Забрана Трампа ступила на снагу

Забрана путовања коју је донео председник САД, према којој грађани шест муслиманских земаља и избеглице имају теже услове за улазак у САД, ступила је на снагу.

Свијет 30.06.2017 | 08:36
Забрана Трампа ступила на снагу
Ради се о ублаженој верзији првобитне забране која је изазвала протесте и хаос на аеродромима широм света у јануару, али ипак се очекује да ће подстаћи нову рунду оспоравања на судовима.

Забрана се односи на држављане Ирана,Либије, Сирије, Сомалије, судана и Јемена као и на све избеглице.

Према тој забрани, особама без блиских породичних или пословних веза у САД могу да се одбију визе и забрани улазак у земљу. Деке и баке, ујаци, тетке, сестрићи и сестричине не сматрају се блиским везама.

Нова правила, која су резултат више месеци правног надметања нису толико изричита забрана колико заоштравање већ оштре визне политике за грађане шест већински муслиманских земаља и избеглица.

Државни званичници обећали су да ће примена забране овог пута бити без хаоса, а званичник Министарства државне безбедности рекао је да ће се све одвијати регуларно на местима уласка у земљу, а сви они који имају валидне визе ће и даље моћи да путују.

Ипак активисти за права имиграната и избеглица обећали су да ће оспоравати нове захтеве а влада покушава да објасни како ће нови прописи учинити да Америка буде безбеднија.

Неколико минута пре него што је забрана ступила на снагу у 2.00 јутрос по централноевропском времену саопштено је да је америчка држава Хаваји затражила од савезног судије разјашњење да забрана не може да се примењује на веренике.

Хаваји је раније оптужио америчку Владу да крши упутства Врховног суда тиме што непрописно искључује неке људе.

Америчка Унија за грађанске слободе, једна од група која се супротставља забрани, назвала је нове услове "изузетно рестриктивним", "арбитрарним" у искључењу људи и намењеним да оцрњују муслимане.

Врховни суд САД у понедељак увече је одлучио да делимично стави на снагу уредбу америчког председника Доналда Трампа и додао да ће у октобру после детаљније анализе и додатног разматрања бити донета коначна одлука.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цеститам

30.06.2017 07:32

Цеститам предсједнице.Дас му хљеба,посао,лијецење,а он теби стави бомбу у дзеп.Ма доста,иди куци својој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел Баш

30.06.2017 08:14

Па знаш, можда након што је америка побила стотине хиљада људи на блиском истоку, поставила војну базу у све и једну државу силом и тако.... сад им смета кад се неки луђак разнесе, мач на мач иде

Name

Ре

30.06.2017 08:15

Америка је толико зла посијала у посљедњих тридесетак година по свијету да је нормално да иде ка самоизолацији јер како казе стара изрека како посијес тако и позањес. Овај Пресједник само то убрзава јер ако се мислило да је каубој из Тексаса несто сто се у интелектуалном смислу не смије поновити Америци досао је цовјек који је од Америцке администрације направио класицни реалити соу са свим сто он носи са собом.Сто га прије смјени свијет це бити безбједнији јер цовјек је непредвидив и опасан.

Name

Миле БЛ

30.06.2017 08:01

Зато цес и ти због тог Пресједника бити Избјеглица ,ускоро?

ОДГОВОРИТЕ