ХДЗ БиХ и Човић добили опозицију

Неколико мањих политичких партија у БиХ с хрватским предзнаком, незадовољне политиком коју води ХДЗ БиХ Драгана Човића, формира политички блок.

Босна и Херцеговина 22.06.2017 | 19:13
ХДЗ БиХ и Човић добили опозицију
У питању су ХДЗ 1990, Посавска странка и Хрватска странка БиХ, чији су лидери већ почели с потписивањем споразума. Мада у овом тренутку не могу да парирају водећој хрватској партији у БиХ, ова вест је битна јер би могла да значи зачетак опозиције Човићу у хрватском гласачком телу, која до сада није постојала.

- Ово је отклон од те политике. Колико ће то препознати бирачи, то је друго питање. Ако је око 500.000 Хрвата у БиХ и ако странке с хрватским предзнаком добију само 170.000 гласова, питање је где су остали. Таквима нудимо алтернативу - каже за „ЕуроБлиц“ Томислав Томљановић, члан Председништва Хрватске странке и шеф Клуба Хрвата у Већу народа РС.



Према његовим речима, Хрватски народни сабор БиХ (ХНС), који формално окупља хрватске политичке партије, постао је експозитура само ХДЗ.

- На пример, ХДЗ 1990 јесте члан ХНС, али планира да иступи из њега јер тамо служе само као гласачка машинерија. Заступамо тезу да треба направити консензус, а не оно што су они направили. ХНС је практично подваљен као удружење грађана, а ради то што ради. Отворени смо и за сарадњу са другим партијама. Ово је за начелан споразум оних који мисле другачије од ХНС и ХДЗ – каже Томљановић.

Илија Цвитановић, лидер ХДЗ 1900, каже да ће фокус деловања новог партијског блока бити на РС, јер сматра да је досадашњи рад политичких представника Хрвата у Српској био лош.

- Незадовољни смо односом према повратницима, према бискупу Комарици, обновом кућа, неиспуњавањем уставних обавеза заступљености Хрвата у јавној администрацији. Време је да се организујемо, да кажемо “доста” и да се припремимо за промену представника Хрвата у РС – каже Цвитановић.

На питање „ЕуроБлица“ да ли је тачно да напушта ХНС, Цвитановић каже да ће о томе одлучити страначка тела.

Међутим, члан Председништва ХНС Марио Караматић тврди да у овој организацији све странке имају иста права, али да ХДЗ 1990 до сада није упутио ни једну писмену иницијативу.



- Што се тиче њховог евентуалног изласка из ХНС, мислим да је то само политички спин. Свесни су да би то било њихово политичко самоубиство – сматра Караматић.

Политички аналитичар Пејо Гашпаревић каже да је приметно да се код Хрвата, углавном пред изборе, формирају опозиционе коалиције незадовољне политиком ХДЗ БиХ.

- Након избора оне одумру, или неке странке нестану с политичке сцене. Не тврдим да ће се то десити и овај пут, јер је тешко видети који су тренутни домети странака које помињете. Волео бих да се међу Хрватима створи конкуренција ХДЗ БиХ која ће да има снагу, која ће се знати снажније борити за институционалну равноправност Хрвата у БиХ. Не свиђа ми се то што углавном све странке упадају у замку територијалне подељености Хрвата. То није пут који води политичком јачању Хрвата – закључује Гашпаревић.

Кришто: Чувам дигнитет ХНС



Заменица председника ХДЗ БиХ Борјана Кришто није желела много да коментарише формирање новог блока странака.

- Свако добронамеран може да оствари заједништво кроз Хрватски народни сабор. Не бих да коментаришем спекулације таквих странака, насталих на личном интересу, управо због дигнитета ХНС – каже Кришто за „ЕуроБлиц“.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

зике

22.06.2017 19:48

сВЕ ШТО ОВА ДВА ЛОПОВА РАДЕ У БИХ , ОН И ДОДИК, БАКИР ИХ ЛИЈЕПО ПРАТИ...СМЕЋЕ ОД ДРЖАВЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ РАЈ НА ЗЕМЉИ

22.06.2017 20:34

Дрзава ко дрзава и није смеце, питас ли се ко бира од 95г. до данас те лопове. Неваља народ брале , крије се испод скути национализма совинизма, ЗАТО СВАКА ЦАСТ УЦЕНИЦИМА ИЗ ЈАЈЦА. ДОКАЗ ДА ЈОС ИМА ДОБРИХ ЉУДИ У ОВОЈ ЈАДНОЈ ЗЕМЉИ, која це у сваком слуцају опстат

Name

ре зоке

22.06.2017 20:36

Потписујем. Једино примедба нисам сигуран ко кога прати мислим да су сватројица упрегнута у иста кола

Name

Дарко

23.06.2017 04:51

Није смеце од дрзаве смеце је народ који их изабире.

Name

лосе за Хдз

24.06.2017 11:17

Они недобијају изборе него их краду и купују гласове јер дрзе сав будзет у рукама зато су потросили три године мандата да расподјеле будзет и компаније које су профитабилне да би по старом рецепту изасли на изборе и преварили народ.Надати се да је и глупи народ висе сватио колико је сати и ста раде од њих националисти.Мозда посље следецих избора неце моци владти један цовјек од врха дрзаве па до цистацице и да буде само он легитиман.

Name

Дарко

23.06.2017 04:53

Није смеце од дрзаве смеце је народ који их изабире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јака странка караматиц

24.06.2017 11:08

Караматиц је вазан у ХНС он је јака странка незнам колика му је обитељ која сацињава његову странку а мозда је само зена и он,

ОДГОВОРИТЕ