Бранислав херој из Лондона

Бранислав Лукић, Србин родом из Борова у Хрватској, херој је Британије јер је спасавао људе из Гренфела, солитера који је изгорео у Лондону и у ком је погинуло 79 људи.

Свијет 22.06.2017 | 14:40
Бранислав херој из Лондона
ондон још оплакује жртве које су трагично изгубиле живот у једном од највећих пожара последњих година у Великој Британији, али међу тужним причама настала је и једна херојска.

 
Бранислав Лукић, који последњих година свој гастарбајтерски хлеб зарађује у Лондону, живео је на 11. спрату кобне зграде када је у његову собу, око један сат иза поноћи, упао његов цимер и рекао му да се нешто дешава. Бранислав прича да је истрчао у ходник солитера, али од густог дима насталог услед пожара који је избио није видео ништа, а камоли степенице и излаз напоље.

- Скоро сам изгубио свест, али сам знао да ми је друг још у стану и нисам могао да га оставим. Вратио сам се по њега. Био је сав у шоку, тресао се. Дубоко смо удахнули и ставили крпе на уста, кренуо сам да тражим пут и на срећу га нашао - рекао је Лукић.

У свој тој паници Лукић је остао прибран и показао још једно херојство. Чуо је како неко лупа са унутрашње стране врата из једног стана.

- Одмах сам отворио врата. Искочила је једна старија жена, Азијаткиња, имала је можда више од 70 година и била је потпуно избезумљена и ван контроле - прича Бранислав. Како каже, није било времена да смирује усплахирену комшиницу.



Деловало је као да не може да хода. Није ми ништа друго остало него да је понесем и покушам да је спустим из зграде. Када се мало смирила, питао сам је да ли може да хода, те сам јој обећао да је ни у лудилу нећемо оставити. Рекла је да може, само да је не напуштамо - наставља наш саговорник.

На крају су Бранислав, његов цимер и старица успели да се пробију кроз густ дим и ватрену стихију са једанаестог спрата и изађу на сигурно.

Како додаје Бранислав, имали су среће да су стигли да изађу из Гренфел тауера, али нажалост, познаје превише људи који то нису успели.

Помоћ људима којима су изгорели станови у Гренфелу сада стиже са свих страна, од државе и разних институција, но нашег хероја највише импресионира великодушност обичних грађана, који су се масовно одазвали да људима који су остали скоро без ичега у животу некако олакшају даљи живот. У акцију помоћи се укључила и наша црква Светог Саве у Лондону, која у недељу прикупља помоћ за фамилије које су преживеле ову ужасну трагедију.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Немања

22.06.2017 14:11

Браво Браниславе, легенда од цовијека. Дивна особа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

22.06.2017 14:20

Капа доле Браниславе за храброст и позртвованост,битно је да си ти добар и храбар цивијек,а мање је битно и уопсте небитно дали си Србин или несто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

22.06.2017 15:12

Цуј Србин па неце ваљда бити Индијанац ако се зове Бранислав....

ОДГОВОРИТЕ