Вулетић о Терзи: Да вук на своју овцу право има...

Потпредседник Партизана Владимир Вулетић реаговао је после седнице Скупштине Црвене звезде одржане у уторак.

Фудбал 28.06.2017 | 22:30
Вулетић о Терзи: Да вук на своју овцу право има...
Главне рекације уследиле су због изјаве Звездан Терзића, генерални директор Црвене звезде, који је открио како је дуг клуба смањен на 33,5 милиона евра, али и због потврде за доделу титула црвено-белима из 1946. и 1986. године.

Вулетић је у разговору за Мондо истакао да независна ревизорска кућа обавља надзор над финансијским пословањем, као и да Партизан своје финансије ''не саопштава на конференцијама за штампу''.

“Ми нисмо баш тако кадри да склопимо такве финансијске аранжмане, као оно у рекламама - платиш пет добијеш шест. Овде је платиш један добијеш пет и по. Тако да, у том погледу, стичемо утисак да ћемо морати много да учимо. Али, надам се да ћемо више бројати титуле него квази смањене дугове", поручио је Вулетић.

Он истиче да не постоји правни основ по којем би се титиула из 1946. године доделила Црвеној звезди.

''ФК Црвена звезда је основан у марту и своју прву пријатељску утакмицу одиграо је против једног албанског клуба у Енвер Хоџиној Албанији. Дакле, док је наш народ у оквиру ЈНА ратовао и даље на територији Југославије, дотад је Црвена звезда била оснивана и играла пријатељске утакмице'', истакао је Вулетић.

"Том логиком, којом нас убеђују да је могуће направити овакво поређење и изједначавање, мене чуди зашто није стигао захтев да се Црвеној звезди као сукцесору ФК Југославија, клуба из предратног периода, који је освојио три титуле и то у тадашњем заједничком првенству, додели као правном наследнику чији је стадион био где данас игра Црвена звезда?"

"Таквим методом, таквим ревизионизмом историје, таквим покушајима да се историја силује и да се на основу ње покушава насилним путем преузети некаква шампионска титула, чини ми се, само служи на част онима који данас предводе један велики клуб, којем у историји није падало на памет, нити ранијим фунцкционерима, да се баве овако нечасним непочинствима у покушају да се дође до титуле", рекао је професор Вулетић.

Што се тиче 1986. године, Вулетић сматра да нема основа да се та титула припише Звезди, јер по његовом мишљењу нема релевантних доказа да се Партизан бавио нечасним радњама.

''Стицајем околности, Славко Шајбер је поништио читаво коло, на основу индиција и сумњи. У праву постоји опште правило које каже 'ин дубио про рео' – у случају сумње, а без доказа материјалних, мора се пресудити у корист туженог, а не тужиоца.

А то је врло добро опште познато правило. Колико пута сте чули и у медијима 'ослобођен због недостатака доказа'. Дакле, онај ко пресуђује, мора бити ван било какве сумње да је у праву. Овде је било неколико ствари спорно.

Није постојао ниједан материјални доказ, Славко Шајбер није поништио само утакмицу Црвене звезде и Партизана, него скоро читаво коло'', истакао је Вулетић и подсетио да нису биле поништене утакмице Хајдука и Динама из Винковаца.

За крај, Вулетић је цитирао Његоша, а ове речи биле су упућене директору Звезде Звездану Терзићу.

"Чини се да оваква бахатост, овакав силујући наступ према историји, према праву, према институцијама система, оличава размишљање једног човека, који је истовремено коперфилдским методама успева да плати милион, а да добије пет милиона.Порука би вероватно била, она Његошева: 'Да вук на своју овцу право има, ка тирјанин на слаба човека. Ал тирјанству стати ногом заврат, довести га спознанију права, то је људска дужност најсветија", истакао је Вулетић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар