Шта не смијете да заборавите да понесете на пут?

Ако крећете на путовање, осим уобичајених лекова за прву помоћ, обавезно понесите и добар пробиотски препарат. Путничка дијареја се да спречити, ево и како. .

Здравље 24.06.2017 | 11:14
Шта не смијете да заборавите да понесете на пут?
СЕЗОНА годишњих одмора је увелико у току! Ако крећете на путовање, осим уобичајених лекова за прву помоћ, обавезно понесите и добар пробиотски препарат. Може вам затребати за успостављање равнотеже цревне флоре, која се поремети најчешће услед промене локалне средине, другачијег састава воде и применом нових намирница, чак и када су оне здравствено исправне.

Ово се објашњава чињеницом да локална храна и вода могу садржати допуштене количине микроорганизама уобичајених за то подручје, на које је локално становништво отпорно, али туристима могу стварати многобројне проблеме.Путничка дијареја се управо из ових разлога, јавља код 20-50% путника, без обзира на то да ли одлазе на планину, море, у село или бању.

Не дозволите да Ви будете један од 10 милиона људи које током године широм света погађа путничка дијареја!

Не дозволите да се Ваше дуго планирано и ишчекивано летовање претвори у боловање!

Раније се путничка дијареја углавном јављала код туриста који одлазе у регионе Блиског истока, Азије и Африке, али је данас све чешћа и код путника који летују у земљама региона, попут Црне Горе, Грчке, Турске, Бугарске, Хрватске…, где сваке године одлази највећи број наших туриста.

Путничка дијареја је заправо гастроинтестинална болест. Узрочници путничке дијареје су бактерије, вируси или паразити.

Путничка дијареја је прац́ена надимањем, мучнином, грчевима у стомаку и воденастим столицама, а тегобе се обично јављају током првих дана путовања, али се пролив може појавити у било које време током пута, па чак и до месец дана по повратку са летовања.

И мушкарци и жене су подједнако у опасности од добијања путничке дијареје. У вец́ој опасности су особе са поремец́ајима имуног система, особе са дијабетесом и другим хроничним болестима, људи са стомачним поремец́ајима, али првенствено деца, која су по том питању много осетљивија од одраслих.

Пробиотски препарати су веома важни у превентивном смислу, јер представљају прву линију одбране од свих патогених чинилаца у цревном тракту. Пре примене неког пробиотског производа, обавезно прочитајте упутство, јер нису сви пробиотски препарати исти, а само њиховом надмоћном доминацијом над различитим патогенима, успоставља се цревна равнотежа и спречава могућност појаве разних болести.

Не допустите да вам једини сувенир који ћете донети с пута буде путничка дијареја и да вам она упропасти одмор.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар