Нема прекида аранжмана са ММФ

Предсједник Владе Федерације БиХ Фадил Новалић изјавио је да аранжман са Међународним монетарним фондом /ММФ/ сигурно неће бити раскинут, иако постоје најаве да би могао бити преиспитан и промијењен.

Босна и Херцеговина 29.06.2017 | 09:20
Нема прекида аранжмана са ММФ
"Влада ФБиХ, а вјерујем и Влада Републике Српске, опредијељена је да ММФ настави са ангажманом у БиХ. ММФ је битан партнер у започетим реформским процесима и изузетно цијенимо његову подршку. Није ријеч само о новцу, већ и о савјетодавној помоћи неопходној за наставак економских реформи", поручио је Новалић.

Он је за "Глас Српске" рекао да је повећање акциза било нешто што је требало да буде усвојено рутински, али су појединци, нажалост, одлучили да на томе скупљају јефтине политичке поене и представе се као тобожњи заступници интереса грађана.

"Странке и појединци који лобирају против повећања акциза служе се искључиво популизмом. Акцизе нису потребне да, како они тврде, крпимо рупе у буџету, исплаћујемо плате администрацији и спасавамо ентитете од банкрота. Једини циљ је да покренемо велике инфраструктурне пројекте", навео је Новалић.

Он је рекао да нису тачна поједностављења да ентитети зависе од ММФ-а, већ је аранжман са том финансијском институцијом додатна краткорочна помоћ одржавању фискалне стабилности.

Новалић је навео да је на нивоу БиХ важно испунити услове ММФ-а који се односе на заустављање раста администрације, као и на смањење разлике између плата у администрацији и у реалном сектору.

Федерални премијер каже да је задовољан сарадњом ентитета, јер су предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић и он свјесни да су економија и развој кључни за стабилност и просперитет сваког грађанина.

"У сталној смо комуникацији, заједно радимо на хармонизацији законских рјешења и подржавамо се у испуњавању обавеза из реформске агенде", истакао је Новалић.

Он је додао да механизам координације још није профункционисао до краја, те изразио наду да да ће се то догодити ускоро.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Карадоз

29.06.2017 07:54

Фадиле опрости ал нејма ни наставка.... то му додје на исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

29.06.2017 09:46

Зато постоје Свјетска банка, ЕБРД, Европска инвестициона банка, комерцијалне банке...и велики инфраструктурни пројекти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wиен

29.06.2017 12:48

Не брините висе Стигле паре Додик је стиго СА 200 000€ порпицете рупу у Будету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wиен

29.06.2017 12:48

Не брините висе Стигле паре Додик је стиго СА 200 000€ порпицете рупу у Будету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицко

29.06.2017 13:20

Мој је утисак да ови странци гледају на насе економске проблеме са забринутосцу.И неце дозволити овдје банкрот.То сам скоро сигуран.Али, неце нам ни понудити паре друкције, него само виа ММФ.Ово сто покусава власт РС код других,ту це бити успјеха као и до сада.ММФ је наса судбина.Ко нам је крив.

ОДГОВОРИТЕ