"Бијели мантил", па преко границе

Упркос крајње непопуларним бројкама са Завода за запошљавање Републике Српске и огромном одливу медицинског кадра из Републике Српске због незапослености, први уписни рок на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву показао је: опет су најпопуларнији "бели мантили".

Република Српска 28.06.2017 | 10:20
"Бијели мантил", па преко границе
Према последњим подацима Синдиката здравства Републике Српске на Бироу за запошљавање тренутно се налази око 300 доктора медицине. Ипак, током првог уписног рока чији ће резултати бити објављени у среду, само на бањалучком Универзитету за студије медицине конкурисао је 391 будући бруцош, што је у просеку за око 200 више у односу на све друге факултете.

Председник Уније синдиката радника у здравству РС Миодраг Фемић истакао је за "Новости" да није сигуран какав ће епилог за неколико година добити таква заинтересованост за медицину и да су подаци са Бироа за запошљавање РС далеко непопуларнији, него што се представљају у јавности.

- Бојим се да су већина оних који су се определили да студирају медицину и ове године, управо они млади људи који већ планирају да по завршетку студија напусте нашу земљу. У том случају би било много реалније да причамо о већ испланираним одласцима у иностранство, него о онима који су заинтересовани за медицину. Волео бих да грешим, и да сви ти људи једног дана нађу ухлебљење у Републици Српској, али тешко, бар засада", каже Фемић и додаје:

"На Западу је то и даље међу најпопуларнијим и најплаћенијим позивима и наша деца су свесна тога и већ у узрасту основне школе припремају се за напуштање РС. У Бијељини постоји једно цело одељење основне школе које се свесно припрема за што боље резултате којим би конкурисали на медицинским факултетима, а затим и напустили БиХ", рекао је за "Новости" Фемић.

Он додаје да се кроз своју каријеру сусрео са неколицином потенцијалних специјализаната који су се свесно одрекли другог и трећег циклуса студија, како би нашли било какво ухлебљење.

- Познајем неколико врхунских доктора медицине који су се одрекли специјализације, јер су им на дипломе основних студија нуђени уговори од 10 или 15 година, па су од даљег усавршавања одустајали, да би обезбедили себи и својим породицама какву-такву егзистенцију - додао је Фемић.

После медицине, на другом месту, према интересовању средњошколаца су Машински и Природно-математички факултет.

На универзитету у Источном Сарајеву кажу да до почетка пријемних испита нису имали тачне податке о томе колико је студената пријављено на који факултет, али да се оквирно ради о 1.200 будућих бруцоша.

- Уписна квота на Медицинском факултету је сигурно испуњена. Велики интерес влада и за Електротехнички факултет, као и за Филозофски, на свих 17 студијских програма, где је пријављено око 210 студената, што је више него прошле године. Већи интерес него прошле године изражен је за Пољопривредни факултет, док нас је све изненадио пад интересовања за Машински и Саобраћајни факултет - рекли су нам у овој установи.

Пријављивање кандидата за други испитни рок почиње 28. августа.

Одлуком Владе РС за академску 2017/2018. годину одобрен је упис 5.705 редовних и ванредних студената у прву годину првог циклуса студија и то: 3.060 студената првог циклуса студија на Универзитету у Бањалуци, 2.305 студената првог циклуса студија на Универзитету у Источном Сарајеву, 270 студената првог циклуса студија на Високој медицинској школи у Приједору и 70 студената првог циклуса студија на Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу.

И међу основцима је и даље најпопуларнија медицина. Највеће интересовање, након јунског уписног рока у Српској владало је за гимназије и медицинске школе, у којима су скоро сва места већ попуњена. - Ми смо у првом делу јунског уписног рока завршили упис осам одељења по 28 ђака и то је неки наш просек. Остало је 95 ученика који нису уписани - рекао је директор бањалучке Медицинске школе.

(Вечерње новости)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Реалитиц

28.06.2017 08:47

Познавајуци какво знање наси доктори имају и понасање према пацијентима, вјерујем у да це се бас "добро" провести у иностранству. Посебно кад додје до изразаја њихово знање струцног страног језика. Како се казе: Дај ми 300 евра!, на њемацком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

студент

28.06.2017 10:22

Кад су сви најбољи доктори отишли! Размисли о томе прије него ли судиш!!!

Name

Реалитиц Ре:Студент

28.06.2017 10:37

Студент, пред тобом је зивот. Не кофрци се. Требаце ти зиваца за будуцност. Недај Бозе да имас посла са насим докторима. Много пута сам имао ту злу прилику да их гледам како раде и ста раде. Од послије рата, и кад су поцели да заврсавају факултете и специјализације преко ноци, све се промијенило. Вруца јагњетина им одговара, 200-300 евра, поклони а манири као у сноба. Није само код доктора. То је код вецине у јавној управи. Сретно студент.

Name

Дартх Инвадер

28.06.2017 12:18

Радим као љекар у амбуланти породичне медицине и таквих као ти има на стотине. Читав живот пију алкохол, пуше, не крећу се, једу масно у енорнмним количинама и никада не посјете љекара. Тамо око педесете године када их све стигне ускоче панично у ординацију и очекују да им ми чаробним штапићем или чаробном пилулом ријешимо све проблеме. Не иде то баш тако рођаче.

Name

БОБА

28.06.2017 08:50

БИТНО ЈЕ ДА МИНИСТАРСТВО ОДРАДИ СВОЈ ПОСАО НА ШТЕТУ ДЈЕЦЕ КО ЋЕ ПЛАТИТИ ДЈЕЦИ ЗА ИЗГУБЉЕНО ВРИЈЕМЕ ИЗМИШЉЕНЕ ШКОЛЕ КОЈЕ ЊИМА ОДГОВАРАЈУ ДА БИ СЕ УСТОЛИЧИЛИ ЈАДНА ОМЛАДИНА ОВО ЈЕ ТУГА ГОЛЕМА.НЕ МОЖЕ ИМ БИТИ ДОБРО УДАРИЛИ СУ НАНАЈБОЛНИЈЕ У ЖИВОТУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порука

28.06.2017 09:04

Само гас одавде...нико не треба да буде роб овој домаћој мафији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.06.2017 10:54

амин

Name

декан популарни

28.06.2017 09:22

Позурите да вам неби неко тамо у Њемачкој заузели мјесто. На бироу вас медицинара нема а у Њемачкој сте тразени зато брзо уцити и завршити. Што прије то боље. Сретно благо вама . Плата у Њемачкој иде то добра а не ради се пуно. Само пази јер ови сто Шкрбицу плате 4000 пријемни не полазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Равиојла

28.06.2017 10:24

Шкрбић и шкрбићи знају шта раде, ми болујемо они се богате, ми кад радимо радимо са вилама а они уживају у вилама

Name

Медицина

28.06.2017 10:42

Још му је бољи продекан Зоран звани Киза, не излази му из новчаника...

Name

Номинални

28.06.2017 09:40

Паметна дјеца, живот је један и што га протрачити на најгори начин, слушајући јефтину балканску политику и пребрајање крвних зрнаца зарад неких виших интереса. Одлазе дјеца гдје те нико ништа не пита о приватности, одлазе гдје је пуно пуно боље, одлазе фдје се рад цијени и знање поштује а ко си приватно то тамо никога не занима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро каза Фемиц

28.06.2017 09:40

У иностранству је медицински позив веома постован, али код нас су га разни Скрбици, Бограници и Талици толико испрофанисали да се народу и помисао на љекаре гади, јер сада и ови младји у медицини виде само новац

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

28.06.2017 09:43

Сви би да буду доктори. Велики број је оних који преко своје дјеце зеле реализовати своје неиспуњене амбиције. Данас је "струцњака" свих профила на све стране. Све мастер до мастера , доктор до доктора, све мој до мојега. Велико зло од дрзаве и друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

387

28.06.2017 10:02

Све је обезвриједјено од када је на власт досла криминогена, корупционаска и непотистицка друзина на целу са СНСД-ом, ДНС-ом И СПРС-ом. Народ их свјесно бира а по изборима јауце као да су ове изабрали марсовци.

Name

Продекан

28.06.2017 11:01

Да ли знате да ко плати на медицинском факултету у Бањалуци 4000 марака уписује се без провјере знања. Само платиш и уписујеш. Онда за тебе брине продекан ЗВ да неки испит не запне, родитељи то плаћају и сутра имамо доктора који ништа незна. Такви ће код нас да остану и да нас лијеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ Коста

28.06.2017 12:21

Насу мјесну амбуланту два пута седмицно посјецује Доктор.Кад сам скоро отисо да ми написе рецепт и да подигнем лијекове,упито ме засто су ови лијекови за коју болест.Инаце да напоменем да је прицо екавски са правим српским нагласком знаци и ми увозимо докторе.

Name

министарство

28.06.2017 13:24

Морамо кад наши иду у ЕУ па немамо кадра. А ни на бироу нема па морамо увозити.

ОДГОВОРИТЕ