Занимљива прича о момку из Бијељине: Сан постао јава!

Од кампа до Лиге шампиона! Светозар Марковић - тинејџер Партизана који се равноправно бори за место у тиму црно-белих. Занимљива прича момка рођеног пре 17 година у Бијељини.

Фудбал 28.06.2017 | 23:10
Занимљива прича о момку из Бијељине: Сан постао јава!
Одлука оца Недељка и мајке Светлане да деветогодишњег сина Светозара пошаљу у камп Партизана одредила је фудбалски пут перспективном дечаку из околине Бијељине. 

Брат од ујака, Миладин Стевановић, већ је пуну годину пикао лопту у млађим категоријама црно-белих. Светозару је жеља била да му се што пре прикључи. Пред њим је био први испит у каријери. Прва шанса!

На стотине клинаца је тог лета 2009. стигло на Јахорину са истим сновима. Жеља и мотива на претек, а избор сужен на тек неколико најталентованије деце. 

Милану Ристићу, Партизановом "ловцу на таленте", потенцијал младог Марковић је одмах запао за око и већ после кампа понуда црно-белих била је пред родитељима. 

"Да", без оклевања био је одговор на предлог да се пресели у Београд, а дрес Радника из Бијељине замени за црно-бели великана из Хумске. 

Осам година касније Марковић је на припремама првог тима Партизана и овог лета доскорашњи капитен кадета бори се у конкуренцији која ће напасти Лигу шампиона. Од 11 тинејџера колико је тренер Мирослав Ђукић повео на први део припрема који је одрађен на Златибору, само су тројица стигла до Словеније. 

Међу њима је 17-годишњи Светозар.

"Све је почело оног дана на Јахорини, када ме је Риле приметио и довео у Партизан. Од тог дана сам у клубу, а он ме је тренирао до октобра прошле године, док се није пребацио у Телеоптик. После њега радио сам са Жарком Лазетићем и Драженом Болићем, још једним бившим одличним дефанзивцем. И од њега сам имао прилике пуно да научим", почиње причу Марковић.

Први пут има част да ради са првотимцима.

"Неописив је осећај и пресрећан сам. На Златибору нас је било много, али сам успео да се изборим за долазак у Словенију. Одлука да ме стручни штаб поведе на други део припрема за мене је велика част", поносно истиче голобради младић.

Марковић сада има прилику да учи од Мирослава Ђукића, својевремено једног од најбољих играча на његов позицији у Европи.

"Задовољство је радити са таквом величином. Свакодневно добијам корисне савете, учи ме како да се крећем, постављам, на које ствари да обратим пажњу. То је непроцењиво за младе играче. Срећан сам што тренер има лепо мишљење о мојим фудбалским квалитетима".

Вредне сугестије стижу и од конкурената за место у тиму - Бојана Остојића и Лазара Ћирковића.

"Помажу ми много... Имамо подршку и, такође, можемо доста тога да научимо. Упијам све што ми кажу, трудим се на да на сваком тренингу будем што бољи, јер сам сигуран да само на тај начин могу да стекнем поверење стручног штаба и да напредујем у даљој каријери. Сви су ме прихватили одлично. Ове припреме су теже од оних које сам имао у кадетима и свака подршка ми је добродошла. Сјајан однос који старији играчим имају према нама млађима помаже нам да се што лакше привикнемо на рад у сениорској конкуренцији. Већ сада све то делује доста лакше и у оваквој атмосфери није ми било тешко да се привикнем".

Светозар није од почетка каријере био у задњој линији, али у Партизану позицију, ипак, никада није мењао.

"Играо сам задњег везног и крило, те позиције сам покривао у Раднику. Код Рилета сам био искључиво на штоперу и то је сада моје природно место у тиму".

Реалан је, упркос томе што је место штопера "проблематично" у Партизану, да ће овог лета тешко успети да се избори за минуте на терену.

Али, мотиви и стрпљење су огромни.

"Не журим, планирам да у ужу конкуренцију за тим уђем у наредних годину-две. Када се то догоди жеља ми је да оставим траг у Партизану и онда да размишљам о нечему другом. Маштам о Лиги шампиона са 'парним ваљком' и могу слободно да кажем да је то мој циљ у црно-белом дресу".

Никола Миленковић је "експлодирао" за само годину дана. Већ у дебитантској сезони у дресу Партизана наметнуо се као стартер, освојио 'дуплу круну' и прешао у Фиорентину. Миленковић је најбољи пример за младе играче у Хумској како да се изборе за први тим.

"Угледам се на Миленковића и волео бих да кренем његовим путем", каже још један у низу бисера Партизана.

Много је његових презимењака до сада играло за Партизан, али један је за Светозара посебан.

"Један сам у низу Марковића који су играли за Партизан. Од свих њих волео бих да имам каријеру као Лазар".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар