Вучић: Храбро идемо у будућност

Променили смо се и спремни смо да се мењамо, изнова, сваког новог дана, јер ми смемо и умемо да направимо корак напред којим се из митологије прелази у будућност, и из несреће, у срећу, рекао је данас на свечаности поводом инаугурације предсједник Србије Александар Вучић.

Србија 23.06.2017 | 18:26
Вучић: Храбро идемо у будућност
"Србија, у коју сте данас, дошли, престала је да се нада смрти и почела је да жели живот", оценио је Вучић поручивши: "Ми смо та генерација која је схватила да не постоји проблем, већ да морамо да пронађемо решење, генерација смо којој није преостало ништа друго, него да престане да ратује и када не мора, и да почне да учи да ради.

Пожеливши добродошлицу пријатељима из иностранства, али прије свега грађанима Србије, Вучић је рекао да као добар домаћин мора да каже нешто о Србији, која је "земља добрих, храбрих, некада и претерано храбрих људи" те закључивши да су људи управо оно што је у Србији најважније.

"Видели сте све наше експонате, нашу историју, садашњост и део будућности, али, свега тога не би било без дивних људи наше лепе Србије. Људи са ових, балканских, простора, знају ту причу веома добро, јер нам је, у много чему заједничка. И знају да је Србија настала буквално из векова борбе, тешке борбе, и да то није мит, него пука чињеница", рекао је Вучић.

Он је додао да се на овом простору нове генерације "стварају из крви и из костију" и да је балканским народима те историје и превише. Како је оцијенио претерано смо гласни када причамо, али и застрашујуће тихи када ћутимо, волимо се и мрзимо истим интензитетом, често, како је рекао, не правећи никакву разлику и не знајући шта, у том тренутку, тачно радимо.

Предсједник Србије је рекао да бисмо свима дали све, чак и када немамо ништа, али и да смо отворени према свијету, а затворени, према себи. "Прошли смо све, а да нисмо, још, стигли нигде. Често волимо да стојимо у месту, убеђени да се све баш око нас окреће, да знамо, о било чему, више него било ко други, али да љубоморно то одбијамо да примењујемо, или бар сами са собом да поделимо", рекао је Вучић.

Он је додао да сматрамо да смо најстарији, највиши, најљепши, најбољи, изабрани, посебни, јединствени "и да буквално ништа од тога немамо". "Можемо да померимо планине, али да се у свакој равници уплашимо и не мрдамо. Често нам је онај са другог краја света највећи пријатељ, а комшија, наш сусед, највећи непријатељ", рекао је Вучић.



Вјерујемо у небо, додао је, а не вјерујемо у себе и у сопствену земљу, и лакше за ту земљу умиремо, него што за њу живимо. "Све заједно, има нас мало, зато што смо толико често хтели да будемо велики. Увек смо спремни да узмемо од других, не схватајући да откидамо, од себе. Своју несрећу волимо толико дубоко, да срећу, често не желимо ни да тражимо", рекао је Вучић.

Како је истакао митови су нам стварност, и то у толикој мјери, да нам будућност изгледа као нешто сасвим непотребно, а "сутра" нам је најстрашнија ријеч, јер бисмо, како је рекао, заувјек живјели у оном јуче, "пошто са оним данас, не знамо шта да радимо".

Међутим, примијетио је, "Србија, у коју сте данас, дошли, престала је да се нада смрти, и почела је да жели живот". "Србија, у којој сте дочекани раширених руку, и отвореног срца, не сања више о непријатељима, него ствара, на јави, пријатељства, а ми, које су створили ратови, желимо једну ствар више од свега - мир", поручио је.

Мир са собом, и мир са свима другима. И разговор са собом, баш као и разговор са свима другима, рекао је пресједник Србије додајући да више нема тема о којима не желимо да причамо. И нема провалије, према другима, коју нисмо спремни да премостимо.

"А та реч, провалија, запамтите, то јесте кључна реч историје ових простора, зато што је Балкан пун провалија, које смо затрпавали сопственим костима, градећи на њима пусте, климаве снове. И пун је провалија, које смо пунили сопственом крвљу, утапајући у њој сваку наду", подсјетио је Вучић.



И нисмо ми зидали зидове између кућа које смо створили, него између рупа, које смо ископали, колико за друге, толико и за себе,примијетио је, али поручио да је данас вријеме, и ми то у Србији знамо, када зидови морају да падну, а рупе, и јаме, да постану темељи.

"Данас је време за мостове преко дубоких провалија наше прошлости", поручио је, те додао: "Време за путеве, оне путеве којима се напушта, заувек, несрећно и распарчано јуче, и којима се иде у заједничко сутра". Зато, данас, како је примијетио, ова Србија, наша Србија, нема пречи задатак него да подијели, са комшијама, суседима, то убеђење, ту веру, да никоме од нас не може да буде добро, ако је оном другоме лоше.

"Да не можемо ништа да имамо, ако сви други немају, и да нема среће ни у чијој несрећи. Предсједник Србије примијетио је да нема среће, ни у чијој несрећи. "Зато, желим да кажем свим нашим комшијама на Западном Балкану, из којег, из мени непознатог разлога сви покушавамо да побегнемео, стидећи се, неретко, и себе и других, да ће Србија покушавати са вама да гради мостове пријатељства и нову снагу и Европе и света" нагласио је Вучић.



Како је рекао, сами, ма колико јаки, ту снагу немамо, а заједно можемо и више и јаче.

"Да, ми Срби и ви Хрвати, Бошњаци,Црногорци, Албанци и Македонци, заједно можемо планине да померамо, не правећи никакве нове Југославије, али радећи заједно и борећи се заједно за боље сутра наших сиромашних грађана. Да, успели смо са нашим мађарским пријатељима да направимо најбоље односе, да границу обезбеђујемо заједно са аустријским полицајцима. И није то довољно" додао је.

У том смислу Вучић је рекао и да није довољно то што нам је раст економски просјечно већи од земаља ЕУ, јер нам је заостајање веће од тога. Навео је да су у Србији уредили јавне финансије, да имају суфицит у буџету, "али сиромашни у нашој земљи и даље су сиромашни и мораћемо да радимо више да би обичан народ, обични људи били много задовољнији".

"А, ни толики напредак, нити било какав напредак не можемо да направимо, ако не обезбедимо мир и стабилност. То су магичне и најважније речи за све нас", поручио је шеф државе.

Он је упозорио и да смо наслоњени једни на друге, толико, да ко год да изгуби тло под ногама, сви ћемо пасти. Према његовим ријечима та провалија, у коју би нас тај пад одвео, нема више краја. Вучић је рекао да смо тога свјесни ми, у Србији и да знамо да морамо да дијелимо, са окружењем, стубове којима се подупире заједничка будућност, као и да немамо више око чега да се отимамо, а да, опет сви, све и не изгубимо и да притом, не изгубимо и будућност.

"Пошто она уопште нема намеру да чека на наше расправе. Од оних мање важних, попут, чији је Тесла, до оних горких, вишедеценијских и вишевековних пребацивања одговорности за сукобе из прошлости. И при томе, не бежимо од истине, истина је лековита за свакога, али и Тесла, наш Србин не припада само нама" подвукао је.

Како је рекао он припада и Америци чије је држављанство узео, али и свима другима на Балкану који његовим дјелом могу да се поносе. Из истог разлога и са истим правом као што ми то чинимо.

Тесла је одавно отишао, рекао је и подвукао да постоји данас као величанствено име у историји читавог свијета, и можда још важније, као огромна компанија која прави електричне аутомобиле, планира путовања у свемир, и изводи прве пробе возова, који треба да се крећу суперсоничним брзинама. "И ти возови, сутра неће свраћати ни у Србију, ни у Хрватску, ни у Македноји, Црну Гору, Босну, Албанију, ако им не дамо простор за то, и ако провалије остану између нас" рекао је.

Нећемо провалије у односима са великим силама, поручио је Вучић и нагласио: "Они нека играју своје игре, ми простора за игре немамо. Налазимо се, нашом одлуком, на европском путу, јер желимо да припадамо друштву уређених земаља, градимо добре односе са западним светом после деценија проблема, укључујући и добре односе са САД".

Како је рекао, истовремено се поносимо чињеницом да нам је Русија не само традиционални пријатељ већ и земља са којом јачамо билатералне односе и према којој показујемо искрено пријатељство и када други у свијету имају другачије ставове.

Отворили смо за Србију и нове могућности у стварању одличних односа са Кином, али и многим другим земљама свијета које смо у претходних тридесетак година готово заборавили. "И ни то није довољно, ако нас, због ситуације у региону, сви возови буду заобилазили" упозорио је.

"Заобићи ће нас, ако не схватимо да нам је историја заједничка, у својим посебностима, и да свако велико име, попут Теслиног, мора само да нам буде веза, да нас спаја, и помогне нам да, убрзано почнемо, на тим величинама, које су рођене у тој чудној мешавини, да градимо, путеве и пруге, које све нас воде у будућност" додао је и поручио свима да не брину јер у тој будућности, нико од нас неће изгубити на свом идентитету.

Предрасуде путују тешким и спорим путевима, пошто нигдје и не журе, казао је.

"Срби као народ, морају да изаберу брзи колосек. И ми у Србији и наш народ у Републици Српској и у целом региону" рекао је председник Србије. "Зато, и то још о нама треба да вам кажем, што смо земља, и народ, за које је, неко време, време било заустављено. Ми никада, и нигде, нисмо закаснили. Нећемо ни у будућност" рекао је Вучић.

"Србија је данас ваша кућа и срдачно вас поздравља.Живела Србија" завршио је обраћање предсједник Србије.

Церемонија инаугурације

Новоизабрани први човек државе се са супругом појавио око 18.30, како би примио високопозициониране званице, са којима се руковао и примио честитке.



Међу њима су се нашле и личности попут Јоханеса Хана, Брајана Хојта Јија, Герхарда Шредера, Виктора Орбана, Дмитрија Рогозина, Томислава Николића, Ивице Дачића, Колинде Грабар Китаровић, Бакира Изетбеговића, Ђорђа Иванова...

Патријарх међу првима честитао

Патријарх СПЦ Иринеј међу првима честитао је Вучићу и његовој супрузи Тамари избор на функцију председника Србије.



Свечано преузимање функције председника Вучићу су честитала три некадашња председника, Милан Милутиновић, Зоран Лилић и Томислав Николић. На питање новинара шта би саветовао Вучићу, донедавни председник Србије Томислав Николич је рекао: "Да буде бољи од мене".



На свечаности поводом Вучићевог ступања на дужност председника Републике, пристигло је више хиљада званица из света и региона, међу њима је више од 60 страних званичника, а догађај прати 300 новинарских екипа.

Мађарски премијер са супругом

Председник Владе Мађарске Виктор Орбан рекао је да је у Београд дошао да изрази поштовање мађарског народа према српском народу и своје лично поштовање према Вучићу, а "не да причају о послу".

Упитан шта би саветовао Вучићу, он је рекао: "Не треба му савет".



Фратини: Односи у узлазној путањи

Бивши министар спољних послова Италије и саветник председника Србије Франко Фратини оценио је да је најважније да Србија задржи улогу фактора стабилности у региону и додао да ће током председавања председника Александра Вучића Србија такву позицију задржати.

Упитан шта би саветовао Вучићу, он је рекао: "Мој савет би био само напред".

Рогозин: Пријатељи смо, бићемо и даље

Потпредседник Руске Федерације Дмитриј Рогозин честитао је Вучићу у име председника Русије Владимира Путина. Он је потом за РТС рекао да су наше две земље традиционално пријатељске.



''Ми смо пријатељи и бићемо и даље. Подржавамо и подржаваћемо независност Србије. Ми знамо да би српски народ требало да направи добар избор у својој политици због компликоване ситуације на Балкану'', рекао је Рогозин.

Честитке Герхарда Шредера и Јоханеса Хана

Немачку и Европску унију су на инауругацији представљали Герхард Шредер и Јоханес Хан који су и званично честитали Вучићу.

Европски комесар Јоханес Хан очекује да Србија настави успешним путем којим је ишла последњих година.

"То су осетно побољшање у области економије, али подједнако да побољша све што је везано за основе, да се још више прилагоди европским стандардима и то је најбољи начин да се иде напред", рекао је Хан за РТС и истакао да је уверен да ће под вођством Вучића то бити главни фокус Србије.

Навео је да је Вучић динамична особа, да су успостављени добри односи широм Европе и да је то важно, не само за добре односе међу лидерима, већ и у домену привреде и инвестиција.

Честитка високог госта из Кине

У име Кине Вучићу је ступање на функцију председника Србије честитао потпредседник Свенародног кинеског конгреса Ђи Бингсјуен, што иначе није уобичајено. Кина је на тај начин исказала велико поштовање према Србији.

Хојт Ји: Част ми је

Заменик помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји једна је од највиших званица на вечерашњој свечаности инаугурације председника Вучића.



- Ово је веома важан догађај. Част ми је што представљам председника САД Доналда Трампа. Разговарали смо како Србија и САД могу да постану још бољи партнери и шта САД могу да ураде да ситуација у региону буде још боља, стабилнија и безбеднија - казао је Хојт за РТС након честитке Вучићу.

Кристијан Керн: Дивимо се Србији

Аустријски канцелар Кристијан Керн је рекао да је Србија забележила фантастичан развој уз одлично Вучићево лидерство. Навео је да се Аустријанци диве Србији и да желе да Србија уђе у ЕУ што пре.

Додик: Очекујем наставак сарадње

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да у наредном периоду очекује наставак добре сарадње с Вучићем.



"Очекујем да се сарадња подигне на још виши ниво. Реализовао сам многе пројекте с председником Вучићем. Желимо да подигнемо ту сарадњу", рекао је Додик.

Изетбеговић: Рјешавање питања границе

Бошњачки члан Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић изјавио је да ће са Вучићем, као и до сада, отворено разговарати о свим питањима.



"Ми смо отворени људи који, како кажу 'бобу боб, попу поп', и тако ћемо наставити и даље и гледати да урадимо неке ствари које смо раније обећали један другоме, а то је наставак опоравка односа народа које представљамо", рекао је Изетбеговић.

На питање која је прва ствар коју ће рјешавати с предсједником Вучићем, Изетбеговић је рекао: "Пошто смо отворени људи, прво требамо рјешавати отворена питања. Мислим да смо данас договорили да коначно ријешимо најбитније међу отвореним питањима, а то је питање границе".



Колинда донијела поклон Тамари

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић дошла је на инаугурацију одевена у пинк хаљину, а након честитања имала је и поклон за Тамару Вучић.



- Желим да данас буде прекретница и нови корак у односима Србије и Хрватске. Вучић је веома позитиван човек и искреним и отвореним разговорима можемо пуно да постигнемо. Постоји добра воља са обе стране, неће то ићи преко ноћи, биће препрека, али радићемо на бољим односима - казала је Грабар Китаровић за РТС.

Каже да је Вучић започео бројне реформе и да је ситуација у региону мирнија него пре неколико деценија.

Осим домаћих и светских званичника, свечаном пријему присуствују и бројни познати спортисти и уметници из земље и света.

Рејф Фајнс: Осјећам сјајну енергију

Светска глумачка звезда Рејф Фајнс рекао је данас на свецаности у Палати Србија да је одушевљен што је позван на пријем поводом ступања на дужност председника Александра Вучића и да у Београду осећа сјајну енергију.



„Обожавам ову зграду, пре неколико година сам је разгледао, архитектура ми се допада. Београд има разне лепе стилове архитектуре“, рекао је Фајнс за РТС.



Он је нагласио да има добар однос са српским народом и подсетио да је у Београду пре седам година снимао филм "Кориолан".

"Било је све сјајно. Осећао сам одличну подршку и тада сам схватио да ће доћи многи филмови овде и да се нуде добри услови. Филмаџије су квалификоване, многи аспекти су атрактивни", истиче звезда многих филомова, међу којима је и "Енглески пацијент".

Служе се вина из Србије

Гостима, који данас присуствују инаугурацији председника Србије Александра Вучића служе се вина производена у Србији, а винари су за Тањуг рекли да им је велика част што присуствују свечаности и што ће светским делегацијама моћи да представе своје производе.



Послије пријема званица, услиједио је културноуметнички програм.

Уследио је свечани део програма, који је почео песмом "Ово је Србија" у извођењу дечјег хора, а наступили су и ансамбли "Врело", КУД "Коло", "Уна сага сербика", а потом и трубачи Дејана Петровића.

Свечаност је уприличена у свим деловима Палате "Србија", а непосредно пред крај Вучић је госте повео у обилазак свих салона тог здања у којима су тематски представљене лепота и историја одређених региона Србије - Јужне, Источне, Централне и Западне, затим Војводине и Косова и Метохије, као и Рашке области и Београда.



На менију су само домаћи производи а више од стотину винара се добровољно пријавило како би се представило.

Гости свечаног пријема у Палати "Србија" могу да виде и копију најстаријег доказа српске државности – прстен српског кнеза Стројимира.



Пријем је завршен, а званице са свечаности носе поклоне – књиге о римским императорима, урамљене фотографије са председником Србије и његовом супругом и пакете са производима који имају српски печат.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић рекао је да је велики број званичника који су дошли у Београд показатељ да се Србији указује велико поштовање, које је заслужено храбром политиком Вучића.

Током дана, председник Александар Вучић имао је низ билатералних састанака са страним делегацијама које су стигле у Београд поводом свечаности.

Председник Вучић је дужност преузео полагањем заклетве 31. маја.



Извор: Агенције

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

БГД

23.06.2017 16:57

Гледам и мислим поштујући протокол и званице да ће додо бити тамо негдје далеко у тамо неком сафу ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЛО СМИЈЕХА

23.06.2017 18:26

Ево угуро се у први ред, сад га сиктерисасе........... ха ха ха вири ко миш из мекиња.....

Name

Спиридон Копицл

23.06.2017 18:42

У првом је реду поред Бакира и Вујановића

Name

Братислава

23.06.2017 19:33

Помирење,друге нема. На тим просторима побједника нема ,нити це га кад бити, то је засигурно...

Name

Конторзионисте

23.06.2017 21:42

Људи који могу толико да се савију, да су малтене у стању да забију главу у сопствено дупе.

Name

БАЊА ЛУКА

23.06.2017 17:01

ОВОЛИКИ СКУП НАКОН 50 ГОДИНА УЛИЈЕВА НАДУ НАМА СРБИМА ДА СЕ НАДАМО ЗА БОЉЕ СУТРА ЈЕР СЕ ВИДИ ДА ЈЕ ГОСПОДИН ВУЦИЦ ПОСТОВАН У СВИЈЕТУ И НИЈЕ ЉЕНЦАРИО ВЕЦ ОБИЛАЗИО И МОЛИО ДА СРБИЈА БУДЕ ПАРТНЕР СВИМ ЗЕМЉАМА СВИЈЕТА И ЗАТО ЦЕСТИТКЕ ОД СРЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

23.06.2017 17:52

За разлику од Додика који је исто јурио о обилазио Свијет,али само да прода и напуни свој дзеп,Народ је у том слуцају небитан Вуцицу свака цаст,први прави српски водја који није корумпиран и појавио се у прави цас.Нецему бити лако да се бори против унутрасњег непријатеља,јер спољних је веома мало.

Name

Шокиран

23.06.2017 17:52

Обилазио и молио, па га због тога цијене? Или имаш 12 година или си члан.

Name

ре СОКИРАН

24.06.2017 08:24

А СТО СИ СОКИРАН ЈАДАН НЕБИО ЈА НЕМАМ 12 ВЕЦ 54 ГОДИНЕ И ЦЛАН САМ СДС ОД ОСНИВАЊА А СТО ТИ СМЕТА НЕЦИЈИ УСПЈЕХ И МОЗДА СИ БИО МЕДЈУ ОНИХ СТОТИЊАХ ЈАДНИКА НА ПРОТЕСТУ ПРОТИВ ДИКТАТУРЕ ПО НАЛОГУ ЗОРАНА ЗИВКОВИЦА ЗА ДВА СЕНВИЦА ПО ДЕСЕТАК ДИНАРА.

Name

БАЊАЛУКА

23.06.2017 17:48

Довели доду пред камере па да каже своје искуство........ па људи моји прво он је предсједник ЕНТИТЕТА, то је исто да сте питали предсједника нишког округа........... гурајте га гурајте, али са црне листе он неће још дуууууууго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако Је

23.06.2017 17:54

Османе све си у праву

Name

модрицанин

23.06.2017 18:27

Лакта се Лактасенко небил се пробио из другог у први ред.Некако ми га зао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик - Пале

23.06.2017 19:04

Цовјек који сигурно доноси напредак. Да је богдо таквих на свим странама да ови простори поцну нормално функционисати. Са срецом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

црис

23.06.2017 19:21

Прави такву слику о себи,и да влада 30 година народ це имати осјецај да је тек досао на власт и да це им од те године бити боље,ниста се не мјења у земљи(осим на тв-у) од како је на власти вец добар дио година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

23.06.2017 19:25

Ево на инаугурацији је био Хојт Ји из одлазеће америчке администрације ето прилике Додику да му каже не може нам нико ништа јачи смо од судбине. Гледам овај пренос па гледам како се Баја гура да буде уз Вучића па ми га нешто жао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

23.06.2017 19:42

Гледам и не верујем својим очима! Монарх Вучић! Зачета је нова краљевска лоза! Год саве тхе Кинг!

ОДГОВОРИТЕ
Name

раки

23.06.2017 20:01

Нигдје Зељке ни Снијезане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лабуд

23.06.2017 20:14

Аууу Додик му никад неце моци опростити сто је Колинда уз Вуцица, а он тек тамо негдје далеко. А инаце гледам ове ткз. "високе дрзавнике" и вецину њих цине представници БиХ. ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пресидент

23.06.2017 20:53

Било је фино видјети предсједника Србије и предсједника Републике Српске на једном мјесту. Двије српске дрзаве морају да имају најбоље односе, јос мало па да се укине и граница на Дрини, па да се прави славље на обе стране!

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Пресидент

23.06.2017 22:31

Не призивај ђавола без потребе. Сваки пут када су СЕРБски визионари укидали границе, нове су редовно избијале још ближе Београду, а срби све гушћи у матици.

Name

***Ник

24.06.2017 05:02

У будуцност Вуцицев , лет' задивио је цитав свет...

Name

Мата

24.06.2017 05:33

Мислис да исправис дрину е то ником до сада нити це икада успјети,сањати није забрањено.

Name

ТразимоРјесењеНеКривце

23.06.2017 23:33

Браво Вуцхе! Да срусимо митове и поцннемо да зивимо овоземаљски зивот. Да нам понајбољи не бјезе у земље гдје то могу наци. Нема пуно љепсих простора од Балканских. Уредимо их да и други хоце доци и зивјети ту.

ОДГОВОРИТЕ