Бошњаци кују планове за РС

Пробосанске политичке партије планирају да и на општим изборима 2018. у Српској наступе јединствено.

Босна и Херцеговина 20.06.2017 | 19:41
Бошњаци кују планове за РС
Као један од могућих модела помиње се онај из 2014. када су формирале заједничку посланичку листу „Домовина“, која је изборила пет посланичких места у НС РС. Овај пут могли би и до већег плена, јер се надају да ће у блок партија да „увуку“ и левицу предвођену СДП БиХ, која пре неколико година није желела у коалицију.

Имајући у виду сукобе два блока у Републици Српској и поделе у српском гласачком телу, јединствен наступ странака са седиштем у ФБиХ могао би да има политичке последице по Републику Српску и веће него што се може претпоставити.

Алмир Салиховић, један од оснивача коалиције "Први март", из које је израсла „Домовина“, каже да још нису повучени никакви конкретни потези, али да постоје модели по којима би радили они „који желе да повратници, али и сви грађани у Српској, живе боље“.



''У садашњем политичком контексту у Српској сасвим сигурно неки трећи блок може да буде превага у односу СНСД–СДС'', каже Салиховић.

Да ли се плаше могућности да пробосанске политичке партије постану незаобилазан фактор за формирање већине у Српској, питали смо и власт и опозицију.

Шефица Клуба посланика ДНС Споменка Стевановић каже да је још рано правити овакве калкулације, али да је теоретски све могуће.

''Српске политичке партије требало би да размисле и о том сценарију. Мислим да ће евентуалном расту броја бошњачких посланика допринети и све већи број повратника у РС, али и сукоби унутар српских партија. Сви ћемо правити стратегије, имамо довољно времена'', каже Стевановићева за „ЕуроБлиц“.

Шеф Клуба ПДП Мирослав Брчкало каже да „постоји опасност“ од тога да се до већине неће моћи без Бошњака и подсећа да се то већ дешавало у неколико наврата приликом гласања у Народној скупштини РС, као што је било приликом усвајања Буџета РС или недавног обарања предлога Владе РС о приватизацији РЖР „Љубија“.



''Коалиција „Домовина“се до сада понашала прагматично, скупо наплаћујући подршку некој тачки дневног реда. Имају стабилно гласачко тело, али мислим да им више иде на руку подела српских партија на два велика блока и неизвесност на изборима'', каже Брчкало.

Дураковић: Превазићи поделе

На прошлим изборима за НС РС „Домовина“ је освојила 34.583 гласа.

Бивши начелник Сребренице Ћамил Дураковић рекао је за ТВ1 да је спреман да ради на новој платформи заједничког наступа на изборима, те је поручио да је нужно да се пређе преко подела странака у Федерацији.

Посланик СББ у НСРС Адмир Чавка очекује израду политичке платформе која ће окупити и укључити како странке левице, тако и све друге „којима је најмањи заједнички садржилац борба за опстанак БиХ“.

Извор: Блиц

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

А вахаби

20.06.2017 17:43

Кују они вахаби планове.Кака политика. Ко је луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре вахаби

20.06.2017 18:19

Иди бре лечи се!

Name

ре

20.06.2017 19:18

Немоземо ми без толеранције ЗАЛОСНО

Name

Ало ре вахаби

20.06.2017 19:57

Па опколили сте Републику Српску вахаби селима.А да ти мало на лецење одес.

Name

ДЕМОКРАТИЈА У РС.

20.06.2017 17:48

НЕМА ПРОБЛЕМА И ПОЛИТИЦКИХ ПОСЉЕДИЦА У РС ЈЕР ОВДЕ ВЛАДА ЈЕДАН ЦОВЈЕК ОСТАЛИ У ЦОСАК, ТО ЈЕ ДЕМОКРАТИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Думине

20.06.2017 18:12

Тако је друже

Name

МладаБосна

20.06.2017 18:16

1941.г када су СС њемаске дивизије улазиле у Сарајево (Срби вецински народ) реис-муслимански се љубио са њима и доцекани су цвијецем----И данас би исто било---

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко Руси РС

20.06.2017 18:23

Републику Српску це уништити Срби својим подјелама и колабирањем из лицних и финанциских интереса са муслиманима. А српски народ мора да схвати да су ово преломни тренутци за опстанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ко руси РС

20.06.2017 18:53

РС русе такви мозгови као твој,треба стварно бити толико плитак ,па написати овакав коментар,нити је за плакање,нити за смејање.

Name

па ,докле"?

20.06.2017 20:46

Ће да буде тај ,,преломни,,тренутак ?неможе да буде вјечан ,тај тренутак се већ десио .Заборав је дијагноза особа које су под сталном ,,присмотром ,,медицинског особља .Заборавност је деменција ,догадјаји који су се десили имају своје актере тј...Борце Р.Српске ,они ,као такви немају амнезију ,о преломном тренутку јер су то платили својим животима и здрављем .Друго је питање о оном несретном Ћургузу ,а Богме и Савчићу генералу који "изјави ,да треба постројити Јединице Војске Србске ,гдје је ко" био"? ,по батаљонима и бригадама .Па , построји ,да се види ?Јел то неки проблем ?Јел"проблем ,што је дио Бораца извршио суицид ,због неимаштине и недостатку посла ?Вријеме ,,истиче,,,као пјешчани сат ,неухватливо ,његова основна улога је ,заборав.

Name

Кики

20.06.2017 22:03

Они кад би анимирали дијаспору да изадје на изборе било би 25 посланика а није 5. Медјутим то је немогуце јер излазност дијаспоре на изборе је 10%...знају људи каква је то багра и неце да гласју.Мислим,политицари. А сад имају средјен зивот тако да на то гледју као на зоолоски врт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

џаба

21.06.2017 13:07

Џаба, након избора неће бити никакве неизвијесности. Доди за већину неће требати ни Марко.

ОДГОВОРИТЕ