Видео, На данашњи дан - Божја рука!

„Аргентина има већи посед лопте и на овом мечу, али када ће постићи гол? Идемо, момци! Батиста, Батиста до Енрикеа, па Олартикоечеа. Лопта долази до Марадоне, могао је да дода до Енрикеа, али он иде сам, иде, иде, пролази поред тројице Енглеза, невероватно, Валдано. . . Висока лопта. . . Али Марадона улази у шеснаестерац, скаче. Рука! Не! Гооооооооооооолллллл!

Фудбал 22.06.2017 | 21:30
Видео, На данашњи дан - Божја рука!
У аргентинском језику постоји једна крилатица – сада је то већ и фраза – која на најбољи начин описује тај народ и његов начин живота. Нешто слично „српском инату“. Они кажу вивеза цриолла („матерње лукавство“) и тога се држе као пијани плота. Када странцима треба да објасне шта то заправо значи, Аргентинци их углавном подсете на гол Дијега Арманда Марадоне Енглеској, на Мундијалу у Мексику 1986. Не онај други, већ први наравно...

Та чувена четвртфинална утакмице Светског првенства на Астека стадиону у Граду Мексику одиграна је на данашњи дан.

Ране после пораза на Малвинским острвима (Фокланди по Британцима), када су војни бродови и авиони Уједињеног Краљевства демолирали и до ногу потукли армију генералаГалитијерија, и даље су жестоко пекле Аргентинце. Свега три лета била су прошла од тада. За сваког Гаучоса тај окршај с Енглезима био је практично улазак у нови рат – бој за част и освету. И знали су то сви у Мексику, али вероватно нико на планети није могао да предвиди у шта ће се претворити та утакмица. Догодила се, наиме, најслађа освета коју фудбал памти. А пораз као пораз, вероватно не би толико болео Острвљане да се у 51. минуту није десила та митска „божја рука“ Дијега Марадоне.

„Аргентина има већи посед лопте и на овом мечу, али када ће постићи гол? Идемо, момци! Батиста, Батиста до Енрикеа, па Олартикоечеа. Лопта долази до Марадоне, могао је да дода до Енрикеа, али он иде сам, иде, иде, пролази поред тројице Енглеза, невероватно, Валдано...Висока лопта... Али Марадона улази у шеснаестерац, скаче. Рука! Не! Гооооооооооооолллллл! Гол, гол, гол, гол, гол! Енглези очајнички јуре за судијом Бин Насером, ни помоћник ништа није видео. По мени, била је рука. Не знам шта ће ми рећи у Буенос Ајресу... Али морам да кажем шта сам видео. Славимо ипак овај гол свом душом! Аргентина води са 1:0! Нека ми опрости Бог за ово што ћу рећи: данас, против Енглеза, чак и на овакав начин постићи гол... Па шта?!“

Аргентински коментатор Уго Моралес био је буквално ван себе. Занимљиво да је само он уз Питера Шилтона видео о чему се заправо радило. Глен Ходл и Тери Феник прво су тражили офсајд!



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар