Без ММФ-а нема статуса кандидата

Без аранжмана са Међународним монетарним фондом неће бити наставка Реформске агенде, а без Агенде нема ни кандидатског статуса наредне године, проистиче из одговора из Делегације ЕУ и високих званичника БиХ.

Босна и Херцеговина 01.07.2017 | 08:08
Без ММФ-а нема статуса кандидата
Наиме, у Делегацији ЕУ су појаснили да је програм ММФ-а веома важан стуб Реформске агенде који води и пружа подршку реформским напорима земље, а настављен напредак у спровођењу Реформске агенде је важан за пут земље ка ЕУ.

"Двадесетог септембра 2016. године Савјет за опште послове (ГАЦ) ЕУ је поздравио 'значајан напредак у спровођењу Реформске агенде' и позвао је Европску комисију да поднесе своје мишљење о апликацији за чланство земље. Истовремено, Савјет за опште послове је позвао БиХ да 'настави са напорима на осигуравању ефикасног спровођења Реформске агенде… у блиској сарадњи са ЕУ, међународним финансијским институцијама и међународним партнерима, као и са цивилним друштвом'", истакли су у Делегацији.

С друге, пак, стране Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ, каже да је лично од Федерике Могерини, високе представнице за спољне послове и безбједност ЕУ, чуо да од кандидатског статуса неће бити ништа ако не буде било каквог напретка у економским реформама, односно спровођењу Реформске агенде.

Тиме је, како проистиче, успостављена јасна веза између програма ММФ-а и кадидатског статуса земље за чланство у ЕУ.

Већина, пак, политичара у БиХ истиче да је аранжман или пропао, као што, на примјер, тврди Милорад Додик, предсједник РС, или озбиљно угрожен, како каже Фадил Новалић, премијер ФБиХ.

Додик је рекао да "од аранжмана с ММФ-ом нема ништа, али да то није кривица РС".

"Очигледно је да од аранжмана ништа нема. Да ли ће га бити, видјећемо. Ми ћемо инсистирати да се разговара. Ми не мислимо да ММФ не треба да управља нашим животима као што је то било до сада. Тога аранжмана сада и нема, а уосталом ми смо и до сада преживјели без ММФ-а. А аранжман не функционише захваљујући томе што на нивоу ФБиХ и БиХ нису успуњени услови", рекао је Додик.

Упркос томе што аранжмана за сада нема, Додик каже да се то неће одразити негативно на РС, а чак, како је истакао, размишља о повећању плата у јавном сектору у РС.

"Прошле године смо имали раст бруто домаћег производа у РС од 2,9 одсто. Уколико се тај тренд настави, а ове године будемо имали раст од три до 3,5 одсто, створиће се услови за повећање плата", рекао је Додик.

Он каже да је РС остварила велики успјех чињеницом да у временима кризе ниједном нису падале плате у РС, и да је вријеме да се сада тај ниво почне дизати.

"Ако ММФ буде био против тога, зашто бисмо ми обавезивали РС ако смо ми испунили све услове које су од нас тражили, а ФБиХ и ниво БиХ нису", рекао је Додик.

Подсјећања ради, продужени аранжман са ММФ-ом је у застоју зато што парламент БиХ није изгласао повећање акциза на гориво за изградњу аутопутева.

Извор: Независне новине

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

А

01.07.2017 06:23

Ми нисмо ни близу да повецамо акцизу, иако смо у Европи, нема Европе, е та Агенда? постала легенда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

видовита Персана

01.07.2017 07:35

Наса реформска агенда "тиха вода муљ носи" треба да се заврси 2089 и тада улазимо у ЕУ која це се звати БЕ (Бриселска Унија). Све то не треба да буде сада нас приоритет. Наса највеца опасност је бијела куга и неспособни људи на целу владе. Требамо затворити границе (за страну робу) и производити храну за своје потребе..

Name

Лажи и обмане

01.07.2017 08:43

На понашању ЕУ према БиХ се види сва лажљивост политике коју води и за кога је води. ЕУ дословно УЦЈЕЊУЈЕ БиХ да повећа АКЦИЗЕ (!) за 15% јер у супротном нема ништа од СТАТУСА (!) кандидата. За ЕУ (на први поглед) безначајно питање... али у БиХ би повећање акциза значило удар по ионако јако осиромашеном становништву. Али би зато дале сигуран извор за пуњење буџета који би, као производ те сигурности, могао још да се задужи код ММФ-а. И тако у круг. Данас гориво, сутра можда вода, прекосутра можда и ваздух. Цијеђење крви из народа. И све за то да БиХ само буде КАНДИДАТ. И Турска је кандидат.. више се не зна ни одкад - али је ЕУ никада неће примити. Наравно, ово понашање ЕУ није изненађујуће... види Грчку, Португал, Шпанију, Кипар. Увијек руку под руку са ММФ-ом у мисији цијеђења крви из народа.

Name

Мислим-Ман

01.07.2017 06:24

Укратко, све земље Европе су дужне банкама, тако да владе, фабрике, инфраструктура, некретнине, куће гараже и кокошињци, све треба бити под хипотеком. Дзаба се знаци опирати свјетским робовласницима. Дошло је вријеме да се купује лако (они су одредили и цијену и камату) а отплаћује (робује) тешко. Јасно је зашто је разбијена Југославија (ова стратегија никад неби просла) а наравно и Цехословацка, СССР, Египат, Либија, Све те земље су биле кочнице тој свјетско-лихваској машинерији. Зато само се опустите, просјечан одрасли становник ЕУ је дужан око 25000 Еура, а све земље Европе теже ка ЕУ и задужења. Нажалост имам обичај бити конструктиван и дати приједлог за рјешење, али овдје нема спаса. Зато вам и намећу, зелене, црвене, совинисте, националисте на власт, управо ради тога што треба да вас фарбају док свјетска елита ради своје са нама. И тако и Србија и Хрватска и БиХ, вјерујте потписују конто тога све и свашта, доста и не долази у јавност, а овамо причају о сукобима, тензијама. А народ Ко народ, полако губим наду и вјеру у то да су становници Балкана најпромуцурнији људи на кугли земаљској. Нажалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзим босну

01.07.2017 06:38

Накарадној тзв БиХ није мјесто нигдје сто се да и примјетит.није дрзава а зна се ко се само прима у европску заједницу праве и правне земље сто БиХ није а никад неце бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.07.2017 06:53

Мрзиш ти самог себе изгледа...

Name

075

01.07.2017 07:03

@ Мрзим босну Није вама добро, отиђите љекару, можда вам Сунце шкоди! Овдје се, срћом, не питамо ми нити "наше вође" јер ми смо сувише "мали"!

Name

Прочитајте мало

01.07.2017 07:07

Прочитајте људи па извор су Независне новине а они могу извући из контекста шта хоће.Како лако повјерујете режимским новинама

Name

Зоки

01.07.2017 07:27

Мрзис Босну,ја Босну видис волим,ту сам ридјен,озенио се ,дјецу и унуцад добио,факултет заврсио и све сто ми се лијепо десило у зивоту у Босни ми се десило,а све оно сто ми се десило рузно наметнули су ми други.Срецу,љубав благостање нико ти немозе дати ако сам то не зелис,а какав це ти зивот негдје бити највисе зависи од самог цовијека,зато Босну не мрзим јер она је моја Дрзава као и РС.

Name

ре мрзим Босну

01.07.2017 08:08

Видим поранио си са коментарисањем,изгледа неда ти мрзња да спавас,добро би ти било да полетис у небо,горе нецес имати ста мрзити,ти не припадас овој планети.

Name

Ре 075

01.07.2017 08:23

Мрзим је и увјек цу јер сте ви са алијом у име те накарадне БиХ цинили нај веце злоцине србима и ста си оцекивао?За мене постоји само Република Српска и ниста друго

Name

за Зоки

01.07.2017 08:27

Браво Зоки,ти си примјер да се требамо заједно борити против оваквих и оних који висе воле Русију,Турску С.Арабију,Хрватску и Србију о своје домовине(наравно не требамо их ни мрзити),јер ко не постује своје,није никакав цовјек.

Name

Горан

01.07.2017 11:05

Наравно, Алија је изазвао рат и резултат је : Само Република Српска

Name

Ре за ре

01.07.2017 12:20

Ти мрзис себе а ја само говорим сто вецина срба мисли о вама. и тзв беиха.

Name

Ре зоки

01.07.2017 12:23

Србија И Русија И Република Српска су на првом мјесту ето вама И турска И ста вам је воља

Name

Ре горан

01.07.2017 12:24

То брате србине они знају да су са алијом у име те босне кренули да убијају србе И зато неце дозивит да је ми волимо

Name

Ре

01.07.2017 17:03

Ста је ово Зоки,видис како се керови јављају,лају по свиму сто је људско а могу замислити како би нас јос и растргали кад би им се прилика указала,али паприка,сто су лајали,лајали су,сада насе вријеме долази.Сад наводно неце ради Алије,Милосевица којих висе нема,то је само маска,они само прикривају свој криминал и своја нецасна дјела,па ко наводно ова два умрла им крива.

Name

Европејци

01.07.2017 08:21

Шта ћемо сад "европејци", гдје су ови што се куну у "европски пут", "реформе", "агенде"!? Откад је дејтонске БиХ, најгори састав Вијећа министара, па више ефективно рада имају савјети мјесних заједница. Путуј Европо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разумио

01.07.2017 08:54

Добар коментар - све сто сте набројали су фразе. Један урусен брак могу поправити само муз и зена. Када се казе европски пут мисли се на то да треба уредити властито двористе. Основно је оно од цега се зиви- Влада умјесто да то стави као приоритет прица политицке небулозе. Нама треба Влада спаса, знања и моралног квалитета. Не влада сарлатана и незналица са хо-рук системима управљања!!!

Name

за Европејци

01.07.2017 09:05

Зато ти савјетујем,сто прије,то боље за тебе,працац у Азију,док ти није касно.Европска цивилизација није за тебе.

Name

Вехабије

01.07.2017 08:48

Без МФФ и са сто висе вехабија статус је могуц. А и напредак се осјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политицар

01.07.2017 09:45

Ста вам ово све говори? Само нас треба презадузити да би са нама манипулисали. Ово ко није схватио а ја сам знао и прије 10 год. Зато су разбили и бивсу Југу јер је мало била задузена и нису имали утицаја а овако су нацинализмом ју разбуцали ј све ове мале дрзавице задузили око 200 милијарди. Од тога и зиве западни паразити. Нису они цестит и радан народ као нпр Кинези, Јапанци ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре политицар

01.07.2017 17:10

Колико смо сад цестити,без њихове помоци не би ни за гаце имали.Сто се гурамо у прве редове да код њих радимо?Мо смо Југу растурили,не пребацуј одговорност на друге кад смо се ми сви повампирили од Триглава до Дјевдјелије.Нико два брата или комсије не мозе завадити ако то они неце.

Name

Генерал

01.07.2017 09:54

Знаци морас узети од мене кредит да би добио кандидатски статус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

01.07.2017 13:06

МИ НЕМАМО ВЛАСТ КОЈА БИ СЕ ПОНАСАЛА ДОМАЦИНСКИ И ДРЗАВУ ПОДИГЛА НА НОГЕ ДА НАМ НЕТРЕБА ЕУ КАО НИ СВИЦАРСКОЈ АЛИ СТА ОЦЕКИВАТИ ОД ПРЕДСЈЕДНИКА СЕЉАКА КОЈИ НЕЗНА ДА НАМ ПОЉОПРИВРЕДА ТРЕБА ДА БУДЕ ПРИОРИТЕТ СТА ОЦЕКИВАТИ ОД ДОМАЦИНА КОЈИ ЈЕ УНИСТИО У СВОЈОЈ ДРЗАВИ СТО СЕ УНИСТИТИ МОЗЕ СВЕ НАМ ЈЕ ПОД ХИПОТЕКОМ КАО СТО ЈЕ КОД ЊЕГА БИЛО ДОК СЕ НИЈЕ ДОМОГАО ВЛАСТИ И САД СВЕ ЦИНИ ДА ЕУ МОЗЕМО ГЛЕДАТИ САМО ПРЕКО ТВ ЈЕР ЊЕМУ ЛИЦНО НИЈЕ У ИНТЕРЕСУ ДА БУДЕ ДРУГАЦИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

комедија

01.07.2017 13:22

Буахахахааа...

ОДГОВОРИТЕ