Градња моста на Сави 2018. године

Почетак изградње моста на Сави код Градишке очекује се до краја 2018. године, речено је након данашњег састанка делегација Републике Српске, БиХ и Хрватске у вези са градњом овог моста.

Регион 29.06.2017 | 13:46
Градња моста на Сави 2018. године
Након састанка министра саобраћаја и веза Српске Неђе Трнинића, државног секретара у Министарству мора, промета и комуникација Хрватске Томислава Михотића и секретара Министарства комуникација и транспорта БиХ Игора Пејића у Градишци истакнуто је да би Хрватска до прољећа наредне године требало да заврши посао у вези са издавањем грађевинске дозволе за изградњу моста на Сави код Градишке, након чега слиједи расписивање тендера за избор извођача радова.

Трнинић је рекао да је урађено све што је договорено на прошлом састанку одржаном у септембру прошле године у Загребу, те да су договорене и усаглашене све наредне активности у вези са изградњом моста на Сави.

"Република Српска је добила еколошку дозволу и дала сагласност за грађевинску дозволу и тиме је завршила своје обавезе. Хрватска је завршила договорени посао и по процедурама има даље активности", рекао је Трнинић.

Он каже да је добио увјеравања хрватске стране да ће посао око издавања грађевинске дозволе бити завршен до прољећа идуће године, те да је договорено формирање радне групе за израду тендерске документације како би тендер за изградњу моста могао да буде расписан одмах након издавања грађевинске дозволе.

Трнинић је додао да је нови састанак радне групе договорен за 12. јул.

Државни секретар у Министарству мора, промета и инфрастуктуре Хрватске Томислав Михотић рекао је да Хрватска сада доноси релевантне одлуке о финансирању изградње моста на Сави и приступних саобраћајница и да ће 85 одсто средстава вјероватно бити обезбјеђено из фондова ЕУ, а остатак из кредита Европске инвестиционе банке.

Михотић каже да је Хрватска спремна да овај пројекат буде реализован, те да је изградња моста на Сави и његове приступне собраћајнице један од четири приоритетна пројекта у четворогодишњем програму изградње путева који је усвојила Влада Хрватске.

"Сигуран сам да ћемо се врло брзо наћи на отварању радова, а у међувремену ће оперативана тијела радити у континуитету", истакао је Михотић.

Секретар Министарства комуникације и транспорта БиХ Игор Пејић рекао је да су отклоњене све препреке за наставак релизације пројекта и да ће техничка радна група припремити сва документа како би трендер за изградњу моста на Сави што прије био расписан.

Састанку у Градишци присуствовали су директор предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Душан Топић и замјеник начелник општине Градишка Огњен Жмирић.

Жмирић је истакао да је садашњи мост на Сави у Градишци лимитиран и загушен саобраћајем и да се често стварају колоне возила дуге неколико киломерата, што доводи до саобраћајног колапса у граду.

Он је ракао да је изградња новог моста на Сави од великог интереса за општину Градишка, која планира да уз будући гранични прелаз изгради и индустријско-пословну зону Лиман, на површини од 370 хектара.

Пројекат изградње моста на Сави код Градишке и приступних саобраћајница требало би да кошта око 64 милиона евра.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ТразимоРјесењеНеКривце

29.06.2017 22:57

Браво, нека се гради - за добро свих!

ОДГОВОРИТЕ