25 година од "Коридора живота"

Светом архијерејском литургијом у манастиру Светог великомученика кнеза Лазара на Дугој Њиви код Модриче, коју је служио митрополит дабробосански Хризостом, почело је обиљежавање 25 година од "Пробоја коридора", војне акције којом је прекинута 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

Република Српска 25.06.2017 | 21:59
25 година од "Коридора живота"
Обиљежавању 25 година од пробоја "Коридора живота" присуствовао је Републике Српске Милорад Додик, делегација Народне скупштине и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Његово преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом је код спомен-обиљежја на Дугој Њиви код Модриче служио парастос за 413 припадника војске и полиције Републике Српске и Републике Српске Крајине поводом 25 година од акције "Пробој коридора".

Вијенце на спомен-обиљежје положио је предсјендик Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, министар индустрије, енергетике и рудаства Републике Српске Петар Ђокић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.



Вијенце су полижиле и делегација Удружења породица заробљених и погинулих бораца, Савеза логораша, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске, представници општина Модрича, Вукосавље, Добој, Козарска Дубица, Брод, Приједор, Шамц, те учесници Марша који су из Осјечана и Скугрића до Дуге Њиве, на стзи од 12 километара, организовале борачке оргнизације Модриче и Добоја.

Након парастоса обављен је обред ломљења славског колача, којима је, у присуству предсједника Репбулике Милорада Додика, министара Ђокића и Савановића, представника борачких организација и бројних вјерника и свештанства обиљежена манастирска слава Свети цар Лазар.

Обраћањем Додика, Савановића и Савчића настављена је манифестација обиљежавања акције, чијим завршетком је 28. јуна 1992. године, прекинута 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.



У операцији пробоја коридора погинула су 273 припадника Војске Републике Српске, 70 припадника Министарства унутрашњих послова Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док их је 1.129 рањено.

Одлука о пробоју Коридора донесена је 18. јуна 1992. године да би се одблокирао западни дио Републике Српске, гдје је у окружењу било око милион и по становника.

Акција је почела након што су припадници Хрватског вијећа одбране /ХВО/ заузеле Модричу и пресјекле једини копнени пут између западног дијела Српске и тадашње Српске аутономне области /САО/ Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Директан повод за акцију била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Војна операција пробоја коридора трајала је од 14. до до 28. јуна на просторима цијеле Посавине.

Операција "Коридор 92", чији носилац је био Први крајишки корпус Војске Републике Српске, омогућила је спајање раздвојених дијелова Српске, као и западних и сјеверозападних дијелова са Србијом.



Комплетна акција завршена 6. октобра изласком Српске војске на ријеку Саву.

Преживјели учесници акције, породице погинулих бораца, представници власти Републике Српске и велики број грађана у недјељу пред Видовдан, 28. јуни, на Дугој Њиви евоцирају успомене на акцију која је позната и као највеличанственија и најсвјетлија акција Војске Републике Српске у посљедњем одрбамбено-отаџбинском рату.

ДОДИК: БУДУЋНОСТ СРПСКОГ НАРОДА ВЕЗАНА ЗА ПОСТОЈАЊЕ СРПСКЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да је будућност српског народа искључиво везана за постојање Републике Српске, без које на овим просторима нема опстанка Србима.

Додик је истакао да су то знали и они из Бањалуке, Бијељине, Книна, који су се 1992. године сусрели приликом пробоја коридора, а били су спремни да се боре за слободу, јер без слободе и теротирије нема Срба.

"Зато су они били спремни да гину, и зато ми морамо да истрпимо неке ствари", рекао је Додик у обраћању присутнима на обиљежавању 25 година од пробоја коридора на Дугој Њиви код Модриче.

Он је изразио увјерење да ће Република Српска једног дана бити држава и да ће сама за себе одлучивати, без других тутора.



"Неки сматрају да је то само лоше исказан став, али ја вјерујем у то. Да ли ћу то доживјети, не знам, али сигуран сам да ће то бити због љубави овог народа према Српској", истакао је Додик и додао да Република Српска не може бити ни под чијим туторством, поготово не Сарајева.

Додик је истакао да одувијек постоје насртаји на Републику Српску и да никада не престају, али да су "најтежи они који долазе од наших људи у заједничким институцијама".

Према његовим ријечима, БиХ је прихватљива само у оној мјери колико мора, а да Република Српска не да и не жели да јој неко намеће БиХ.



Додик је поновио да Република Српска не жели у НАТО, јер не жели да прави границу на Дрини с обзиром на то да Србија није чланица Алијансе, већ да иде тамо гдје је Србија.

Он је напоменуо да Српска има веома добро сарадњу са Русијом која се огледа у свим пољима, а не само оном, како неки желе да кажу, којом је спријечено доношење резолуције о Сребреници.

БОРАЧКЕ КАТЕГОРИЈЕ СУ ПРИОРИТЕТ

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је данас да ће све институције Српске, сходно економским могућностима и даљем јачању, увијек испуњавати своје обавезе према борачким категоријама становништва који су приоритетна категорија у друштву.

"Наша је обавеза да сходно економским могућностима испуњавамо и повећавамо права борачких категорија које су створиле Републику Српску", рекао је Савановић у обраћању присутнима поводом обиљежавања 25 година од пробоја коридора.

Он је истакао да је Закон о правима бораца добар и реалан основ за такво нешто.



Савановић је навео да Република Српска има 210.000 категорисаних бораца, међу којима је око 132.000 бораца прве и друге категорије, да исплаћује око 55.000 личних и породичних инвалиднина, као и да постоји 15.000 одликованих бораца и породица одликованих бораца.

Он је нагласио да је резултат борбе српског народа простор Републике Српске и њене институције, које данас функционишу беспријекорно.

"Такво функционисање институција с пуним правом даје наду да ће ово увијек бити стабилан простор и да ћемо се свим силама и у стабилној атмосфери посветити јачању Републике Српске", рекао је Савановић.

САВЧИЋ: АКЦИЈА "КОРИДОР `92" ПРВА ПОБЈЕДА ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је данас на Дугој Њиви код Модриче да је акција "Коридор `92" била прва побједа за Републику Српску у једној операцији, која је дала и велики морал за даљу борбу.

Савчић је истакао да је ова операција имала огроман значај, јер је успостављена чврста физичка веза између дијелова Републике Српске.

"Тиме су се стекли практични услови да Република Српска профункционише као држава", рекао је Савчић новинарима на Дугој Њиви код Модриче присуствујући обиљежавању 25 година од пробоја коридора.



Према његовим ријечима, пробој коридора обезбиједио је да сви дијелови Српске, посебно западни, могу рачунати на непрекидно снадбијевање не само ратним материјалом него свим оним што је било потребно за живот.

Он је подсјетио да је управо због тога, као и због умирања бањалучких беба, ова операција била изнуђена.

Савчић је истакао потребу да се младе генерације образују о овом историјском догађају, а да у томе велику улогу имају старији.

Он је додао да на овом догађају нема много младих и то не зато што нису жељели да дођу, већ што су старији направили пропуст.



(Срна)

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Зоки

25.06.2017 08:28

Немој само да Миле дрзи неке говоре,он пуске видиио није,а тај исти коридор који сам ја са својим суборцима пробијао и цувао,он и њему слицни су тим коридором сверцовали.Свим својим презивјелим суборцима зелим срецан овај дан и дуг зивот у насој РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.06.2017 09:45

А ђе си ти онда данас на Дугој Њиви

Name

Думине

25.06.2017 14:32

Најбројнији су били припадници Лактаског Ронхил корпуса.

Name

Игор

25.06.2017 19:55

Тати је бас био коридор "зивота".

Name

столе

25.06.2017 21:10

Благо нама све јунак до јунака:Миле,Петар иМиленко наши ослободиоци коих само може слушати док с..у који цинизам нити стида нити образа

Name

Требава

25.06.2017 08:31

Битно је да ће доћи Додик који се у то вријеме башкарио у Београду јер је из РС побјегао кикашевим авионом док су у БЛ умирале бебе.Нека држи говор своме тати,мени неће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

25.06.2017 13:13

Добар си нека се неко и нас јави доста је ти лопуза и њихови говора.

Name

НЕ

25.06.2017 08:31

Нисмо се борили за Републику, у којој цемо као борци и Ствараоци те исте Републике бити понизени, обесправљени, незапослени и гладни! С друге стране, све су себи приграбили дезертери и лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали

25.06.2017 08:38

Дзаба људи гинули!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.06.2017 10:53

Преко 400 људи је завршило у гробу, да би данас криминал и лоповлук владали

Name

@мали

25.06.2017 13:37

Нису џаба гинули, зарадили су женама пензије...

Name

ре мали

25.06.2017 14:11

Нису џаба гинули, гинули да одбране своју дјецу и оне што си нису могли бранити, ови што су преживјели бирају лопузе и дезертер у власт

Name

политичар

25.06.2017 08:45

Нека се сви присјете како се стварала РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ех

25.06.2017 12:22

Ту треба читава хронологија, читава књига тих историјских чињеница, читав јединствен ратни дневник од првих сукоба у посавини у марту 1992. до почетка имплементације Дејтонског споразума у фебруару 1996.

Name

Милан

25.06.2017 08:46

Вјецна слава и хвала борцима отаџбинског рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране

25.06.2017 09:13

Слава им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.06.2017 09:19

Миле нека прошета и до Дистрикта, он га је аминовао...коридор нити је пробијао нити га је политички штитио...само је наплатио тудју муку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Био би ред.

25.06.2017 09:58

Требали су позвати и цланове врховног стозера ХВ који је омогуцио заузимање босанске Посавине кукавицким повлацењем са прве црте бојиснице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.06.2017 10:56

И тој има мјеста, тудјман и милосевић су се договарали око Посавине, ови црквењаци умјесто кандила нека млате празну сламу, прикладније је

Name

бабаја

25.06.2017 10:31

Дзаба смо сви гинули... Братски народи а покласе се ко керови, које су други нахускали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зозон

25.06.2017 11:33

Ти си сигурно имао доброг кеца из историје кад називас братске народе Србе ,Хрвате и Бошњаке ...

Name

модрицанин

25.06.2017 11:10

Био сам уцесник у пробоју коридора И пре 15 минута Сам се вратио са Д.Њиве. Нема висе од 1000 људи са оним сто ростиљају.преседник долетио хеликоптером.кад је стиго код манастира пљескало му двадесетак људи.Народ види да је то политицка приредба за будале.зато И не долази за ову назови свецаност вец за 28.7.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МОДРИЧАНИН

25.06.2017 13:07

МОДРИЧАНИНЕ СВАКА ЧАСТ НА РЕАЛНОМ ВИЂЕЊУ. ДОК СУ ПРЕДСЈЕДНИЦИ РС БИЛИ ЉУДИ КОЈИ СУ ФРОНТ ПОСМАТРАЛИ И У ЊЕМУ УЧЕСТВОВАЛИ У ЖИВО БИО САМ РЕДОВАН, А ЗАДЊИХ ГОДИНА КАД РАДИО РС ЈАВИ ЊЕГОВУ ПОСЈЕТУ ИЗАЂЕМ ИЗ АУТОБУСА НЕ МЕНЕ РАДИ НЕГО СВИХ РАЊЕНИХ И МРТВИХ КОЈИ МИ ТАДА БИШЕ НАРУКАМА. ЊИМА НЕК ЈЕ СЛАВА И ХВАЛА, А ОВИ РАДИ КОЈИХ НАРОД БОЈКОТУЈЕ ДАНАШЊУ ПРОСЛАВУ НЕК СЕ ЗАМИСЛЕ

Name

борац

25.06.2017 13:17

Браво нека неко казе и истину доста је млацења и писања

Name

Ре модрицаин

25.06.2017 17:26

Дуго њива није манастир.била је док будале нису срусиле стару цркву која је била бас манастир.ово данас је само црква ко И све.мозда за сто година постане

Name

ал паћино

25.06.2017 11:28

Био сам ту.......учествовао......рањен.....инвалид 100%....пре пар година смањилими инвалиднину ови исти дезертери који држе говор,надам се и желим овој багри(додик,дјокић,ћургуз,р.ристовић.....) да и њима и њиховим потомцима све најгоре у животу....а и заслужили су !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

але але

25.06.2017 11:53

Заборавио си имена, као сто су Цедо Сиповац, Дуско Вукотиц, Миломир Савциц, јер сви су они својим нецињењем довели борце овдје гдје су.

Name

борац

25.06.2017 13:18

Багра мафијаси и срномантијаси ко то прица о борцима борце нико не призна .

Name

Семберац

25.06.2017 11:29

Вјецна слава и хвала за све сто су урадили свим борцима славне Војске Републике Српске. Зивјела Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фронтал

25.06.2017 12:28

Тако је Српска је вјецна,ВРС херојска!!!дезертера је увјек било и бице!!!

Name

Спасе

25.06.2017 12:42

Како није срамота тог. бакинацког дезертера да дрзи говоре на таквим мјестима гдје је био кад се коридор пробијо а сад најбогати србин а његов народ гладује

Name

Ww

25.06.2017 13:17

Слава свим погинулим,ми који нас метак не хтеде боли душа за инвалидима, а искрено овај дио што је преживео часно ратујци рапидно умире и тешко му се хоће указати и последња помоћ.Нисам био на овом правцу ратишта,али је свугде исто.Лифетанти обиљезавају ове дане и ките се перјем статистике.

Name

борац

25.06.2017 13:19

Јеси то мислио на цеју са предсједником.

Name

Срамота

25.06.2017 12:17

Ста це ту дјубре дезетерско Ронхил.Док смо ми ратовали он по Београду сверцао.Коњи само за њега гласајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре срамота

25.06.2017 16:38

Ма ђе си ти ратовао? У Дизниленду?

Name

борац

25.06.2017 13:12

Милету и таквима је коридор донио богатство обицни људи то нису осјетили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ww

25.06.2017 14:36

ОВО БОРАЦА СТО ЈЕ ЗИВО НЕ ДОЛАЗИ ДА СЕ ВИДИ МОЗДА И ПОСЛЕДЊИ ПУТ СА САПТНИЦИМА РАДИ ЛИФЕРАНАТА НИКАДА ВИСЕ ТАКВОГ МОРАЛА.,, КОМАНДАНТ ПО ПОТРЕБИ,,ВЈЕЦНА ТИ СЛАВА ГЕНЕРАЛЕ СЛАВКО

Name

ЦЦЦЦ

25.06.2017 15:44

Гдје су ови сто казу да бране РС у Сарјеву. Ни један бар ради реда да дођје да се поклони костима ових хероја који су им омогуцили да сад пуне џепове и да им дјеца узивају у миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.06.2017 23:39

Јок ,ти је браниш заједно са својим предсједником дезертером.Дијете обриши слине и ћути кад старији говоре,научи се реду!

Name

тачно

26.06.2017 06:47

Тамо гдје дође твој пресједник ратни дезертер и профитер ту не долазе прави борци и истинске патриоте него исти као и он који гледају властите интересе

Name

ронхил

25.06.2017 16:44

Ту сам ја миле ронхил сверцо пљуге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видовдан није за свакога

27.06.2017 20:56

Ја би тамо када је пуцало, а сада, само цитам вијести о, прославама . Они прослављају у име нас који смо били спремни зивот дати за насу дјецу....Дјавоља работа.... не видјех име ни једног саборца, наравно, ми који смо се борили ,цини се,нисмо позељни на мјесту догадјаја......еј, ви сто славите, ми који смо ослобадјали Коридор Зивота, ми смо јос увијек зиви, на васу велику залост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

огорцени

28.06.2017 08:25

Докле цемо дозвољавати да ова 2 паразита ђокиц и савановиц (намјерно мала слова) погане ова света мјеста?

ОДГОВОРИТЕ