Постала позната због поштења

Ђуја Тешановић-Бећиревић, рођена Бањалучанка, постала је позната у Салцбургу и Аустрији због свог поштења. Наиме, она је пронашла у аутомобилу 20. 000 евра у коверти и одмах отишла у полицију.

Република Српска 23.06.2017 | 10:10
Постала позната због поштења
Ђуја, иначе, помаже брату, који је таксиста у Моцартовом граду и понекад превози путнике. Испоставило се да је управо кад је она била за воланом, изгубљен коверат.
 
Утврђено је да је 79-годишња пензионерка изгубила готовину, коју је, пре него што је позвала такси, подигла у једној банци, са две пријатељице.

– Уочила сам између седишта сувозача и десних врата бели коверат. Одмах ми је било јасно да је реч о новцу. Отишла сам у полицију, где је новац пребројан и испоставило се да је унутра било тачно 20.000 евра. Искрено, била сам изненађена да је била толика сума, јер сам видела новчанице од сто евра. Нисам имала дилему да ли треба да вратим новац, мада би ми, искрено, тај новац добродошао – каже Ђуја, мајка две ћерке, која је скоро три деценије становник града на реци Салзах, преносе Вести.

У полицији су такође били изненађени, али и одушевљени потезом Бањалучанке. С обзиром на то да се није знало ко је власник изгубљеног новца, спроведена је истрага:

– Неколико часова пошто сам предала коверат у полицију, позвали су ме да ми кажу да су утврдили о коме је реч. Возила сам три особе од којих је једна пензионерка имала код себе коверат. На основу серијских бројева новчаница је утврђено где су подигнуте односно у којој банци и ко је власник рачуна – преноси Ђуја.

Ђуја још није упознала жену којој је враћен новац.

– Звала ме је њена фамилија пошто је завршена истрага, односно пошто су подигли новац из полиције. Договорили смо се да се сретнемо у петак – истиче она.

За све који познају Ђују, а таквих је много широм Аустрије, њен потез није никакво изненађење. Она је од првог дана доласка у Алпску републику била ангажована у синдикату, прво у својој фирми, па затим у Радничкој комори Салцбурга, на интеграцији највише људи са простора бивше Југославије.

Члан је већ годинама Управног одбора Радничке коморе града Салцбурга.

Исто тако је стално, упркос бројним породичним обавезама и бризи о две ћерке, лично учестовала и подржала бројне манифестације и активности наших клубова, како из Салубурга тако и из других покрајина.

Захваљујући њеној ангажованости, Радничка комора је новчано помогла бројне пројекте српске заједнице у Аустрији и Савеза Срба Алпске републике.

Следи награда

По закону у Аустрији сваком ко пронађе новац следи проценат од суме коју је пријавио. У овом случају Ђуја би требало да добије 500 или 1 000 евра, када се заврши истрага. Наиме, закон каже да висина награде зависи од тога да ли је новац изгубљен или је заборављен.

Ако је изгубљен онда проналазач треба да добије више, односно ако је заборављен, упола мање, што и није логично, с обзиром на то да је тешко одвојити ова два разлога. У сваком случају, Бањалучанка ће бити награђена, а остало је да се види да ли ће јој се и на који начин, можда, власница новца лично захвалити.

Захвалност градоначелника

Ђуји стижу честитке са свих страна, путем телефона и друштвених мрежа, од фамилије, колега, кумова, рођака, пријатеља … Не крију одушевљење Ђујиним поступком. Сви јој честитају на овој, пре свега, високо моралној одлуци. Посебно је Ђуја срећна што ју је лично позвао градоначелник Салцбурга Хајнц Шаден. Он је изразио дубоку захвалност за њен потез и у име Моцартовог града јој честитао.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Карадоз

23.06.2017 08:15

Сто је данас постење? Зена је вратила новац, истовремено је неки политицар недалеко од ње узео десет пута толико. Постена она, постен он... ко је ту Будала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Кардоз

23.06.2017 08:29

Ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роцк

23.06.2017 12:17

Бас ме цуди да у дијаспори има и постених... инаце тамо газе преко мртвих,сви добри једни са другима а сви газе једни преко других не би ли досли до пара.

ОДГОВОРИТЕ