Пао авион који је гасио пожар

Авион који учествује у гашењу пожара у Португалу срушио се у Педрогао Грандеу, јавили су локални медији. У том типу авиона најчешће се налазе два члана посаде.

Свијет 20.06.2017 | 20:11
Пао авион који је гасио пожар
Хеликоптер је кренуо ка месту несреће.

У месту Гоис у Португалу, северно од Педрогао Грандеа у ком је ватрена стихија однела 64 живота, разбуктао се још један пожар који је изазвао забринутост, а премијер те државе наредио је истрагу о узроцима пожара, јавља АП.

Португалски ватрогасци саопштили су да напредују у гашењу пожара у централном делу земље, да се надају да ће ускоро да га ставе под контролу, али да је други пожар у близини ојачао и изазвао забринутост.

Покушавајући да побегне од ватрене стихије која је задесила Педрогао Гранде, а против које се већ три дана бори више од 1.000 ватрогасаца и три канадера, само на путевима и у колима погинуло је 47 особа.

Како се наводи, неке спасилачке екипе пребачене су у Гоис на око 20 километара удаљености од Педрогао Грандеа, где се скоро 800 ватрогасаца и четири канадера боре против ватрене стихије.

Командант Виотор Ваз Пинто рекао је да је пожар шири "веома брзо и веома експлозивно", истичући да је због тога евакуисано 11 планинских насеља.

Португалски премијер Антонио Кошта у међувремену је наредио истрагу о узроку катастрофалног пожара, а кључна питања истраге биће: да ли екстремни временски услови могу да објасне размере катастрофе, због чега дежурне линије хитних служби нису радиле у одређеним тренуцима као и због чега пут на којем су жртве изгореле у пламену није био затворен, преноси агенција.

Агенција за цивилну заштиту је саопштила да се нада да ће у току дана пожар бити стављен под контролу, иако је прогнозирана висока температура - 43 степена Целзијуса.

Проблем, такође, представља и ветар.

ББЦ наводи да је досад 70 одсто пожара под контролом.

Међу жртвама је најмање један ватрогасац, а више од 130 људи је повређено.

Највећи број људи је изгорео у покушају да колима напусти угрожено подручје.

Према речима португалског премијера, ово је највећа трагедија која је задесила Португалију последњих година.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар