Мур: БиХ мора да мијења Устав

Шеф Мисије ОЕБС-а Џонатан Мур сматра да ће БиХ на путу према европским интеграцијама у више случајева морати да промијени Устав и тако испуни предуслове чланства у ЕУ.

Босна и Херцеговина 27.06.2017 | 11:20
Мур: БиХ мора да мијења Устав
“Некада се може чути да ће бити `Дејтон два` и да је `Дејтон` привремено рјешење, али није тако. `Дејтон` није филм, није ни серијал. Неће бити `Дејтона два`”, рекао је Мур за “Вечерњи лист”, издање за БиХ.

Он је напоменуо да, технички, постоји могућност да политички лидери пронађу заједнички језик и промијене Устав.

Мур каже да је дејтонски Устав живи документ који се може мијењати као и у другим демократским земљама, али да то није једноставно.

“То је најбољи начин за рјешавање препрека, али то подразумијева и да политичари пронађу заједнички језик и покажу да је таквим позитивним понашањем могуће доћи до чланства у ЕУ”, оцијенио је шеф Мисије ОЕБС-а.

Извор: Агенције

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Тамо далеко

27.06.2017 10:36

О каквом 'заједничком језику' ти Муре причаш? Па нема једног језика, као у твојој земљи што је - енглески! Овдје су неки преко ноћи напрасно одлучили да проговоре бошњачки, што не би било спорно са становишта новопеченог назива једне стране која се с тим поистовјећује. Али кад та страна себи хоће да приграби оно што јој не припада и када тај језик назове 'босански' онда имамо проблем и неразумијевање...знате ви Муре о чрму ја причам јер одлично говорите српски. Дакле, у том случају се не може говорити о заједничком језику , како ви кажете...Јер овдје свако има свој језик и своје интересе. Ово није творевина 'босанаца' као што је твоја држава земља Американаца. Ово је нежељена заједница Срба, Хрвата и муслимана. Што прије то схвате на Башчаршији, то боље за све. А далеко је Турска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адо

27.06.2017 11:06

И треба да будеш "тамо далеко"

Name

Лазни језици

27.06.2017 12:22

Не постоје ни босњацки, ни босански, ни хрватски нити српски језик, све су то измисљене категорије да би се добила основа за креирање националних дрзава. 50 - 60 % насег језика се састоји од славенског језика (јер смо поријеклом тамо негдје из Украјине), турцизми цине неких 20 % мозда цак и висе насег језика, а изненадили би се да је мозда цак и висе ријеци из перзијског језика које смо преузели, него ли турских и арапских (вјероватно су људи који су прије нас досли обављали трговину са перзијом или се цак и мијесали са истима), па онда ту долазе ријеци латинског, германског поријекла. Закљуцак: Ми сви говоримо истим језиком, због тога се моземо споразумити без вецих потескоца, а како се који језик зове то је цисто идеолоског карактера, нема упориста у хисторијским цињеницама, све су то измисљене категорије, да би се заститили интереси неке узе групе унутар братског народа. Исти народ, исти језик, исти интереси, егзистенцијалне приорде, маните се прице у празно.

Name

Ћорак

27.06.2017 12:38

Исти народ? Истим језиком??? Али, не рекосте нам како се тај језик зове, тако да ваш есеј нема пуно смисла. Просипање из шупљег у празно и релативизација националног у име неког колективитета је пуцањ у празно. Чему онда грађански рат ако смо исти народ? И ко је у том рату против кога ратовао? Сви против свих буразеру и то баш из вјерских етничких и националних разлога...

Name

Пе: Ћорак

27.06.2017 13:03

Рекао сам како се језик зове, вецински славенски па би се вјероватно и требао сврстати у ту групу, али има и много перзијских, турских, арапских ријеци, да се сад не понављам. Нисмо ми досли на ове просторе као Срби, Хрвати, Босњаци, вец смо досли као исти народ. Називи језика су разлицити цисто из идеолоских интереса, али то не знаци да не говоримо истим језиком. Рат није теско направити, поготово не код нас, агресивни људи, а уз то релативно несколовани (затуцани). Па ет сад да се и подијелимо на засебне народе, јел то брат на брата никада није руку дигао због медје. Свакодневно цитамо како је неко некога искасапио, а није Србин Хрвата или Босњак Србина, вец се и медјусобно убијају, али то није доказ да смо разлицити народи вец да смо једноставно агресивни и неинтелигентни јер не моземо да контролисемо своје страсти. Тезак смо сми слуцај вјеруј ми, нема то ниста са религијом, да се барем људи води тим нацином вјеровања, нико ни на кога руку неби дигао ;)

Name

Ре Лазни Језици од Боле

27.06.2017 14:04

Капа до пода мајсторе! Увијек се изненадим када увидим да има јос народа који користи свој ум! Поздрав

Name

Дипл.инг.

27.06.2017 11:27

Он је више економски амбасадор своје државе...знам да се мијешао како би прогурали ЦАТ машине у рудник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

охр

27.06.2017 16:25

Овај јунак јел безобразан или слијеп код оцију!Градјанима БиХ не смета устав није проблем добар је и овај ал га непостују управо институције БиХ, градјанима људино смета корупција криминал и корумпирано правосудје ави сте проводили реформе у тој области,то ви рјесите ако зелите Босну у европској унији као правну и суверену дрзаву,маните се устава бар за сада.

ОДГОВОРИТЕ