је да спријечимо судске спорове, ми смо заправо њихова превенција, јер је клијент потпуно сигуран да смо све провјерили и да је оно што потпишемо њему гаранција", појаснила је Ивелићева.

Она је додала да се од увођења Нотаријата, у РС није десио ниједан спор против нотара. "Ми морамо имати осигурање које нас прати по осигураном случају 250.000 КМ и оно вам мора надокнадити сву штету, али да се то и деси, нотар губи лиценцу и све што је годинама стицао", казала је Ивелићева.

Додала је да се цијене нотарских услуга не смију разликовати јер је Влада РС прописала цијену, мада грађане ипак збуњује.

"Цијена се може разликовати само у броју прилога које странке захтијевају. Ја када завршим уговор, питам странку да ли жели да приложим, на примјер, посједовни лист, копију катастарског плана, родни лист, вјенчани лист као доказ. Уколико он не жели, цијена се умањује. Рецимо, минимална цијена уговора који се тичу некретнина је 200 КМ плус ПДВ и нотарски прилози па она изађе до 250, али клијет не мора узети прилоге", појаснила је Ивелићева.

Како истиче, нотар мора имати тај прилог, али грађани уколико га не желе заправо и не губе ништа, осим уколико им тај документ не затреба за касније.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЗВОРНИК

01.07.2017 08:01

Нас нотар је зарадио пар милиона у задњих неколико година. Дрзава да се одрекне толиког прихода, никоме није јасно засто??????? Или мозда јесте јасно!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селман-КРИМИ

01.07.2017 10:27

А кукали су да је "пинка за Министра" од 50.000,00 КМ превелика

Name

свица

01.07.2017 09:57

Најскупљи нотари у цијелој европи и то за 300% овај народ нотари пљацкају јер да није тако била би цијена као и када су судови овјеравали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лео

01.07.2017 23:07

Па засто мени узе 670 Км за куповину стана,па уговор са банком 520 км,страсно

ОДГОВОРИТЕ