Није било ријечи о уласку у НАТО

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да очекује да би, ако не до краја ове, онда почетком идуће године могао да буде активиран Акциони план за чланство /МАП/, као и да БиХ уђе у нову фазу односа са НАТО.

Босна и Херцеговина 20.06.2017 | 15:41
Није било ријечи о уласку у НАТО
Иванић је након сусрета делегације БиХ са Сјеверноатлантским савјетом НАТО-а у Бриселу рекао да данас није било ријечи о чланству БиХ у НАТО-у јер је то питање о којем не постоји сагласност у БиХ.

"Тим послом ће се бавити неке друге генерације политичара јер вријеме за то још није сазрело", изјавио је Иванић новинарима.

Он је навео да су током сусрета представљена достигнућа БиХ, а чланови Савјета упознати су о напретку у вези са "Прегледом одбране", планом модернизације средстава, докле се стигло са књижењем војне имовине, саопштено је из Предсједништва БиХ.

"Међутим, главна политичка порука била је наша жеља да се размисли о услову стриктног књижења војне имовине", навео је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Иванић је објаснио да, у случају да се чека пуно испуњење услова, то потрајало бар још неколико година.

Према његовим ријечима, главна аргументација била је да је БиХ потребно активирање МАП-а јер о томе постоји политичка сагласност и власти и опозиције, те свих конститутивних народа у БиХ.

"И то је једна од ријетких ствари око које у БиХ постоји јединство. Надам се да смо успјели бар мало разбити резерве које један број земаља има према овоме. Надам се да ће након ове посјете поново бити разматрен овај услов", рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

На састанку је било ријечи и о учешћу припадника Оружаних снага БиХ у мировним мисијама, које је оцијењено изузетно добрим.

"Наше јединице су, према оцјенама, међу најбољим када је ријеч о земљама чланицама које учествују у мировним мисијама, посебно у Авганистану, али и у другим просторима, на примјер Африци. Исказали смо опредијељеност да то радимо и убудуће", навео је Иванић.

Он је додао да је било ријечи и о вишку наоружања. "Рекли смо да се то полако своди на разумне мјере јер, прије свега, представља безбједносно питање. Све у свему, на данашњем састанку је било доста позитивних ствари", каже Иванић. 

Извор: Срна

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Перо Добој

20.06.2017 13:47

НАТО не мозе увуци БиХ у савез без пристанка Срба... То сви знају...Срби су вазан фактор у Еуропи и еуропским интеграцијама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

20.06.2017 14:07

Прије десет година и БХ срби са додиком су дали сагласност за пријем у НАТО и од тада су кренули преговори.тако да сагласност постоји.

Name

Генерал

20.06.2017 14:08

Перо дајес себи превисе на знацају.

Name

поб

20.06.2017 14:27

Хахахахах.... е добар си Перо

Name

Горан из Балтица

20.06.2017 14:57

@Перо, НАТО је војни савез а за приступање сваком савезу, по уставу БХ одлуку доноси скупстина БХ као дрзавна заједница без икаког референдума, посто по уставу БХ ентитети немају ни министарство одбране тј немају војску јер је она на 'дрзавном' нивоу. А и ако ми у РС организујемо референдум и посто се ради о ствари која се тице цијеле БиХ он би био савјетодавног, а не обавезујуцег карактера - у ствари то би била необавезујуца анкета као сто је била она за 9 јануар

Name

Ре

20.06.2017 15:25

Горан је у праву.Ако буде реф.бице на нивоу БиХ а резултат се унапред зна.Изгледа да појединци јос нису схватили да је БиХ дрзава с РС ентитет.Треба вам бити јасно да никад то и неце бити без рата по овим линијама.Могуц је договор уз велике уступке РС-а.

Name

Нико и Неко

20.06.2017 15:28

Дами је Перо твоја памет да се мало одморим. Јесмо и вазан фактор нестаце због нас и планета само да буде онако како ми замисљамо. А биједа и фукара смо само тако.

Name

РС СИЛА !!!

20.06.2017 13:52

Милорад Додик нас цувар андјео неце допустит да удјемо у ову организацију... НАТО нам ниста добро неце донијети.. Свима је вец јасно да је РС скоро па независна зато хоце на силу да угурају БиХ у НАТО.. Нека Федерације иде куд хоце..РС иде у Савез са брацом Русима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сила

20.06.2017 14:09

Иди ти у сколу образуј се

Name

Ре РС СИЛА

20.06.2017 15:17

Док је таквих као ти РС никад назалост неце бити сила. Умјесто да казњавамо на изборима оне који систематски униставају Републику Српску ми их сваки пут наградимо. Ако се постаје сила тако сто се унисте банке,јавна предузеца,сколство,здравство,зељезнице а при том нико не одговара онда смо на правом путу. Сад це избори па це опет код Баје бити крметине и пиве.Јос кад Баја запјева ма нема нам нико раван.Оно сто не додје под сатор купице се новцем из електропривреде и других јавних предузеца. Вјероватно це опет прица о референдуму,издајницима и слицно. Па докле цемо мој несретни народе насједати на лажи и подвале и срљати у сопствену пропаст.

Name

НАТО

20.06.2017 13:56

Остављате будуцим генерацијама проблем и питате засто нема наталитета сви тразе сигурност у НАТОу само ми несто као цекамо. Цланство у НАТОу доноси стабилност и сваком погледу јасно се зна сваки потез свака марка ал то нама неодговара е зато безимо на запад е зато нецемо и немоземо имати мир, нарастај , економију, сигурност, здравство, сколство, ми бре зивимо у раљама национализма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моца

20.06.2017 14:58

Јели те то снсд научио

Name

Нико и Неко

20.06.2017 15:30

Браво НАТО !

Name

Пензионер

20.06.2017 14:06

Лазете сами себе, има да радите како вам се нареди, господо политицари

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.06.2017 15:37

Народ је глуп и није га теско лагати.

Name

ДВОЛИЦНОСТ

20.06.2017 14:15

ОВО МУ ЈЕ САД ПРИЦА ЗА НАРОД У РС,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сојуз

20.06.2017 15:16

Оставићете будућим генерацијама да рјешавају питање чланства БиХ у НАТО, а какве сте распикуће и гуликоже, те будуће генерације оставићете и без марке у џепу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

20.06.2017 15:16

Ми смо глуп народ то није нормално сви смо против нато еу и осталог а сви зелимо папире да идемо на запад,сто нико скоро не планира ици у русију кад је толико волимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-Ман

21.06.2017 04:54

Ја да се декларисем одмах проти Нато ЕУ Арапских и било којих других војно политичких савеза. Само да се обратим људима из РС који се декларису против Нато - објективно да одговорите. Када срби иЗ РС пакују кофере и иду на рад у иностранство трбухом за крухом, бирају ли онда земљу која није цланица НАТО? Мислим да мало објективно размотрите разлоге зашто за и зашто не, а да пустите на страну част (давно су је за нас продали) , родољубље (ријеч која је изгубила контекст) и поштење (но цоммент више )

ОДГОВОРИТЕ