Идеја ''Велике Албаније'' лоша

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да се не смије дозволити круговима који желе блискоисточне кризе и подјеле пресликати и на Балкан и да се мора поштовати суверенитет и територијална цјеловитост сваке балканске земље.

Свијет 20.06.2017 | 18:10
Идеја ''Велике Албаније'' лоша
У интервјуу за албанску телевизију "Топ Цханнел", турски предсједник Ердоган је изразио наду да ће предстојећи парламентарни избори у Албанији донијети почетак нове ере развоја и просперитета те земље.

Ердоган је истакао да Турска са Албанијом гаји јединствене билатералне односе који се темеље на дубоким историјским, културним и другим везама, те додао да постоји обострана одлучност да се ти односи и заједништво наставе и у будућности.

Указујући на мултикултуралност и мултиреликонфесионалност Албаније, Ердоган је рекао да то "богатство треба чувати" и да се не смије дозволити простор круговима који желе сијати подјеле и свађе у тој земљи.

"Желимо у будућности да видимо доста бољу и приснију сарадњу између новоизабраног предсједника и премијера Албаније јер несугласице између њих ништа добро земљи не могу донијети. Увјерен сам да ће и након предстојећих избора јединство у Албанији бити додатно ојачано", казао је Ердоган, преноси агенција Анадолија (АА).

Нагласивши да је Турска спремна Албанији да пружи сваку врсту политичке, војне, економске и друге помоћи, Ердоган јеистакао да је Албанија важан фактор безбједности и стабилности на Балкану.

На питање да ли Албанце види као добре потенцијалне инвеститоре, Ердоган је рекао да се све у животу не може гледати искључиво кроз призму економије, а посебно не када је ријеч о Албанији и сусједним балканским земљама са којима Турска дијели пет вијекова заједничке историје и многе културно-историјске и породичне везе.

"Није то случај само са Албанијом, већ и у Македонији, Босни и Херцеговини или Србији можете видјети многе трагове тих веза. Ми не желимо да се те везе прекидају, желимо их очувати и ојачати. Све те земље треба да буду довољно јаке да лако стоје на својим ногама и развијају се“, поручио је Ердоган.

Он је прокоментарисао идеје неких кругова о уједињавању Албаније, Македоније и Косова у неку врсту "велике Албаније", и рекао да су то лоше и неприхватљиве идеје јер Турска гласно заговара поштовање суверенитета и цјеловитости земаља на Балкану.

"То су лоше ствари. Ето, видите шта се дешава на Блиском истоку, у Ираку, у Сирији... Не желимо да се такве кризе догађају на Балкану. Постоје они који за Балкан покушавају скројити такве планове, али им не смијемо допустити то. Ми заговарамо поштовање суверенитета и цјеловитости држава и то се мора схватити. Зато се такве игре више не смију играти овдје у Македонији, Босни и Херцеговини, Албанији, Србији. Све те земље треба да наставе свој пут којим иду", поручио је Ердоган.

Турски предсједник је додао да се различитости у свакој земљи и друштву морају препознати и искористити као богатство, и нагласио да такво схватање ствари може помоћи Албанији, Македонији, Босни и Херцеговини, Косову и другим земљама које имају то богатство.

На питање новинара да прокоментарише наводе неких кругова да отворено подржава неке политичке странке у земљама региона, турски предсједник је рекао да је веома подло износити такве тврдње јер се Турска "никада није, нити ће диектно уплитати у политичке трке у земљама на Балкану".

"Могу постојати странке које дијеле наш поглед на свијет, али то је друга ствар. Исто то важи и за цијелу Европу. Устаљена је ствар да европске политичке странке размјењују мишљења и идеје са странкама у земљама Балкана. Наравно да има на Балкану партија које желе да уче из нашег политичког дјеловања и искуства. Ми им наравно можемо пружити ту врсту подршке у идејама и мишљењима.

Нико не треба да се узнемирава због размјене искустава, али Турска никада није директно улазила у политичке трке у тим земљама. Дакле, у међународном смислу можемо слободно размјењивати и искуства и савјетовати се са онима који то желе, али мислимо да је исправно да се не уплићемо директно на политичке сцене у тим земљама", појаснио је Ердоган.

Извор: Агенције

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ма но

20.06.2017 16:26

Ма но.Треба то бити Отоманлија.Од Катара до сехер Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?????

20.06.2017 17:10

Овај ради са Русима иста му прица

Name

Не не

20.06.2017 17:30

Ма какви и ја сам за Отоманлију.Боље било да те Сулејман баци на колац него да ти Миле Додик брани национални интерес.

Name

Једно прица друго ради

20.06.2017 17:52

Ердоган је цовјек са много лица .Нетреба му вјеровати .

Name

ре једно прица

20.06.2017 18:32

Ми једно радино, друго лаземо, треце мислимо

Name

ре ?????

20.06.2017 18:35

Овдје це нама доц главе и Русија и Турска

Name

ре ре ????

20.06.2017 19:21

Неверујем ни Русима ни Турцима

Name

Бј

21.06.2017 04:27

Чува човјек своје!!!!

Name

Аха

21.06.2017 08:41

Ко би вама удовољио . Да је рекао велика Албанија ууууууууу кад је рекао не в. Албан. ууууууууда је рекао в. Русија ко му вјерује ма све ми се чини да је доста народа за доброг психијатра и на проматрање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.06.2017 16:00

Цак је и висе народа за посматрање,него сто мислис.Али дрзава нема пара.

Name

Марко

20.05.2020 21:26

Али слично бих реко да треба несто у Кини бесплатно онај ко нема пара случајност може да умре

ОДГОВОРИТЕ