Кредит ММФ-а мора бити спасен

Чланови Фискалног савјета БиХ договорили су да буду размотрене све могућности за спас аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) и упозорили да не смије доћи до најављеног повећања плата полицијским службеницима у институцијама БиХ.

Босна и Херцеговина 24.06.2017 | 17:39
Кредит ММФ-а мора бити спасен
Аранжман вриједан 1,078 милијарди КМ блокиран је након што у мају у Парламенту БиХ нису прошле измјене Закона о акцизама, а које су биле услов за наставак његове реализације.

Додатни проблем је извјесно усвајање измјена закона које подразумијевају повећање плата полицијским службеницима, што би отворило врата расту зарада и другим службеницима у институцијама БиХ. Тиме би поново био гурнут прст у око ММФ-у, којем су власти у БиХ обећале да ће бити редуковани трошкови за плате.

''Разматрали смо тренутну ситуацију и могућности за наставак аранжмана са ММФ-ом. Истакнуто је да не треба ићи са повећањем плата полицији нити војсци јер би се ланчано кренуло са повећањем плата и осталима. На сједници Фискалног савјета је јасно речено да повећања не долазе у обзир и сви су, колико смо могли видјети, свјесни да би то отворило спиралу повећања плата'', рекли су "Гласу Српске" у Министарству финансија РС.

Осим удаљавања од аранжмана са ММФ-ом, повећање плата полицији отежало би и усвајање већ утврђеног глобалног оквира фискалног биланса и политика у БиХ за наредне три године јер то доноси захватање додатних најмање десетак милиона КМ из буџета.

У Министарству финансија РС истакли су да би у наредних петнаестак дана Фискални савјет требало поново да засједа како би био донесен глобални оквир фискалног биланса и политика у БиХ за период од 2018. до 2020. године.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је након сједнице Фискалног савјета, одржане у четвртак увече, да повећање плата сасвим сигурно угрожава аранжман са ММФ-ом и руши све фискалне критеријуме дефинисане у оквиру плата и фискалном оквирном плану и политикама буџета.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да аранжман са ММФ-ом није угрожен и да ће БиХ реализовати преостале обавезе.

''Остајемо чврсто опредијељени за реализовање свих претходних структурних мјера и обавеза из анекса споразума који је БиХ потписала са ММФ-ом. Аранжман са ММФ-ом је врло битан за БиХ и њен развој'', рекао је Звиздић и додао да ће БиХ сигурно имати и буџетски оквир за наредне три године.

Премијери РС и ФБиХ Жељка Цвијановић и Фадил Новалић су у сриједу на састанку у Бањалуци рекли да су упозорени да ће, ако не дође до извршења свих обавеза на свим нивоима власти, аранжман бити преиспитан и да ће евентуално бити приступљено закључењу новог. Истакли су да је проблем у институцијама БиХ јер су ентитети испунили све обавезе.

У случају раскида аранжмана ентитети би се задуживали на домаћем и иностраном тржишту капитала, односно код комерцијалних банака што је лошије рјешење од аранжмана са ММФ-ом јер је задуживање скупље.

Игнорисање Савјета министара

У Министарству финансија РС истакли су да је зачуђујуће да Министарство финансија и трезора БиХ, а самим тим и Савјет министара, да негативно мишљење за повећање плата полицији, а да то буде предложено у Парламенту БиХ.

''Да којим случајем Влада РС да негативно мишљење о неком законском приједлогу који се тиче новца, нема шансе да то подржи Народна скупштина РС'', истакли су у Министарству финансија РС.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кк

24.06.2017 16:27

Таман санса да зграда владе оде у стецај..браво странци..недајте кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

24.06.2017 21:15

Западне земље својим дају плате од 3000 евра у ј.сектору, а нама условљавају колико је дозвољено. Окупирани смо као 1943.

ОДГОВОРИТЕ