Пепе Имаз: Помогао сам Марку, Новак је питао како...

"Марко је пролазио кроз веома тежак период, разговарајући с њим успео сам да му помогнем да то превазиђе. Код њега је 'упалило' и резултати су били невероватни. Маркова породица, као и сам Новак, желели су да знају шта се крије иза свега.

Тенис 30.06.2017 | 23:10
Пепе Имаз: Помогао сам Марку, Новак је питао како...
Улога интригантног Шпанца, Пепеа Имаза, у каријери Новака Ђоковића актуелна је тема не само у српској, већ и светској јавности.

О Имазу, који је на неки начин самоуки саветник којег повремено зову и "гуру", мада се њему то не свиђа, писало се и пре него што је почео да се појављује у друшту тадашњег светског "Броја 1", а нарочито од када је заузео место у његовом боксу на мечевима.

Испоставиће се, да се контакт између Ђоковића и Имаза поклопио са падом у форми нашег аса и потом растанцима са тренерима, прво Борисом Бекером, па и Марјаном Вајдом, а није мали број оних који сматрају да су управо Имаз и његова "религија љубави" разлози због којих је Новак изгубио препознатљив ратнички дух и пркос на терену.

Сликовито речено, да је од гладијатора направио човека којег порази и не потресају превише…

Овај некадашњи тенисер, који се попео на 146. место на АТП листи, пристао је да у интервјуу за магазин "Тие Бреак" говори о томе када је и како упознао Ђоковиће, шта је његова конкретна улога и шта је променио код Новака.

Имаз, који је пре Ђоковића радио и са Фернандом Вердаском и Флавијом Пенетом, описао је себе као "емотивног саветника" и човека који се апсолутно не меша у спортски аспект Новакових тренинга и припрема.

Он је додао да је његова философија "љубав, поштовање и самоприхватање" била усмерена ка томе да помогне играчима који су тешко подносили притисак и осећали ментални замор.

Рекао је да је и сам, својевремено, на погрешан начин покушавао да превазиђе стрес.

"Кажњавао сам се јер нисам успевао да остварим оно што сам желео и оно што се од мене очекивало. Радио сам све погрешно. Имао сам булимију. Храна је била начин на који сам себи погоршавао ствари. Покушавао сам храном да попуним емотивну рупу која је настала у мени. Онда сам, временом, схватио да је поштовање и љубав према себи и другима једна од солуција", рекао је Имаз за "Тие Бреак".

"Када сам схватио да ми је то помогло, покушао сам да поделим с другима своја искуства и покушам да им помогнем".

Имаз је поновио да се не меша у Ђоковићев тренинг и потврдио једну од спекулација, да је с Новаком остварио контакт након што је, цитирамо, помогао његовом брату, Марку.

"Марко је пролазио кроз веома тежак период, разговарајући с њим успео сам да му помогнем да то превазиђе. Код њега је 'упалило' и резултати су били невероватни. Маркова породица, као и сам Новак, желели су да знају шта се крије иза свега. Тако сам и упознао Новака, рецимо пре четири и по године", испричао је Имаз.

Он је истакао да не може да сноси одговорност за Новаков пад у форми, у толико што су њих двојица разговарали и изменили неке ствари у Ђоковићевим навикама још раније, у периоду када је српски ас доминирао АТП туром.

"Са Новаком само делим своја лична искуства. Немам улогу спортском аспекту. То што причамо му је помогло пре четири године, тада није губио интензитет игре и енергију", причао је Имаз, додајући да се не осећа кривим за пад Ђоковића.

Он истиче да је то све поседица физичког и менталног замора и засићења после освајања Ролан Гароса 2016. године.

"Када је Новак освојио Ролан Гарос, урадио је то након што је 'гурао' непрекидно шест или седам година... Током тог времена није превише обраћао пажњу на одмор, који је морао да има. Можда је могао да узме одмор после Ролан Гароса, али је то била тешка одлука, јер су Вимблдон и Олимпијске игре долазили веома брзо", рекао је Имаз.

Због чега је Новаку потребно толико дуго времена да се врати и поново буде онај стари и може ли Имаз у томе да му помогне, није била тема на којој се шпански гуру претерано задржавао.

"Он је први који жели поново да побеђује. Али, некада се догоди да једноставно немате довољно резерви у свом телу", додао је.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар