Све гласнији позиви за скраћењем Серије А!

Наполи тражи лигу са 16 клубова! И само једним местом које значи и испадање у нижи ранг!

Фудбал 26.06.2017 | 11:00
Све гласнији позиви за скраћењем Серије А!
Није то нова тема у Италији. Велики скандал је избио када се председник Лација Клаудио Лотито залагао за "дириговану" промоцију клубова у Серију А пошто сматра да првенство са екипа попут Кротонеа или Фрозинонеа просто нема будућност. Дочекај је на нож, јер се такав предлог противи свим правилима спорта. Али да богати Италијани баш и не миришу оне мале поново се потврђује ових дана.

Први човек Наполија Аурелио де Лаурентис поново је покренуо дебату о скраћењу Серије А. На исту тему прошле јесени је говорио и Карло Тавекјо, председник Фудбалског савеза Италије, оценивши да би лига за 18, а не 20 клубова, за последицу имала и концетрацију квалитета и већу посету на стадионима. Најавио је тада промене у периоуд од четири до пет година, али је барем јавно изостала подршка клубова.

Док се Де Лаурентис није огласио. Са још радикалнијим предлогом.

"Сећам се 1986. године, тад је Серија А имала 16 клубова. Данас нам се жале и ТВ станице које нам емитују утакмице. Мораш да се замислиш кад је тако", почео је Де Лаурентис пре но што је "поентирао".

"Хајде да направимо лигу са 16 клубова и да само један испада. Сви би били добитници. Више прихода, мање загушење календара, веће шансе да направимо нешто у Европи".

Све то лепо звучи док из једне реченице ипак не сазнате да се свако - што је негде и логично - води искључиво сопственим, помало себичним разлозима.

"И лига са 18 клубова била би у реду, али само ако нас седам (највећих клубова) одлучује којих је то 18", без задршке је опалио Де Лаурентис.

Додуше, он је не тако давно говорио да би најбоље решење било кад би Лигу шампиона играло 30 клубова у лигашком систему. Сваки учесник био би представник неке од “лиге петица“. Серији А би тако било остављено простор за много мање утакмица.

"Искрено, првенство Италије не треба да има више од 10 клубова... Ни у Формули 1 се не такмичиш са возилима из Формуле 2 или Формуле 3. Серију А би требало да играју само они који су финансијски стабилни, који имаују добре стадионе и довољан број навијача", образлагао јеДе Лаурентис мишљење.

Истина, много је оних који жале за данима када је Серија А бројала 16 клубова, а то је био период од 1967. до 1988. године када се прешло на систем са 18 тимова. Трајао је све до 2004. године када је повећан на садашњих 20.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар