Код Вучића у духу добрих обичаја

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић каже да је инаугурацији председника Александра Вучића присуствовала, пре свега, ради наставка и оснажења међудржавног дијалога и поручује да Хрватска и Србија морају стално да разговарају.

Регион 25.06.2017 | 21:39
Код Вучића у духу добрих обичаја
"Учинила сам то у духу добрих обичаја, али пре свега ради наставка и оснажења међудржавног дијалога, којем је темељ Суботичка декларација. Држим да Хрватска и Србија морају имати сталан и, надамо се, конструктиван дијалог, како о билатералним питањима, тако и о свим питањима од интереса за земље Југоисточне Еуропе", рекла је Грабар-Китаровић.

Обраћајући се на пријему поводом обележавања Дана државности Хрватске, она је нагласила да су ране из рата у Хрватској још свеже и болне и да неке никада неће зацелити, посебно код оних који траже своје нестале.

"Морамо учинити све како бисмо их пронашли. И право на обележен гроб људско је право. То је пре свега хуманитарно питање, али је и политичко, о којем сам разговарала и поновно ћу разговарати са српским председником Александром Вучићем", поручила је хрватска председница.

Она је изразила веру у "добру вољу" и разрешавање тог "великог и тешког питања"како би се и тако учинио "важан корак" ка стварној нормализацији односа две државе и народа".

Подсетивши на 25. јун 1991. године и доношење Декларације о проглашењу суверене и самосталне Хрватске, Грабар-Китаровић је рекла да се од тада није довољно пажње посветило питањима унутрашњег уређења и поручила да се треба усмерити на будућност, на спровођење политике која ће у први план ставити решење егзистенцијалних питања.

Нагласак је ставила на пет политика: демографску обнову, привредну обнову, образовну реформу, сигурносну политику, те фискалну и функционалну децентрализацију ради равномерног развоја свих крајева Хрватске.
 
(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Реллy

25.06.2017 20:12

Сјашите више с те Колинде и њене државе. Они су у европским размјерама ситни и небитни. А овдје свака друга тема - Колинда и то. Стварно Колинда, Дара бубашваба и остале плавуше не заслузују толико простора. Заиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добра узјава

25.06.2017 21:16

Добра изјава.Добра сарадња.Доста је клинова.Ајте људи напријед.Стварно доста.

ОДГОВОРИТЕ