Да ли је у гладовању кључ дугог живота?

Нова дијета која подразумева екстремно гладовање можда представља кључ дугог и здравог живота, сматра италијански научник.

Здравље 20.06.2017 | 11:05
Да ли је у гладовању кључ дугог живота?
Валтер Лонго сматра да је прескакање оброка најбољи начин да се тело ослободи токсина, а ћелије подмладе. Овај професор сматра да током гладовања, организам користи штетне ћелије као гориво, а касније после оброка, развија нове матичне ћелије и подмлађује се.

Новинар Денам Хичкок одлучио је да тестира ту замисао и пет дана уносио мање од трећине типичног калоријског уноса. Осим мањих напада глади и фантазирања о храни, без последица је преживео пет дана једући само по неку плочицу од житарица, капсуле са рибљим уљем и супе.

Тестови крви су показали да је Хичкоково тело почело да развија матичне ћелије, које обнављају оштећена ткива и боре се против болести.

Уз све то, он је узимао такозвану "магичну пилулу" метформин, која се користи у лечењу дијабетеса и која је показала изванредне нуспојаве, попут смањења ризика од канцера и кардиоваскуларних болести.

Међутим, широм света налазе се такозване "плаве зоне" у којима живе најдуговечнији људи, који не знају за гладовање, нити посебне пилуле. Они се само хране онако како су се хранили њихови преци, баве се земљорадњом, одржавају дух заједништва и имају редовну физичку активност.

То су Икарија у Грчкој, Сардинија у Италији, Окинава у Јапану, Лома Линда у САД и Никоја у Костарики.

Б 92
фото:интерент

Коментари / 0

Оставите коментар