Средњошколци: Систем те лаже!

Близу 300 ученика из Јајца, Травника, Новог Травника, Тузле, Сарајева, Зенице, Бугојна и Фојнице, упркос врућини, од поднева протестује испред зграде Владе Средњобосанског кантона тражећи да се укине систем "две школе под једним кровом".

Босна и Херцеговина 20.06.2017 | 14:01
Средњошколци: Систем те лаже!
Узвикују "заједно у школу" и "нећемо две школе под једним кровом".

Запевали су и пјесму "Систем те лаже" поручивши како систем "две школе под једним кровом" није неопходан како се то покушава приказати те да се сви заједно могу образовати и градити будућност БиХ.

- Почели смо борбу с много јачим и богатијим од себе. Добре вести су се ипак појавиле. Наша борба, труд и залагање нису били узалудни. Повучена је одлука о оснивању нове школе и спречен је још један покушај сегрегације. Ако смо у овој ситуацији нашли решење, оно се може пребацити и на остале школе. Ово је прилика за темељите промене - поручили су ученици.

Како је за Клиx.ба рекао Фарук Гутић, члан Управног одбора Асоцијације средњошколаца у БиХ, делегацију ученика на разговор је примила министарка образовања СБК, Катица Черкез.

- Полиција нас је сачекала и стала испред средњошколаца и младих чија доб не прелази 22 године. Захтевамо писмену потврду о укидању школе у Јајцу, те да се милион КМ планираних за изградњу утроши на побољшање опреме, научног кадра и инфраструктуре у Јајцу. Јер Јајце је тек једна од 58 прича о феномену “две школе под једним кровом”. Шаљемо поруку младима да се покрену, боре се за своја права и буду део грађанске иницијативе “Наша школа” која је ту примарно због образовања - рекао је Гутић.

Ученици Средње школе "Никола Шоп" из Јајца носили су маске са Шоповим ликом поручивши су да су сви једнаки, а да имена, вера и националност нису битни.

- Ми смо овде ради средњошколаца из Јајца и осталих који су у истој ситуацији. Шаљемо љубав. Дошли смо из Сарајева и желимо да се побринемо да нам се не понови историја поделе - казали су ученици из Сарајева.

Најбоље разумевање можда имају управо ученици из Травника који пролазе кроз сличну ситуацију. Казали су како су дошли да стварају будућност, а не да се враћају у прошлост.

- Стојимо на 35 степени и чекамо промене - поручили су.

Своје захтеве навели су раније, а подршку су им пружили бројне познате личности.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дт

20.06.2017 13:09

Конацно неко нормалан у овом лудилу. ВЕЛКА ПОДРСКА СВИ СМО МИ ИСТИ САМО НАС ДРУГАЦИЈЕ ЗОВУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

во фар

20.06.2017 13:59

Ако млади не направе искорак нико неце политика Бакира ,Цовица и Додика мора се прекинути и послат у историју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

21.06.2017 06:17

У Републици Српској је било покусаја стварања двије сколе под једним кровом али је то Предсједник Додик паметном политиком спријецио! Проблем је наметање муслимана босанског језика тако да се Хрвати морају борити за своја права, Срба у Федерацији свакако нема-на залост!

Name

М

20.06.2017 14:00

БРАВО ОМЛАДИНО ТАКО ТРЕБА НЕМОЈ ДА ЦЕКАТЕ ДА ВАМ ОВИ ОЛОСИ КРОЈЕ СУДБИНУ ОНИ СУ СВОЈОЈ ДЈЕЦИ ОБЕЗБЈЕДИЛИ БУДУЦНОСТ А ВИ СЕ ЗА СВОЈУ БОРИТЕ ЈЕР НАМ ДРЗАВА ПРОПАДА .ПОРЕД ЊИХ ОЛОСА .ОНИ СВОЈУ ВЛАСТИТУ ДЈЕЦУ ПРАВЕ ДЕБИЛИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

20.06.2017 14:41

Полиција стала испред дјеце фуј колико одвратно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФИКРЕТ

20.06.2017 18:35

Нису протестовала дјеца из Средњобосанског кантона.Довезена дјеца из сарајева.Сто незнају ста хоце мозда једну сколу а како са три језика на којем би то могло.Из сарајева хоце да уредзују стање у СБК.ПОЛИТИЦКИ СКУП.ПА НЕМОЗЕ ВЛАДА СБК.МЈЕЊАТ УСТАВ.НЕМА ТО ВЕЗЕ СА СКОЛОМ ПОЛИТИКА НЕКА СТОЈИ ИЗА ТОГА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Фикрет

20.06.2017 21:41

Ти би прво требао у школу да научиш основе граматике, тек послије да се хваташ политике, клоцу један неписмени!