Већина набавки у сивој зони

Влада Велике Британије, заједно с Европском банком за обнову и развој, покреће пројекат с циљем рјешења једне од рак-рана у злоупотребама јавних ресурса БиХ: злоупотребе јавних набавки.

Босна и Херцеговина 27.06.2017 | 07:35
Већина набавки у сивој зони
Како је речено у Амбасади Велике Британије у Сарајеву, циљ пројекта је подстицање транспарентности и модернизовање процедура у тендерском процесу за јавне набавке.

Судећи по саопштењу, фокус пројекта ће бити рад Канцеларије за жалбе, а укључиваће техничку помоћ за успостављање бржег и ефикаснијег жалбеног процеса, који тренутно има доста проблема због великог броја жалби.

"Ова помоћ обухвата усвајање компендијума жалбених предмета, базираног на најбољој пракси из шире регије, који се показао као ефикасно средство за смањење броја жалбених предмета и размјену знања о правној пракси у набавкама.

Поред тога, пројекат ће омогућити припрему пилот ИТ рјешења за дигитализацију жалбеног механизма, што би требало да омогући бржи и једноставнији приступ жалбеним предметима и њихово брже и ефикасније рјешавање, а у исто вријеме осигура заштиту права подносилаца жалби кроз повећану транспарентност.

Чланови Канцеларије за жалбе ће такође добити специјализирану обуку, како би се повећали капацитети за ефикасно рјешавање жалби", навели су они.

Игор Вукајловић из невладине организације "Тендер" из Бањалуке поздравља ову иницијативу, уз напомену да ће она помоћи Канцеларији за жалбе. Упозорава да се на јавним набавкама годишње украде неколико стотина милиона марака и да је потребно координисати напоре како би се ријешио проблем системске корупције која постоји у сектору јавних набавки.

"Надамо се да ће едукације које су предвиђене у овом пројекту довести до тога да рјешења буду уједначена. Оно на шта се сада сви морамо фокусирати је основни проблем који се огледа у чињеници да се три четвртине набавки у БиХ спроводе нетранспарентно", рекао је он.

Подсјећања ради, група невладиних организација, уз помоћ америчког УСАИД-а, већ неколико година безуспјешно покушава натјерати бх. законодавце да усвоје 18 амандмана на Закон о јавним набавкама, за које тврде да би помогли рјешењу проблема јавних набавки.

Када би амандмани били усвојени, сви поступци јавних набавки би били потпуно транспарентно објављивани на сајту Агенције за јавне набавке са свим подацима, а јавне набавке би могле ићи директним уговарањем само у изузетно ријетким и специјалним случајевима.

Осим тога, свих 3.035 уговорних органа који спроводе јавне набавке били би обавезни да сваке године напишу и на сајту Агенције објаве прецизан и детаљан план јавних набавки за ту годину, а на крају године поднесу јавни извјештај о њиховом извршењу.

Такође, Агенција за јавне набавке би имала одговорност да обавља мониторинг поступака јавних набавки што сада није случај, а сваки учесник тендера би имао право тражити потпуни увид у документацију. Прошлост би постала и досадашња пракса да се вјештачки спуштају цијене на тендерима, а било би укинуто и дискреционо право уговарача да одређује који добављач има право да се пријави на који лот за јавне набавке.

Злоупотребе са подуговарачима, рак-рана садашњих јавних набавки, такође би постале прошлост јер би главни понуђач био обавезан да сам сноси више од 50 одсто укупног посла, а сви подизвођачи, са свим референцама, морали би унапријед бити објављени на сајту Агенције.

Звиждачи би, према предложеним амандманима, били посебно заштићени ако би указали на могућу корупцију, чак и у случају ако не буде пронађено ништа спорно, а разматра се могућност да буду новчано награђени у зависности од вриједности уговора ако он буде оспорен.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар