Наставља се задуживање БиХ

Парламентарна већина БиХ, која се окупила око обарања акциза, ипак није успела у намери да тиме спречи и задуживање Српске и Федерације БиХ.  Неусвајање измена Закона о акцизама значило је и да нема нове транше кредита ММФ.

Република Српска 23.06.2017 | 19:25
Наставља се задуживање БиХ
Осим што је такав потез био поздрављен од грађана због цена горива, политичари који су гласали против хвалили су се и да су зауставили задуживање народа. Међутим, Владе ентитета ни након тога нису почеле да „производе“ новац, већ су излаз почеле да траже код других кредитора, код којих је камата углавном већа него код ММФ.

''Једну траншу смо надоместили на домаћем тржишту, а остале ћемо покушати обезбедити на иностраном. Илузорно је седити и чекати када ће неко усагласити аранжман са ММФ'', изјавио је министар финансија РС Зоран Тегелтија за портал „Цапитал“.

Када је реч о домаћем тржишту капитала, РС је 19. јуна емитовала 24. емисију обвезница вредних 25 милиона КМ с роком доспећа од 10 година. Нешто пре тога на Бањалучкој берзи одржана је 52. емисија трезорских записа у вредности од 9,9 милиона КМ, али је њихов рок доспећа веома кратак – 8. децембар 2017. С друге стране, исте потезе, путем Сарајевске берзе, повлачи и Влада ФБиХ.

Шефица Клуба посланика СДС у парламенту БиХ Александра Пандуревић каже да министру Тегелтији не би био потребан кредит када би се домаћински односио према ономе што Српска има.

''Буџет председника РС није морао да буде скоро 11 милиона КМ, а у пропалим банкама је нестало неколико стотина милиона марака новца. Задужење на домаћем тржишту је краткорочно и симболично у односу на новац који им је потребан. Кредит на међународном тржишту им нико неће дати, између осталог и због тога што је кредитни рејтинг БиХ означен као „смеће“'', каже Пандуревићева.

Највише дугујемо Светској банци

Јавна задуженост БиХ на крају 2016. била је нешто већа од 12 милијарди КМ, од чега РС дугује 5,4 милијарде. У спољном дугу, БиХ највише дугује Светској банци 33,44 одсто, Европској инвестиционој банци 20,99 процената и ММФ 12,25 одсто.

Такође, БиХ има више од три милијарде КМ одобрених, а неповучених кредита, за шта је у прошлој години плаћено 2,7 милиона КМ трошкова или пенала. Углавном је реч о кредитима за инфраструктуру.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сос

23.06.2017 21:22

БиХ је та и так пропала дрзава ,то знају сви а најбоље политицари . Ко ста море одерат на какој функцији па следеце године ста буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј=океј

23.06.2017 23:15

Гледајући по броју становника, РС не би смјела бити задужена више од 4 милијарде, 1/3, а ако се у обзир узме економски и привредни потенцијал (једини битан) и 1 милијарда је превише када се нема одакле вратити. Тотални потоп... Де нам јавите хоће ли и ову туру трезорских записа покуповати "сиротиња" из Федерације као што су покуповали и пријашње. Још мало па ће Федерација живјети од камата које наплаћује од Српске, неће им ни требати ММФ. Боже сачувај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.06.2017 08:37

Да знају стварати не би се бавили политиком у БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјерам

24.06.2017 09:12

Гледај Мркоњицког сељацине како типка.

Name

Ре Дјерам

24.06.2017 10:28

Објесио усне као да га исфурава све...