Добио новац због маказа у стомаку

СКБ Мостар мораће Алену Папцу исплатити око 20. 000 марака плус камате и трошкове судског поступка због грешке учињене током операције 2003. године.  Епилог је то вишегодишњег судског поступка који је 41-годишњи Папац покренуо против мостарске болнице у којој су му лекари на операцији у стомаку зашили хируршке маказе, које је несретни пацијент „носио“ пуних девет година (2003. – 2012. ) проживљавајући тешке здравствене тегобе.

Босна и Херцеговина 24.06.2017 | 09:13
Добио новац због маказа у стомаку
Реч је о првостепеној пресуди Општинског суда у Мостару, тако да СКБ Мостар има 30 дана времена за подношење жалбе Кантоналном суду у Мостару.

Агонија је започела 2003. године када је Папац због чира на желуцу завршио на операционом столу у СКБ Мостар. Операција је прошла „рутински“, а пацијент се полако опорављао. Но, с временом је поновно почео осећати болове у желуцу, али ни он ни лекари који су га накнадно прегледали нису ни помислили да би разлог могао бити „заборављени“ хируршки инструмент, пише Дневни лист.

– Често сам имао болове у трбуху због којих сам чак и лежао у болници. Први пут сам јаче болове осетио неких годину дана након прве операције када сам поновно морао у болницу. Међутим, тамо су ми рекли да имам упалу гуштераче. Лечили су ме од тога и болови су били ублажени. Али, практички сам свих девет година свако мало имао проблеме са стомаком. Догађало се да ме боли где год дирнем и слично. Међутим, ни на једном прегледу нису видели маказе јер се оне у ствари не виде на ултразвуку - казао је у раније разговору за Дневни лист Папац.

Разлог његових честих здравствених тегоба лекари су открили тек у новембру 2012. године и то на прегледу невезаном за желудац.



– Имао сам несношљив константан кашаљ, којег се никако нисам могао решити. На крају сам отишао на ЦТ плућа и доживео шок. На снимци су се виделе маказе дуге 12 центиметара! То су у бити маказе које се на операцијама користе за заустављање крварења, мислим да им је стручни назив „пеан“. Оне су у бити мало подигле плућа с једне стране и то ми је изазивало стални кашаљ - испричао је тада Папац.

Његове речи касније је потврдио суд током поступка.

Папац је у новембру 2012. примљен у СКБ Мостар где му је извршен оперативни захват када је утврђено да се налази врло лошем здравственом стању. Након детаљног прегледа установљено да му је једно плућно крило увећано, а снимак је показао да се у телу налазе маказе. И то у дебелом цреву! Маказе су у телу тужитеља остале приликом оперативног захвата који је изведен у СКБ Мостар у августу 2003. године. Папац је током поступка изјавио да је након првог оперативног захвата имао огромне болове због чега је код истог дошло до знатног умањења животне активности. Тек прегледом и оперативним захватом 2012. године установљено је да су грешком лекара у дебелом цреву Алена Папца остале маказе које је носио 9 година.

Из налаза је видљиво да је остављени хируршки инструмент „путовао“ кроз тело тужиоца девет година и то кроз танко црево, а потом кроз дебело црево, где се зауставио на попречном дебелом цреву и изазвао оштећење зида дебелог црева, ради чега се зауставио где је и пронађен. Све је то узроковало јаке болове, те изузетно лоше психичко стање Алена Папца.

Надаље се у налазу тврди да је Папац услед погрешке лекара СКБ Мостар трпео потешкоће које је имао након што му је приликом другог оперативног захвата уклоњен хируршки инструмент, па је следио врло тежак период лечења и опоравка, првенствено због оштећења зида дебелог црева које је узроковано остављеним хируршким инструментом, те осећај истинске патње због онога што му се догодило. Вештачењем је утврђено умањење опште животне способности за 25 одсто код тужиоца, закључује Дневни лист.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

тим дрим

24.06.2017 07:18

Ко да је то неки новац цовјеку је зивот био угрозен због неструцног особља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

24.06.2017 08:06

Мало је добио и премало пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.06.2017 08:36

Сиромаху и кад мува у гузицу улети, корист је. Онај ко је угрозио његово здравље и живот, свакако би требао завршити на робији и умјесто посла љекара метла у руке.