СПЦ треба да ужива иста права

Нови митрополит дабробосански владика Хризостом рекао је вечерас у дневнику ТВ1 да ће 03. септембра преузети дужност у Сарајеву. Каже да није очекивао ову могућност и подсјећа да је прије четири године изабран за епископа зворничко-тузланског.  Забрињава га економска и политичка ситуација у БиХ. , као

Босна и Херцеговина 26.06.2017 | 22:11
СПЦ треба да ужива иста права
"Мјесто и улога митрополита дабробосанског је веома значајна и врло важна за цијелу Српску православну цркву, али и за српски народ у БиХ, зато што треба да врши функцију обједињавања свих епархија, свих важних улога и мисија у БиХ, како црквених тако и других кретања у нашој цркви и у нашем народу", рекао је нови митрополит.

Нада се да је митрополија у прилично добром стању и да ће што се тиче приоритета у раду се првенствено забавити ситуацијом на терену, упознавање свештенства, монаштва, манастира, просвјетних институција, затим упознавање и успостављање сарадње са поглаварима других цркава и вјерских заједница, затим успостављање комуникације и сарадње са локалним заједницама града Сарајева, КС, ФБиХ, али и других институција, које су врло битне за нормалмно функционисање митрополије, али и стања у БиХ уопште.

"Пред нама је велики посао, јер је сама улога митрополита у томе да те послове обавља за добробити цркве и народа на подручју не само своје митрополије, него и на подручју БиХ", рекао је митрополит Хризостом.

На питање хоће ли радити да се Српској православној цркви врати имовина у Сарајеву и у ФБиХ, као што је то учињено Римокатоличкој цркви и Исламској заједници, митрополит Хризостом је рекао да ће сигурно радити на томе.

"То ћемо имати пред собом као један од главних задатака, али ћемо то радити у сарадњи и добрим односима са локалном заједницом и институцијама ФБиХ, града Сарајева, КС, али и са поглаварима Католичке цркве, Исламске заједнице и јеврејске заједнице. То треба довести у једну нормалу, да не буде дискриминације по тој основи. Очито је да ту има доста проблема и да је потребно нешто учинити да Српска православна црква и српски народ у Сарајеву, али и у ФБиХ уопште, уживају иста права и исто поштовање које имају вјерске заједнице у ФБиХ", казао је Хризостом.

Навео је да је једна од функција митрополита ие да развија добру сарадњу, добру комуникацију и дијалог са другим црквама и вјерским заједницама.

"То је за опште добро, не само митрополије, митрополита и српског народа, већ свих народа са којима треба да живимо, радимо и сарађујемо. Хоћу да поставимо неке нове странице наших односа и сарадње.

Практичан сам човјек, више волим да конкретно урадимо и тражимо директне резултате на терену, него да можда више причамо или нешто планирамо, а да од тога ништа не бива. Ми тражимо конкретне резултате у простору и времену у конкретним ситуацијама. На томе ћемо сигурно са осталим нашим саговорницима радити. Апсолутно сам спреман на то. Сваки митрополит који је прихватио да дође у Сарајево мора бити спреман на такву сарадњу и комуникацију која је не само обавезујућа, произилази из функције митрополита дабробосанског", казао је Хризостом.

Што се тиче мијешања у политику, митрополит каже да се вјерски поглавари не мијешају у политику.

"То се можда погрешно тумачи или извлачи из контекста наших односа и контаката са људима који обављају политичке функције. На крају крајева, наша задаћа и задатак јесте да водимо рачуна о свом народу као политичком бићу. Црква није само нека заједница негдје поред друштва, ми смо у друштву и саставни смо дио тог друштва. Сигурно се морамо питати о неким питањима, како жив наш народ, наши вјерници. Они су чланови друштва и имају иста права као други људи, други фактори у друштву и политици.

Према томе, не бих рекао да се ми мијешамо у политику, нити смо се мијешали, већ желимо да дамо до знања да морамо барем бити информисани и обавијештени, ако не консултовани по неким питањима која се тичу наших вјерника и нашег народа. Ми смо стално у контатку са народом, који нам поставља питања и ми морамо дати одговор народу, понекада бранећи политичке одлуке, а некада сигурно и другачије размишљајући од политичара када је у питању оно што је животно и битно. Ми се не бавимо политичким питањима, него питањима практичног живота људи, нашег народа", казао је митрополит.

Говорећи о везама са високим представником Валентином Инцком, рекао је да га је упознао када је он био амбасадор и да са њим име коректне и пријатељске односе, ништа посебно.

"Цијеним Инцка за све оно што је чинио као амбасадор Аустрије у БиХ, те док је у Београду био аташе за културу са органима Српске цркве и тада Југославије. Знамо колико је Инцко урадио за Богословски факултет у Београду. Он лично је највећи приложник, као личност, као особа, овог факултета. Велики је добротвор наших манастира у Србији", рекао је митрополит Хризостом, додајући да га независно од тога, поштује јер је Инцко и као високи представник показао велику политичку мудрост и умијеће да све ствари доведе у неке мирне воде.

"Ја то поштујем и цијеним. Иако често трпим критике појединих људи, ја остајем при својој оцјени да ми морамо поштовати људе који знају и који хоће да помогну овом народу и овој држави", казао је нови митрополит.

Осврћући се на стање у БиХ, рекао је да политичка ситуација баш и није задовољавајућа.

"То и сами знате и видите какво је стање када је у питању политика у БиХ. Ми бисмо жељели да се то све поправи и да буду што бољи односи и комуникација међу људима, нарочито из сфере политике. Оно што нас посебно брине јесте економска ситуација у БиХ, јер видимо да сваког дана, мјесеца и године велики број младих људи одлази из ове земље, тражећи бољи живот и боља рјешења за своју будућност. То је оно што нас посебно брине и о чему ћемо и ми као поглавари морати да разговарамо не само међусобно, него и са одговорним људима који треба да креирају бољу економску и политичку ситуацију у БиХ", казао је дабробосански митрополит Хризостом.

(БН/Вијести.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бошњак

26.06.2017 20:43

Богдом да се што више Срба врати у Сарајево и да им се дају сва права која уживају други народи, амин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БањаЛука

26.06.2017 21:07

Амин.

Name

МИЛЕ ФУКАРА

26.06.2017 21:18

Какво право то тражиш да немаш , лажете читав живот

Name

Ре

26.06.2017 21:36

Босна и Херцеговина је нагласено клерикална Дрзава и само супростављеност три основне конфесије дају привид секуларности.Заједно са својим политицким цедима, националним партијама, владају овим просторима и ваљда су зато једини дио друства заједно са политицким елитама који поред унистене дрзаве, друства, моралног суноврата узивају повластен полозај у друству прије свега економски и примарно економски .Постали су дио друствене елите и као такви заборавили на послање које имају.Ако којим слуцајем подрзе инцијативу Католицког Папе да се из њихових вјерских заједница искљуце мафијаси и корумпирани остацемо без великог броја вјерских слузбеника. Инаце позив Митрополита на екуменизам и медурелигијски дијалог је за поздравити али би било добро да на том питању направе диференцијацију у својим редовима а онда на томе пораде у јавности и меду народом јер су до сада били висе на страни сукоба а не помирења и сузивота на овим просторима.

Name

Сале

26.06.2017 21:40

Тешко брате кад је пола источне Босне у њему. А сви протјерани... Тешко

Name

Кал

27.06.2017 05:23

Свако на своје

ОДГОВОРИТЕ