Конзум затвара 48 продавница?

Конзум у БиХ, у процесу реструктуирања, намјерава затворити 48 малих продавница које су нерентабилне. Ради се о малим продавницама у којима ради до пет запослених, пише Фактор. ба.

Босна и Херцеговина 01.07.2017 | 07:57
Конзум затвара 48 продавница?
„Још увијек није познато о коликом се броју упосленика ради, који би могли остати без посла. У Конзуму постоје идеје да се дио тих радника пребаци у њихове друге продајне објекте. Друга варијанта, са којом би надлежни у Конзуму ускоро могли изаћи у јавност, је да упосленике из тих продавница "понуде" својој конкуренцији, односно да радницима помогну у проналаску посла у другим трговинским ланцима“, казали су за Фактор.ба извори блиски Влади ФБиХ.

Након састанка са бх. добављачима, повјереник Владе Хрватске за Агрокор Анте Рамљак је најавио да ће фирме кћерке у БиХ затварати продавнице и отпуштати раднике, али није прецизирао о којем броју људи се ради. С тим у вези је додао како је затворен продајни објекат Велпроа у Читлуку, не говорећи да ли су радници отпуштени и ако јесу, колико их је.

„Како сам успио сазнати, радници су успјели остати на послу. Власник који је преузео тај продајни објекат преузео је и раднике. Међутим, немам никакве званичне информације, јер је из не знам којег разлога, Вањскотрговинска комора искључена из разговора представника Агрокора са домаћим фирмама. Рецимо, нико ме није позвао на посљедњи састанак којег је Рамљак одржао са бх. компанијама. Не зна зашто домаћим фирмама није стало да и Комора БиХ буде присутна на тим састанцима“, рекао је потпредсједник ВТКБиХ Бруно Бојић.

Информацијама из прве руке не располаже ни предсједница Синдиката трговине Мерсиха Бешировић.

„Све што знамо о Велпроу знамо из медија, јер та фирма не признаје репрезентативност Синдикату трговине иако окупљамо највише упосленика Велпроа у односу на остала радничка удружења. Што се тиче Конзума, након Рамљакове изјаве о затварању продавница, упутили смо писмо управи ове фирме којим тражимо да нам се доставе информације о броју продавница, као и броју радника који би могли остати без посла“, рекла је Бешировић.

Након састанка Рамљака и представника Агрокора у БиХ са домаћим фирмама добављачима у јавности се појавио износ дуга од 112 милиона КМ, иако се раније говорило да дуговање износи 130 милиона марака.

У протеклом периоду Агрокорове фирме су успјеле измирити 18 милиона КМ дуга према бх. компанијама.

Извор: Фактор.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мислим-Ман

01.07.2017 06:31

Да позатварај трговинице гдје људи хљеб зарађују да преживе. Само трзне центре отварај да се народ диви здању уграђено клими и углацаним плочама, росцврајним оградама. Тамо гдје се ради нон стоп и запосленици на каси имају проблеме са кицмом зглобовима. Тамо пребаци и одјећу и обућу из Кине, а ово мало намјенско и квалитетно све по затварај. Браво идиоти. За оне који се не баве овим проблемима, ако тржници центар приликом отварања запосли неких 50 радника, онда је конкуренцијом и снагом избацио минимум 100 упослених у тим малим трговинама, значи 50 је остало без посла. Зато велики тржници центри нису нити припадају позитивној друштвеној добити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј=океј

01.07.2017 08:00

Све позатварати и не дати да изнесу ни шарафа из објеката. На лицитацију и да се измире дугови БХ добављачима. Набрати преко 100 милиона дугова људима и у исто вријеме извлачити милијарде у лепу њихову, море мрррррррш!!! Сломили су се саботирајући Бинго. Само Бинго да преузме комплетно тржиште и да паре остају у држави. Људи плате сваки рачун, пола Бијељине су резервисали за снадбјевање воћем и поврћем, људи добију паре за 7-10 дана. Нека Човић викендом вози у Дубровник и купује у Конзуму...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Затварај све и гони преко саве.

01.07.2017 08:44

Нељубазнијих радника и лосије понуде нема од њихове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

01.07.2017 09:31

У Мостару прије 2 мјесеца изгори БИНГО 300 упослених,али нико не остаде ни сата без плате, расподелом радне снаге и бригом менаџмента за људе све забринусе,ево сад се обнавља објекат.Ово је за похвалу.

Name

Велика памет

01.07.2017 10:41

Од велике памети ХДЗ цвјецара остала је цињеница да су трговину отворили у свакој супи.

ОДГОВОРИТЕ