Службена возила у приватне сврхе

Посљедњим допунама Правилника о условима набавке и начину коришћења службених возила Савјет министара Босне и Херцеговине омогућио је да се службена возила могу користити континуирано током 24 часа, саопштио је данас ''Транспаренцy Интернатионал БиХ''.

Босна и Херцеговина 27.06.2017 | 14:06
Службена возила у приватне сврхе
Иако су ревизори раније више пута препоручили институцијама да интерне акте ускладе са Правилником, како службена возила не би могла да буду кориштена цјелодневно, сада више неће постојати упориште да се истичу такве препоруке, које се дају у циљу одговорнијег распологања јавним средствима.

У ТИ БиХ сматрају да је овим допунама Правилника Савјет министара легализовао неодговорно распологање сужбеним возилима, јер је омогућио њихово кориштење у приватне сврхе,

“Службена возила користе се за службене потребе институција БиХ, те због тога ТИ БиХ упозорава да руководилац институције не би смио имати дискрециона права да сам интерним актом одлучује када је могуће службена возила користити. Ово питање би требало бити регулисано на на начин да се Правилником таксативно наброје ситуације и околности када и у којим условима је допуштено дозволити употребу током цијелог дана, уз осигурање употреба возила може бити једино у службене сврхе”, појашњавају у ТИ БиХ.

У овој организацији подсјећају на бројне раније злоупотребе службених возила у приватне сврхе, а један од најскоријих примјера је службено возило Бакира Изетбеговића, члана Предсједништва БиХ, које је користила његова супруга, и то у неслужбене сврхе, што је изазвало велико огорчење грађана.

Међутим, умјесто унапређења процедура и спречавања оваквих злоупотреба, измјенама Правилника Савјета министара иде се на либерализацију правила и употребе ових возила, а све како би се она могла користити у приватне сврхе и на нетранспарентан начин.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

БОБА

27.06.2017 12:15

ЗНАЧИ ТРЕБА ИЗАЋИ НА ИЗБОРЕ ДА ОНИ ДОНОСЕ ЗАКОНЕ СЕБИ И ДА ЊИМА БУДЕ ДОБРО СРЕТНО ЈА НИКАД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

27.06.2017 12:24

Овдје мафија има државу. Они направе закон по коме несметано пљачкају народну имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.06.2017 14:15

Јесте мафија која кад види да народ хоце постену и праведну власт дигне националистицке трубе и тај глас се висе нецује. Зато робујмо за насе њихове и васе.

Name

Смиље

27.06.2017 12:34

То нам је опозиција у Републици Српској, они требају промјене да ураде, нема промјена ни за наредних 30 година када је менталитет код људи такав, и код народа а посебно код политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

27.06.2017 13:01

Сами себи пишу Законе, и понизавају народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ап

27.06.2017 13:27

Тек сам сада поносан што не излазим на изборе,нити гласам нити сам члан био неке странке.Сви који излазите на изборе а још ако сте партијски послушници,јадовани,што се чудите ? Ово стање је неодрживо и мора пропасти за годину или двије а ВИ.само гласајте,дијеца ће нам бити слијепци и уличари осим тајкуна чија дијеца студирају вани.Е мој народе,без увреде ал овце остају овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суд

27.06.2017 13:32

Народ је овца. А посебно Срби.

Name

Ђуро

27.06.2017 14:20

Е ,,,,,мох народе!!!! шта ћутите????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја Антикомуниста

27.06.2017 15:13

Изгледа да ми немоземо без еxтремног комунизма!!! Остали системи код нас непролазе.

ОДГОВОРИТЕ